Recycle Now| M. Frăsineanu:”Industria noastră de RECICLARE este pregătită pentru mare parte dintre deșeurile de ambalaje din România”

Publicat: 29/05/2024, 13:42

Industria noastră de reciclare este pregătită pentru mare parte dintre deșeurile de ambalaje din România, a declarat consilerul de stat, Mihaela Frăsineanu, în cadrul conferinței Recycle Now.

„Este pregătită România să transforme reciclarea într-o sursă în economia circulară?  Într-adevăr, este o întrebare interesantă pe care am și primit-o săptămâna trecută, la o întâlnire cu reprezentanți ai unuia dintre marii producători din România, dacă România este pregătită pentru avalanșa de ambalaje colectate prin sistemul de garanție-returnare și care devin deșeuri. Am spus că din punctul meu de vedere și din analiza realizată de Administrația Fondului pentru Mediu, da, industria de reciclare abia așteaptă aceste ambalaje, pentru că sunt foarte multe situații în care această industrie de reciclare reușește să supraviețuiască cu deșeuri aduse din străinătate. Deci, da, industria noastră de reciclare este pregătită pentru mare parte dintre deșeurile de ambalaje din România.

Pe de altă parte, Administrația Fondului pentru Mediu finanțează prin intermediul unui ghid și construirea a mai multor fabrici de reciclare pe tipurile de materiale pentru care nu avem acum capacitate în România și ne dorim ca la jumătatea lunii iunie să vină și să depună proiecte, proiecte mature și relevante cei care își doresc cu adevărat și care văd oportunități în această industrie de reciclare”, a declarat Mihaela Frăsineanu.

Mihaela Frăsineanu spune că România este deficitară la capitolul deșeuri municipale.

„Dacă este să vorbim despre deșeurile municipale, cele care sunt gestionate de autoritățile publice locale, trebuie să recunoaștem că nu stăm foarte bine. Procentul este destul de mic și variază între 12% și 15%. Unul dintre motive este, într-adevăr, slaba dotare cu infrastructură de colectare separată.

Al doilea motiv este poate nu atât de buna educare și conștientizare a populației în ceea ce privește mai ales impactul negativ pe care deșeurile respective le au și asupra mediului, dar mai ales asupra sănătății umane. Poate că nu realizăm de cele mai multe ori că toate deșeurile astea abandonate pe oriunde, în natură sau în depozitele de deșeuri au impact și asupra solului și asupra pânzei de apă freatice sau de adâncime, dar și asupra aerului pe care îl respirăm, pentru că descompunerea deșeurilor duce la eliminarea în atmosferă, în primul și în primul rând, a metanului, un element foarte poluant și cu impact negativ asupra sănătății. Deci nu stăm bine.

Dacă pentru deșeurile de ambalaje sau pentru deșeurile din echipamente electrice și electronice, pentru deșeurile de baterii și acumulatori, cumva avem reglementată gestionarea, mai există încă multe tipuri de deșeuri pentru care încă nu avem legislație primară sau secundară suficientă, cum este, de exemplu, cazul deșeurilor biodegradabile și acum avem un grup de lucru constituit la nivelul cancelariei și ne dorim ca în scurt timp, în maxim două luni, să ieșim cu o legislație subsecventă legii privind gestionarea deșeurilor biodegradabile care să ajute la obținerea unui compost de calitate, compost care se poate transforma într-un îngrășământ natural și poate fi folosit în agricultură”, a completat consilerul de stat, Mihaela Frăsineanu.

Partenerii Conferinței Recycle Now au fost Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), Asociația OIREP Ambalaje, Profi, RetuRO, Green Point și Red Point.

CITEȘTE ȘI:

Recycle Now| Fechet: Cred că SISTEMUL Garanție-Returnare a fost și este cel mai bun lucru în materia circularității din România în ultimii 30 de ani

Recycle Now | Geanin Șerban, Asociația OIREP Ambalaje: „Prin implementarea SGR trebuie să ne axăm pe creșterea colaborării cu autoritățile locale”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă buletinele. Anunțul făcut de MAI. Se întâmplă din 9 septembrie
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?