Recomandări privind interacţiunea la urne cu persoanele TRANSGENDER / Biroul Electoral Central a transmis o circulară către birourile electorale

Recomandări privind interacţiunea la urne cu persoanele TRANSGENDER / Biroul Electoral Central a transmis o circulară către birourile electorale
Publicat: 28/05/2024, 15:13
Actualizat: 28/05/2024, 15:23

Biroul Electoral Central (BEC) a transmis, printr-o circulară, birourilor electorale din ţară, dar şi Autorităţii Electorale Permanente un îndrumar redactat de către Asociaţia Accept cu recomandări privind interacţiunea la urne cu persoanele transgender la alegerile din 9 iunie. Demersul BEC vine în urma solicitării Asociaţiei Accept şi adresei Avocatului Poporului.

Având în vedere solicitarea Asociaţiei Accept înregistrată la Biroul Electoral Central (BEC) cu nr. 1681C/BEC2024/22.05.2024 şi adresa Avocatului Poporului nr. 14636/23.05.2024, înregistrată la BEC cu nr. 1681C/BEC2024/22.05.2024, vă comunicăm îndrumarul pentru interacţiunea cu persoanele transgender în context electoral, cu rugămintea comunicării acestuia către structurile teritoriale sau birourile electorale de circumscripţie inferioare, după caz, în vederea prezentării informaţiilor şi recomandărilor înscrise în îndrumar, cu ocazia instruirilor preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare şi a locţiitorilor acestora, precum şi cu ocazia instruirilor operatorilor de calculator desemnaţi”, scrie în circulara BEC.

Asociaţia Accept a trimis către BEC „un mic îndrumar pentru interacţiunea cu persoanele transgender în context electoral”. Documentul subliniază că datele din actele de identitate ale persoanelor transgender nu corespund întotdeauna cu înfățișarea lor, ceea ce poate crea neconcordanțe.

În multe cazuri, în ce priveşte persoanele transgender, datele ce se regăsesc în actele de identitate nu corespund sau nu corespund în totalitate cu înfăţişarea persoanei. Astfel, pot exista situaţii în care prenumele şi menţiunile privind sexul să difere de modul în care persoana se prezintă lumii, ca bărbat sau femeie. De asemenea, pot exista diferenţe şi în ce priveşte fotografia din cartea de identitate, determinate de faptul că persoana trece printr-o tranziţie medicală, cu efecte progresive asupra aspectului său fizic. Aceste neconcordanţe dintre actele de identitate şi identitatea de gen a persoanei sunt un rezultat al unei proceduri de recunoaştere juridică a genului a statului român, lipsită de accesibilitate, previzibilitate şi claritate, contrară drepturilor fundamentale ale omului, astfel cum reiese şi din hotărârea CEDO în cauza X şi Y c. României”, mai precizează documentul Asociaţiei Accept trimis către Biroul Electoral Central.

Îndrumarul a fost elaborat pentru a informa corect operatorii de calculator, reprezentanții Autorității Electorale Permanente, membrii birourilor electorale și alte persoane implicate în procesul electoral despre modul corect de a interacționa cu persoanele transgender.

Potrivit unei postări de pe pagina de Facebook a Asociației Accept, „persoanele trans au dreptul să voteze şi să-şi exercite dreptul la vot fără a le fi afectată demnitatea”.

Sursa citată mai spune că „potriviti studiilor, 3% din populaţia adultă a României se identifică drept persoane trans şi amintesc de (Ipsos Pride 2023)”.

CITEȘTE ȘI:

Cum votezi la alegerile din 9 IUNIE / Toni GREBLĂ: Cei care nu pot ajunge la secția de vot, trebuie să ceară urna mobilă până SÂMBĂTĂ, la ora 14.00

Președintele AEP: Cel mai tânăr CANDIDAT are puţin peste 23 de ani, iar cel mai în vârstă, 100 de ani

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Preşedintele Serbiei declară că victoria Kamalei Harris ar putea declanşa un al Treilea Război Mondial
A aflat că soția îl înșală, chiar în timpul filmărilor Asia Express: `Vreau să divorțez`
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Unde se termină viața și unde începe moartea. Ce a descoperit un medic care a...
Elodia trăiește?! Mama lui Cristian Cioacă șochează! Unde ar fi nora ei, de fapt?!
Se deschide cel mai mare șantier din România. Se caută 22 000 de muncitori care...
Buni de plată, fără armată și cu rusa limbă oficială de stat. Cum arată „planul...
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera...
O mai ții mine pe Catrinel Sandu? Cum arată acum fosta vedetă. A fost înșelată...
Care va fi pensia minimă de la 1 ianuarie 2025
Lunetiști, drone și gard de sârmă ghimpată. Măsuri de înaltă securitate în Maricopa, comitatul care...
Programul complet al meciurilor din Liga Campionilor. Care sunt marile favorite la casele de pariuri
Accident teribil pe DN15! Vedeta a murit pe loc
După câți KM se schimbă plăcuțele de frână. Care sunt primele semne de uzură și...
OZN văzut în BUCUREȘTI?! Un fost oficial de la Pentagon a dezvăluit că...
Doliu în România. S-a stins o mare voce a țării: Va rămâne în amintirea tuturor
Femeia care i-a pus capac lui Radu Banciu. E topit după o vedetă TV
Maria Popovici a devăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
De ce a amânat Virgil Ianțu să se căsătorească cu mama fiicei sale. După 22...
BANCUL ZILEI. – Bulă, de acum o să înveți 25 de ore pe zi!
O gaură neagră „înfometată” se hrănește de 40 de ori mai rapid decât limita teoretică