Italia SE OPUNE atacurilor pe teritoriul rus /Tajani: „Nu suntem în război cu Rusia”, „negocierile vor exista dacă Ucraina opune rezistență”

Publicat: 30/05/2024, 22:10

Italia nu intenționează să trimită militari în Ucraina și nu acceptă folosirea armamentului occidental pentru atacarea unor poziții de pe teritoriul Rusiei, a declarat joi ministrul italian de Externe, Antonio Tajani, subliniind că nu există un război al Occidentului cu Moscova și că negocierile vor putea avea loc doar dacă forțele armate ucrainene reușesc să opună rezistență pe front.

”Negocierile de pace vor exista dacă Ucraina opune rezistență în fața forțelor armate ruse, dacă va fi o situație de echilibru. Acesta este motivul pentru care Occidentul furnizează asistență militară Ucrainei”, a declarat Antonio Tajani, vicepremier al Italiei și ministru de Externe, citat de agenția Italpress.

Guvernul Italiei se opune utilizării armamentului occidental de către Ucraina pentru a lansa atacuri pe teritoriul Rusiei, o idee susținută de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, de președintele Franței, Emmanuel Macron, și de Polonia.

”Din punctul nostru de vedere, al italienilor, armamentul nu poate fi utilizat dincolo de granițele Ucrainei. Repet: nu suntem în război cu Rusia, doar apărăm Ucraina. Nu vom trimite nici măcar un soldat italian pentru a lupta în Ucraina. Aceasta este poziția noastră foarte clară, restul este propagandă. Rusia spune: «negociem dacă Ucraina se predă», dar mi se pare o propunere inacceptabilă. Negocierile de pace vor avea loc doar dacă Ucraina opune rezistență și dacă președintele rus, Vladimir Putin, revine la gânduri mai bune”, a subliniat Antonio Tajani.

”Noi nu vom trimite nici măcar un militar italian pentru a lupta în Ucraina, pentru că nu suntem în război cu Rusia. De asemenea, nu intenționăm să permitem ca echipamentele militare pe care le livrăm să fie folosite dincolo de granițele dintre Ucraina și Rusia”, declarase anterior Tajani, conform agenției ANSA.

Polonia și Franța par a fi favorabile atacurilor Ucrainei pe teritoriul Rusiei, dar Statele Unite au semnalat că se opun, pe fondul amenințărilor președintelui rus, Vladimir Putin.

Adjunctul ministrului polonez al Apărării, Cezary Tomczyk, a declarat miercuri că Ucraina ”poate lupta cum vrea”, explicând că Varșovia nu va aplica restricții asupra modului în care forțele armate ucrainene utilizează armamentul furnizat de Occident.

”Noi am decis să ajutăm Ucraina în acest conflict, Ucraina a fost atacată brutal, are dreptul de a se apăra așa cum consideră că este adecvat”, a declarat Cezary Tomczyk.

”Credem că ar trebui să le permitem să neutralizeze pozițiile militare de unde sunt lansate rachete, cele de unde este atacată Ucraina. Dar nu ar trebui să permitem atacarea altor ținte din Rusia, nici, în mod evident, obiective civile”, a afirmat, la rândul său, președintele Franței, Emmanuel Macron.

Anterior, Macron a generat controverse prin avansarea conceptului ”ambiguității strategice”, semnalând posibilitatea ca Occidentul să trimită trupe pentru a ajuta Ucraina în conflictul cu Rusia. Declarațiile lui Macron privind trimiterea de trupe, făcute pe fondul temerilor că Donald Trump ar putea abandona Ucraina dacă va obține un nou mandat de președinte al SUA, au generat critici din partea celorlalte țări din cadrul NATO, care se opun ferm trimiterii de trupe în Ucraina.

John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică din cadrul Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă, a declarat că poziția Administrației Joe Biden nu s-a modificat.

”Nu există nicio schimbare a poziției, noi nu încurajăm și nu facilităm folosirea armamentului american pentru comiterea de atacuri pe teritoriul Rusiei”, a declarat marți John Kirby.

Foto: Shutterstock

Citește și:

Financial Times: Statele Unite vor oferi Ucrainei un pact de securitate, pe fondul accentuării TENSIUNILOR bilaterale

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Laurențiu Reghecampf o pune la zid pe Prodanca: 'Cum să-ți plătesc curentul când tu stai...
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer....
Vedeta, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi RAPID. Face furori cu noua...
Staţiunile în care Marea Neagră s-a făcut verde. Turiştii evită să facă baie, dar experţii...
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
Ordinul UE, lege și în România. Se montează obligatoriu pe mașină de la 1 iulie...
Suntem spionați tot timpul. Oamenii care văd tot ce facem
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Xi Jinping și Vladimir Putin s-au întâlnit la summitul securității din Kazahstan
×