Faimoasele tancuri americane M1 Abrams sunt o adevărată „bătaie de cap” pentru ucraineni. Se întâmplă la un an după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski îi solicita insistent președintelui american Joe Biden să-i doneze tancuri americane.
Analiștii militari declarau la televiziuni de știri că tancurile americane nu sunt fezabile pentru relieful ucrainean. Sunt mai degrabă fabricate pentru a fi folosite în luptele urbane și în deșerturile din Irak. Realitatea de pe câmpul de luptă e cu totul alta față de jocurile video ca World of Tanks. Ucrainenii au renunțat să le mai folosească în operațiuni de luptă.
Joe Biden a cedat și a furnizat Ucrainei 31 de tancuri Abrams. Problema? Sunt un model mai vechi, fără blindaj și cu mai multe vulnerabilități. Potrivit Digi24, ucrainenii se plâng că tancurile le sunt avariate de dronele rusești.
Anul trecut, au pierdut zeci de tancuri germane Leopard, un tanc Challenger și cinci tancuri Abrams. O parte dintre ele au fost capturate și expuse la Moscova. Dimitro, un comandant de tancuri, a declarat:
„M1A1 SA este cunoscut că are un nare avantaj în precizie. Tunul are un sistem excelent de stabilizare. Tancul este manevrabil, în ciuda masei. Din păcate, modelul nostru nu are blindaj. Situația este foarte dificilă, deoarece rușii au superioritate la personal, echipament, orice. Aceste tancuri Abrams sunt făcute doar pentru lupte directe, să meargă și să distrugă vehiculele inamice”.
Acum, el și echipajul său își doresc ca partenerii americani să le ofere blindaj reactiv, pentru a avea și flancurile și turela protejate. El mai cere și obuze cu fragmentare.
Tanchiștii realizează că blindajul nu este atât de impenetrabil pe cât credeau.
„Dacă erau lupte tanc contra tanc, era cel mai bun model. Dar, deocamdată, nu sunt lupte tanc contra tanc”, se plânge un tanchist ucrainean. Cea mai mare confruntare directă între tancuri a fost în bătălia de la Kursk din 1943. Au fost băgate în luptă 8.000 de tancuri. Cele mai faimoase dintre tancurile germane erau Panther și Tiger, iar dintre cele sovietice erau T-34 și T-70.
Ucrainenii au ajuns la concluzia că se descurcau mai eficient cu tancurile învechite de fabricație sovietică T-72. Abrams, cu o greutate de 67 tone, cu propulsorul turbină de gaz, este ușor de depistat pe câmpul de luptă. Neavând nici antrenament corespunzător, recurg la asalturi în stil sovietic, crescând riscul ca blindatele să fie lovite. Într-o astfel de situație, americanii ar putea să regândească strategiile și tehnicile de luptă îndreptate împotriva Rusiei într-un război proxy de secolul 21. Dar guvernul României va cheltui 2,5 miliarde de lei pentru a achiziționa 54 de tancuri Abrams. Armata României are în dotare tancuri TR-85 „Bizon”, model aflat în uz din 1986.
Citește și: Cu războiul care bate la ușă, România se apucă de produs muniție pentru tancurile ABRAMS