Alexandru Moldovan, director general adjunct Apa Nova: „INVESTIȚII de peste 40 milioane € în 2024. 1,8 milioane €, doar în protecția mediului”

Alexandru Moldovan, director general adjunct Apa Nova: „INVESTIȚII de peste 40 milioane € în 2024. 1,8 milioane €, doar în protecția mediului”
Publicat: 29/05/2024, 10:34
Actualizat: 29/05/2024, 10:37

De când a preluat concesiunea, Apa Nova a investit aproape 700 milione de euro, în extinderea și modernizarea rețelelor de apă și canalizare, dintre care doar pentru canalizare 19 milioane euro doar anul trecut dintr-un total de aproape 42 milioane euro. Pentru acest an, proiectele de investiții au un buget de circa 40 milioane de euro. Aproximativ 1,8 milioane de euro sunt destinate protecției mediului, cu accent pe producția de energie regenerabilă.

Precizările au fost făcute de Alexandru Moldovan, director general adjunct Apa Nova, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Gândul.

Gândul: Care a fost valoarea totală a investițiilor Apa Nova în canalizare, în anul 2023? Care au fost obiectivele vizate de aceste investiții? Au vizat și protecția mediului?

Alexandru Moldovan: În 2023, investițiile Apa Nova în infrastructura canalizării s-au cifrat la peste 19 milioane de euro, concretizate în teren prin modernizarea și/sau extinderea a 14 kilometri de rețea de canalizare.

Alocarea financiară s-a focalizat asupra proiectelor de redimensionare și extindere, acoperind inclusiv modernizarea sectorului de pompare.

Investițiile noastre nu au fost, însă, direcționate exclusiv către optimizarea eficienței operaționale, ci și către protejarea mediului înconjurător. Ca parte a angajamentului față de dezvoltarea durabilă, angajații Apa Nova s-au implicat și în eforturi de conservare a mediului, concentrându-se în special pe producția de energie regenerabilă.

Alexandru Moldovan, director general adjunct Apa Nova

„Există întotdeauna un anumit grad de risc asociat cu infrastructura complexă pe care o gestionăm”

Care este capacitatea de preluare a apelor pluviale? Rețeaua a fost proiectată la un anumit grad de precipitații, însă schimbările climatice sunt resimțite de toată lumea. Riscăm să avem iar străzi inundate în cazul unor ploi abundente?

Capacitatea de preluare a apelor pluviale în rețeaua de canalizare a fost, inițial, proiectată în conformitate cu standardele din 1975, fiind dimensionată pentru a gestiona un nivel de precipitații întâlnit o dată pe an sau o dată la trei ani. Cu toate acestea, în contextul schimbărilor climatice globale, ne confruntăm cu fenomene meteorologice extreme mai frecvente și intense.

Tocmai de aceea, ne-am adaptat strategiile și practicile, proiectând și dimensionând acum sistemul de canalizare pentru a face față ploilor cu o frecvență de apariție de o dată la 10 ani. Acest demers reflectă nu doar o ajustare la noile norme de proiectare și dezvoltare urbană, ci și o adaptare la realitățile climatice în schimbare.

Bineînțeles, în ciuda eforturilor noastre constante și a investițiilor masive în modernizare și extindere, există întotdeauna un anumit grad de risc asociat cu infrastructura complexă pe care o gestionăm.

„Echipa noastră are acces la tehnologii de vârf și echipamente moderne”

Ce se întâmplă daca vor veni astfel de ploi? Ați identificat care sunt zonele vulnerabile? Cât și cum este pregătită Apa Nova să intervină?

În cazul unor evenimente meteorologice deosebite, cum ar fi ploile abundente, Apa Nova este pregătită să reacționeze prompt și eficient. Zonele cu potențial de vulnerabilitate, predispuse la acumulări de apă în timpul ploilor cu intensitate ridicată, sunt cunoscute de către specialiștii noștri, cu locații precum Tineretului, Cotroceni, Regina Maria, Bulevardul Metalurgiei și Doamna Ghica-Colentina. Echipele Apa Nova sunt mobilizate în permanență pentru a interveni rapid în situații de urgență, având un timp mediu de intervenție de aproximativ 30 de minute, chiar și în cele mai complexe circumstanțe.

În paralel, desfășurăm activități preventive și corective în mod constant. Întreaga echipă este dedicată și se concentrează pe obiectivele specifice de activitate pe canalizare.

În plus, echipa noastră are acces la tehnologii de vârf și echipamente moderne, inclusiv hidrocurățitoare, aspiratoare de mare capacitate, autovidanje de mare capacitate și accesorii specializate, cum ar fi camere video de tip PushCamera, QuickView și PearPoint, precum și camere video subacvatice utilizate de scafandri specializați pentru inspectarea rețelei de canalizare.

„Eforturile noastre au fost răsplătite cu performanțe operaționale remarcabile”

24 de ani de când Apa Nova a realizat concesiunea în București. Care sunt performanțele înregistrate în acești ani – extindere rețea, modernizare rețea și care este valoarea totală a investițiilor din acești ani?

Cu un total de 693 milioane de euro investiți până în prezent de la preluarea concesiunii, am realizat investiții semnificative în extinderea și modernizarea rețelelor de apă și de canalizare.

Am extins sistemul cu 250 de kilometri de conducte de canalizare, înlocuind peste 95,7 kilometri de rețea veche și instalând peste 10.700 de racorduri pentru o funcționare mai fiabilă.

Eforturile noastre au fost răsplătite cu performanțe operaționale remarcabile, inclusiv reducerea semnificativă a timpului mediu de intervenție la prăbușiri de canal și înfundări, cu 81%, respectiv 59,72%. De asemenea, satisfacția clienților a crescut semnificativ, de la 46% la începutul concesiunii, la 80,27% în 2023, reflectând angajamentul nostru față de oferirea unor servicii de calitate superioară.

Bucureștiul este într-o continuă dezvoltare. Care sunt provocările și prioritățile în extinderea și modernizarea rețelei de canalizare?

În contextul urbanizării accelerate a Bucureștiului, extinderea și modernizarea infrastructurii de canalizare rămân prioritare pentru a susține creșterea sustenabilă a orașului.

  • Provocările cu care ne confruntăm în acest demers sunt multiple și complexe, reflectând dinamica economică și socială, precum și tensiunile geopolitice actuale.
  • În primul rând, creșterea semnificativă a inflației a influențat direct costurile materialelor, combustibililor și forței de muncă și a impus reevaluări ale bugetelor.

De asemenea, întârzierile în obținerea avizelor necesare pentru demararea unor proiecte esențiale de infrastructură au necesitat o coordonare intensificată și o colaborare strânsă cu autoritățile locale.

„În 2023, am pus în aplicare proiecte majore de eficiență energetică”

Sustenabilitatea este o temă de actualitate în societatea noastră. Ce demersuri întreprinde în acest sens Apa Nova? Au fost implementate soluții?

Sustenabilitatea reprezintă un pilon central al strategiei corporative Apa Nova, fiind continuu integrată în operațiunile și proiectele pe care le dezvoltăm. Angajamentul nostru față de mediu și eficientizarea energetică este reflectat prin implementarea unor inițiative ambițioase, care contribuie semnificativ la reducerea amprentei ecologice și promovarea sustenabilității energetice.

În 2023, am pus în aplicare proiecte majore de eficiență energetică, inclusiv instalarea panourilor fotovoltaice la infrastructurile cheie – stațiile de pompare, stațiile de repompare și stațiile de tratare. Aceste investiții, totalizând 7,7 milioane euro, ne permit să generăm circa 10.547 MWh/an de energie electrică.

În acest mod, nu doar că am sporit autonomia energetică a infrastructurii gestionate, dar am redus și dependența față de sursele energetice convenționale, aliniindu-ne cu directivele europene privind tranziția energetică. Contribuția noastră la sustenabilitate este evidențiată și prin performanța Stației de Epurare a Apelor Uzate Glina, care a atins un nivel de autonomie energetică de aproape 70% în 2023.

Pentru anul 2024, avem planificate investiții de circa 1,8 milioane euro în proiecte ce vizează protecția mediului și producția de energie regenerabilă.

„Am obținut rezultate remarcabile în reducerea consumului de apă brută”

Pierderile de apă, dar și consumul inutil de apă, ca resursă, se afla sub incidența aceleiași teme a sustenabilității. Ce acțiuni ați întreprins în acest sens?

Am obținut rezultate remarcabile în reducerea consumului de apă brută, cu aproximativ 69,27% până în 2023, comparativ cu nivelul din 2001. De asemenea, am înregistrat o scădere de 84,83% a pierderilor de apă potabilă, o creștere de 22,22% în capacitatea de producție a apei potabile, o reducere de 73,03% a avariilor cu pierdere de apă și o îmbunătățire a randamentului sistemului cu 27,49%.

Pentru a sprijini și mai mult gestionarea eficientă a consumului de apă de către clienții noștri, am implementat un serviciu de informare rapidă prin SMS, automatizat. Acest serviciu notifică clienții imediat ce se detectează un consum neobișnuit de mare, permițându-le să acționeze rapid pentru identificarea și remedierea pierderilor din instalațiile interioare.

În numai jumătate de an, am trimis 1.941 de astfel de alerte, demonstrând eficacitatea acestei inițiative în reducerea risipei de apă.

Mai mult, echipa noastră de specialiști oferă consultanță gratuită clienților care înregistrează consumuri peste medie, ajutându-i să identifice și să remedieze eventualele pierderi interne. În 2023, am gestionat 866 de astfel de cazuri, subliniind angajamentul nostru pentru un management sustenabil al resurselor de apă.

