Ministerul Energiei, nou apel pentru accesarea fondurilor pentru modernizarea CET-urilor. Precizările lui Sebastian Burduja privind Bucureștiul

Publicat: 30/05/2024, 20:31

Ministerul Energiei a lansat astăzi apelul aferent ghidului pentru accesarea a 361 milioane euro din Fondul pentru Modernizare pentru finanțarea centralelor prin cogenerare. Acest apel este dedicat tuturor celor care n-au apucat să-și modernizeze CET-urile prin alte surse de finanțare, bineînțeles și Bucureștiului, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Ministerul Energiei a lansat joi apelul aferent ghidului CHP pentru accesarea a 361 milioane euro din Fondul pentru Modernizare – Programul Cheie 5: Cogenerare de Înaltă Eficiență și Modernizarea Rețelelor de Termoficare.

Mai concret, potrivit Ministerului Energiei, ghidul este aferent schemei de ajutor de stat promovată prin Ordinului ministrului energiei nr. 542/2024 și care finanțează dezvoltarea de capacități de producție pe gaz, flexibile, pentru producerea de energie electrică și termică în cogenerare de înaltă eficiență (CHP) în sectorul încălzirii centralizate.

Un pas important spre decarbonizare

Sebastin Burduja a detaliat, joi, cu în cadrul unei conferințe de presă la sediul Ministerului Energiei, procedura în acest caz.

„În sisteme de termoficare avem două componente importante: cea de producție a agentului termic și cea de transport și furnizare. Atât la Craiova, cât și la Constanța, CET-urile se modernizează prin PNRR. Și Constanța e importantă și Craiova cred că e mai mare, chiar 300 de megawați, aveți și funcționați pe cărbune în acest moment, deci este un pas important spre decarbonizare, spre un aer mai curat. Aceeași proces se întâmplă și la Arad și la Râmnicu Vâlcea. Sunt toate contracte semnate la începutul mandatului meu sau pe parcurs deblocate și cu hotărâri de Guvern, cu întreagă procedură. O altă veste bună este că astăzi am lansat, am reușit să lansăm un apel absolut similar pentru centrale în cogenerare, din sisteme de termoficare, din Fondul pentru modernizare. Azi este prima zi, cred că la 10 dimineață s-a pornit acest apel și înseamnă 361 de milioane euro”, a declarat Sebastin Burduja.

Evenimentul a fost ocazionat de semnarea a trei contracte cu bani din Fondul pentru Modernizare, pentru refacerea rețelelor de termoficare, cu trei mari administrații, respectiv Craiova, Constanța și Cluj-Napoca. Valoare totală a proiectelor este de peste 957.770.000 lei (peste 192.480.000 euro), din care valoarea totală a finanțării din Fondul pentru modernizare este de peste 693 milioane lei (peste 139 milioane euro), potrivit datelor Ministerului Energiei.

„Deci, iată un nou apel, un nou apel din Fondul pentru Modernizare și nu vă pot spune decât că alături de echipa mea, atunci când am preluat ministerul, ne uitam la suma aceea imensă de 16 miliarde de euro disponibilă prin fonduri pentru modernizare și ne întrebam de ce nu avem apeluri lansate și cred că am reușit în ultimul an de zile să lansăm apeluri de miliarde bune. Acest apel de 361 de milioane de euro este dedicat tuturor celor care n-au apucat să-și modernizeze CET-urile prin alte surse de finanțare, bineînțeles și Bucureștiului”, a declarat ministrul Energiei, care este și candidat, din partea PNL, la Primăria Capitalei.

„Pentru că suntem și acționari majoritari la ELCEN, știu sigur că domnul Claudiu Crețu și echipa au pregătit proiecte și cel puțin două CET-uri ar trebui să intre la finanțare, dacă proiectele sunt bine făcute, eligibile și vor fi selecționate, respectiv CET Progresul și CET Grozăvești. CET Sud, ultimul care va rămâne nemodernizat, dar nu pentru mult timp, cel mai mare din Europa, înseamnă o aplicație individuală care va fi făcută la Fondul pentru modernizare, pentru că bugetul acolo e cam de jumătate de miliard doar pentru CET Sud. Deci nici toată schema nu ar fi acoperit”, a precizat Sebastian Burduja.

Criterii de eligibilitate

Ghidul are ca obiectiv atingerea țintelor naționale privind modernizarea și realizarea de centrale în cogenerare de înaltă eficiență, precum și modernizarea rețelelor de termoficare și este a doua lansare după ghidul de rețele, care a fost promovat la începutul acestui an. Modernizările tehnologice vor conduce la asigurarea atingerii țintelor aferente 2030 stabilite în Green Deal.

Beneficiarii eligibili:

a) întreprinderile care produc energie electrică și termică în cogenerare în sistemul încălzirii centralizate: întreprinderi mari, mijlocii sau mici;

b) unități administrativ-teritoriale/subdiviziuni administrativ teritoriale definite conform prevederilor legale în vigoare.

Bugetul total alocat apelului: 361.950.000 euro.

Valoarea ajutorului de stat: 100% din costul net suplimentar (deficitul de finanțare), care trebuie determinat comparând profitabilitatea scenariului factual cu cea a scenariului contrafactual.

Ajutoarele de stat acordate pentru proiecte care vizează investiții în sisteme de termoficare și răcire centralizată eficiente din punct de vedere energetic vor fi acordate doar în cazul în care acestea au efect stimulativ și respectă principiul demarării lucrărilor.

Ghidul solicitantului poate fi accesat aici.

Citiți și:

Sebastian Burduja, soluții imediate pentru problema TERMOFICĂRII din București: „Acolo unde sistemul e integrat, e mai ieftin decât centrala proprie”

Sebastian Burduja: Nicușor Dan refuză aprobarea fuziunii dintre ELCEN și Termoenergetica: „Este aceeași rețetă a haosului general din București”

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
22 noiembrie, ziua care a zguduit omenirea. Misterul persistă, multe întrebări au rămas fără răspuns
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Record de turiști în Japonia! Cât au cheltuit cei 3,31 milioane de vizitatori?