Ministerul Energiei, nou apel pentru accesarea fondurilor pentru modernizarea CET-urilor. Precizările lui Sebastian Burduja privind Bucureștiul

Publicat: 30/05/2024, 20:31

Ministerul Energiei a lansat astăzi apelul aferent ghidului pentru accesarea a 361 milioane euro din Fondul pentru Modernizare pentru finanțarea centralelor prin cogenerare. Acest apel este dedicat tuturor celor care n-au apucat să-și modernizeze CET-urile prin alte surse de finanțare, bineînțeles și Bucureștiului, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Ministerul Energiei a lansat joi apelul aferent ghidului CHP pentru accesarea a 361 milioane euro din Fondul pentru Modernizare – Programul Cheie 5: Cogenerare de Înaltă Eficiență și Modernizarea Rețelelor de Termoficare.

Mai concret, potrivit Ministerului Energiei, ghidul este aferent schemei de ajutor de stat promovată prin Ordinului ministrului energiei nr. 542/2024 și care finanțează dezvoltarea de capacități de producție pe gaz, flexibile, pentru producerea de energie electrică și termică în cogenerare de înaltă eficiență (CHP) în sectorul încălzirii centralizate.

Un pas important spre decarbonizare

Sebastin Burduja a detaliat, joi, cu în cadrul unei conferințe de presă la sediul Ministerului Energiei, procedura în acest caz.

„În sisteme de termoficare avem două componente importante: cea de producție a agentului termic și cea de transport și furnizare. Atât la Craiova, cât și la Constanța, CET-urile se modernizează prin PNRR. Și Constanța e importantă și Craiova cred că e mai mare, chiar 300 de megawați, aveți și funcționați pe cărbune în acest moment, deci este un pas important spre decarbonizare, spre un aer mai curat. Aceeași proces se întâmplă și la Arad și la Râmnicu Vâlcea. Sunt toate contracte semnate la începutul mandatului meu sau pe parcurs deblocate și cu hotărâri de Guvern, cu întreagă procedură. O altă veste bună este că astăzi am lansat, am reușit să lansăm un apel absolut similar pentru centrale în cogenerare, din sisteme de termoficare, din Fondul pentru modernizare. Azi este prima zi, cred că la 10 dimineață s-a pornit acest apel și înseamnă 361 de milioane euro”, a declarat Sebastin Burduja.

Evenimentul a fost ocazionat de semnarea a trei contracte cu bani din Fondul pentru Modernizare, pentru refacerea rețelelor de termoficare, cu trei mari administrații, respectiv Craiova, Constanța și Cluj-Napoca. Valoare totală a proiectelor este de peste 957.770.000 lei (peste 192.480.000 euro), din care valoarea totală a finanțării din Fondul pentru modernizare este de peste 693 milioane lei (peste 139 milioane euro), potrivit datelor Ministerului Energiei.

„Deci, iată un nou apel, un nou apel din Fondul pentru Modernizare și nu vă pot spune decât că alături de echipa mea, atunci când am preluat ministerul, ne uitam la suma aceea imensă de 16 miliarde de euro disponibilă prin fonduri pentru modernizare și ne întrebam de ce nu avem apeluri lansate și cred că am reușit în ultimul an de zile să lansăm apeluri de miliarde bune. Acest apel de 361 de milioane de euro este dedicat tuturor celor care n-au apucat să-și modernizeze CET-urile prin alte surse de finanțare, bineînțeles și Bucureștiului”, a declarat ministrul Energiei, care este și candidat, din partea PNL, la Primăria Capitalei.

„Pentru că suntem și acționari majoritari la ELCEN, știu sigur că domnul Claudiu Crețu și echipa au pregătit proiecte și cel puțin două CET-uri ar trebui să intre la finanțare, dacă proiectele sunt bine făcute, eligibile și vor fi selecționate, respectiv CET Progresul și CET Grozăvești. CET Sud, ultimul care va rămâne nemodernizat, dar nu pentru mult timp, cel mai mare din Europa, înseamnă o aplicație individuală care va fi făcută la Fondul pentru modernizare, pentru că bugetul acolo e cam de jumătate de miliard doar pentru CET Sud. Deci nici toată schema nu ar fi acoperit”, a precizat Sebastian Burduja.

Criterii de eligibilitate

Ghidul are ca obiectiv atingerea țintelor naționale privind modernizarea și realizarea de centrale în cogenerare de înaltă eficiență, precum și modernizarea rețelelor de termoficare și este a doua lansare după ghidul de rețele, care a fost promovat la începutul acestui an. Modernizările tehnologice vor conduce la asigurarea atingerii țintelor aferente 2030 stabilite în Green Deal.

Beneficiarii eligibili:

a) întreprinderile care produc energie electrică și termică în cogenerare în sistemul încălzirii centralizate: întreprinderi mari, mijlocii sau mici;

b) unități administrativ-teritoriale/subdiviziuni administrativ teritoriale definite conform prevederilor legale în vigoare.

Bugetul total alocat apelului: 361.950.000 euro.

Valoarea ajutorului de stat: 100% din costul net suplimentar (deficitul de finanțare), care trebuie determinat comparând profitabilitatea scenariului factual cu cea a scenariului contrafactual.

Ajutoarele de stat acordate pentru proiecte care vizează investiții în sisteme de termoficare și răcire centralizată eficiente din punct de vedere energetic vor fi acordate doar în cazul în care acestea au efect stimulativ și respectă principiul demarării lucrărilor.

Ghidul solicitantului poate fi accesat aici.

Citiți și:

Sebastian Burduja, soluții imediate pentru problema TERMOFICĂRII din București: „Acolo unde sistemul e integrat, e mai ieftin decât centrala proprie”

Sebastian Burduja: Nicușor Dan refuză aprobarea fuziunii dintre ELCEN și Termoenergetica: „Este aceeași rețetă a haosului general din București”

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum au reușit spionii Israelului să se infiltreze în Hezbollah. Liderii grupării au făcut o...
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Imagini greu de privit din Israel. Cratere uriașe, resturi de rachete și cartiere distruse în...
Doi pensionari români, prinși pe aeroportul din Munchen cu bijuterii în valoare de 650.000 de...
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
Trucul care te ajută să plătești mai puțin la gaze. Factura va fi mult mai...
Topul judeţelor în funcţie de salariul mediu. În Bucureşti se câştigă aproape dublu faţă de...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
Un bărbat a fost atacat de urs în plină zi, în județul Suceava! În ce...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Au voie utilajele agricole să circule pe drumurile publice? Cum depășești corect un utilaj de...
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
A fost găsită o planetă CA PĂMÂNTUL în jurul unei stele foarte aproape de noi
Decizie pentru românii cu mașini mai vechi de 15 ani. Pot ridica 3.000 de lei...
Top 10 cele mai mari pensii din România. Cu două îți cumperi un apartament de...
Hohote de plâns la Asia Express! Ce echipă a ajuns prima la Irina Fodor, în...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Cu ce se ocupă Cătălina, fiica lui Constantin Enceanu? A ales un drum diferit față...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Muntele Everest este o anomalie în Himalaya, iar cercetătorii au aflat de ce