„Proiectele de investiții incluse în Noul Program Investițional Obligatoriu beneficiază de un buget de 29,3 milioane de euro”

Care sunt obiectivele stabilite în 2024? Ce buget de investiții ați stabilit și care sunt obiectivele? Dincolo de extinderea și modernizarea rețelei, ați bugetat investiții în soluții de sustenabilitate?

În anul 2024, proiectele de investiții incluse în Noul Program Investițional Obligatoriu beneficiază de un buget de 29,3 milioane de euro. În ceea ce privește alte lucrări decât cele din cadrul Noului Program Investițional Obligatoriu, avem prevăzute investiții pentru modernizarea infrastructurii de apă și canalizare, a căror valoare se ridică la aproximativ 5,7 milioane de euro.

Aceste fonduri sunt destinate proiectelor de înlocuire și reabilitare a rețelelor de apă potabilă și canalizare, precum și reabilitării construcțiilor și instalațiilor hidrotehnice. O atenție specială este acordată reabilitării colectoarelor vechi cu risc înalt de prăbușire și înlocuirii segmentelor de rețea care au depășit durata de exploatare prevăzută.

Pe lângă aceste proiecte majore, am planificat investiții de 3,3 milioane de euro în proiecte ce implică înlocuirea conductelor de azbociment, reabilitarea fântânilor și modernizarea stațiilor de pompare din pasajele subterane. Aceste proiecte sunt parte integrantă din Actul Adițional nr. 10 și preluate în Actul Adițional nr. 11.

De asemenea, avem alocate fonduri de aproximativ 0,9 milioane de euro pentru extinderea atât a rețelei de apă potabilă, cât și a celei de canalizare, reflectând angajamentul nostru de a asigura accesibilitatea și fiabilitatea serviciilor noastre pentru un număr și mai mare de beneficiari.

Nu în ultimul rând, în cadrul programului nostru de dezvoltare durabilă, intenționăm să investim aproximativ 1,8 milioane de euro în domeniul protecției mediului, cu un accent deosebit pe producția de energie regenerabilă.


Citește și:

Recycle Now| Fechet: Cred că SISTEMUL Garanție-Returnare a fost și este cel mai bun lucru în materia circularității din România în ultimii 30 de ani

Turcii de la Makyol înving la CAB pe WeBuild, dar încă așteaptă decizia CNAIR de atribuire a CONTRACTULUI URIAȘ pentru Tunelul Meseș, dorit și de UMB

Karoly Borbely: „Bursa de la București, una dintre cele mai urmărite din Europa după listarea Hidroelectrica”

Gândul Euro Industry SUMMIT | Cristian Bușoi: „E nevoie de măsuri concrete pentru susținerea industriei și de finanțare pentru proiecte”

Gândul Euro Industry SUMMIT | Petrescu: O legislație atractivă va convinge investitorii să fie prezenți pe cele trei piețe reglementate de ASF

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat care a jucat toată noaptea la cazinou a făcut infarct când a auzit...
Gabi Bădălău a spus tot! Cum a prins-o pe Bianca Drăguşanu cu altul: 'Mi-a recunoscut'
GALERIE FOTO. Mihaela Borcea, imagini îndrăznețe: și-a etalat bustul generos în costum de baie!
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a...
O dronă a surprins momentul în care un soldat rus își omoară camaradul rănit pe...
La asta nu se aștepta nimeni! Alex Bodi și Bianca Drăgușanu, din nou, împreună! Ce...
Dieta drastică a Annei Lesko | Așa se menține în formă la 45 de ani....
O farsă la 112 putea duce la moartea unei femei din Suceava. Sindicaliştii cer pedepse...
Schimbări drastice pentru proprietarii de apartamente! Oricine se opune riscă să intre la închisoare
România, calificare istorică în optimi la EURO 2024, după scorul de 1-1 cu Slovacia! Meciul...
Anamaria Prodan arată la 51 de ani ca la 20! Impresara şi-a pus fanii pe...
În sensul giratoriu se acordă prioritate de stânga sau de dreapta? Mulți șoferi fac această...
Elena Lasconi este noul preşedinte al USR şi vrea să candideze la alegerile prezidenţiale
Structură monumentală URIAȘĂ, găsită aproape de România
Decizie azi, 26 iunie, pentru românii cu telefoane mobile. Nu mai scapă nimeni
S-a dat lege! Ce se întâmplă cu românii decedați în străinătate
Din 15 iulie, 10 ispite feminine aşteaptă să demaşte cele mai ascunse trăiri ale concurenţilor...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Alexandra din Casa Iubirii, deschisă spre Gagea și Patrick. Pentru cine are bruneta mai multă...
Mario Iorgulescu ar putea scăpa și de dosarul în care este cercetat pentru sechestrarea de...
BANCUL ZILEI. Făt-Frumos îi zice calului său: - Măi, calule, tu stai aici, chiar pe...
(P) Care este cel mai potrivit mobilier pentru o locuință de mici dimensiuni?
×