Insecticidele nu sunt doar soluții împotriva dăunătorilor, sunt și aliații fermierilor în lupta pentru o recoltă bogată și hrană sigură. Acest articol explorează rolul crucial al insecticidelor în agricultura modernă, analizând tipurile de inscticide disponibile, modul lor de acțiune și beneficiile principale pe care le oferă fermierilor și consumatorilor deopotrivă.
Insecticidele sunt substanțe utilizate pentru a reduce sau combate insectele dăunătoare. Insectele dăunătoare sunt specii de insecte care prin hrănire pot transmite virusuri sau alte afecțiuni, provocând pagube culturilor agricole și reducând calitatea recoltelor.
Insecticidele se utilizează în spectrul agricol/horticol pentru combaterea acestor insecte dăunătoare care infestează culturile.
Insectele reprezintă o amenințare majoră pentru culturi, deoarece pot consuma florile, frunzele, rădăcinile și tulpinile plantelor, făcându-le necorespunzătoare pentru consumul uman sau pentru alte utilizări.
Utilizarea insecticidelor este esențială pentru a asigura protecția optimă a culturilor împotriva acestor dăunători. Înainte de adoptarea pe scară largă a insecticidelor, o parte semnificativă a recoltelor era distrusă de insecte, provocând pierderi considerabile. Deși există prădătorii naturali sau paraziții care atacă insectele dăunătoare, influența lor este insuficientă. Protecția oferită de insecticide a avut un rol crucial în sprijinirea agriculturii, contribuind la creșterea randamentului recoltelor și implicit la creșterea calității produselor.
Există o mare nevoie de insecticide pentru aproape toate tipurile de agricultură comercială, inclusiv pentru agricultura ecologică. Pe măsură ce interesul pentru produsele ecologice a crescut, agricultorii/horticultorii bio au constatat de asemenea, necesitatea de a utiliza insecticide care sunt aprobate pentru utilizarea în agricultură ecologică pentru a-și proteja culturile și pentru a preveni apariția insectelor dăunătoare.
Tipuri de insecticide și beneficiile utilizării acestora
După modul de acțiune, insecticidele pot fi:
Insecticidele sistemice
Acestea sunt insecticidele care pătrund în planta prin distribuție sistematică. Insectele care atacă cultura de interes, consumă plantele care conțin insecticid și astfel sunt eliminate. De obicei, insecticidele sistemice au o activitate reziduală mai lunga comparativ cu insecticidele de contact.
Insecticidele de contact
Acestea includ insecticidele care pot pătrunde în epiderma insectelor și care devin toxice atunci când intră în contact direct cu dăunătorul. Insecticidele de contact pot fi de mai multe tipuri, inclusiv din compuși naturali sau compuși organici sintetici. În general, insecticidele de contact au o activitate reziduală mică.
Insecticidele sistemice sunt cel mai frecvent utilizat tip de insecticid. Unele dintre principalele tipuri de insecticide sintetice includ:
Există multe alte tipuri de insecticide disponibile în comerț. Toate insecticidele sunt însoțite de instrucțiuni de utilizare care le fac eficiente și sigure pentru a controla insectele, fiind utile în prevenirea pagubelor culturilor, fără a fi toxice pentru oameni. Pe piață puteți găsi o gamă de insecticide pentru a face față dăunătorilor distructivi care pot dăuna recoltei.
Principalele avantaje ale insecticidelor: