Cum a construit HAMAS tuneluri transfrontaliere chiar pe sub nasul armatei și poliției egiptene. Oficiali IDF: „Egiptul datorează explicații”

Cum a construit HAMAS tuneluri transfrontaliere chiar pe sub nasul armatei și poliției egiptene. Oficiali IDF: „Egiptul datorează explicații”
Publicat: 31/05/2024, 15:12
Actualizat: 31/05/2024, 15:18

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) confirmat că la sfârșitul a trei săptămâni de manevre la sol ale Diviziei 162, aproximativ 20 de tuneluri au fost descoperite în apropierea coridorului Philadelphi – numele de cod israelian pentru o fâșie îngustă de pământ, de 14 km (8,7 mile) lungime, situată de-a lungul întregii granițe dintre Fâșia Gaza și Egipt -, care separă partea egipteană de cea palestiniană.

Oficialii militari au estimat că majoritatea tunelurilor traversează teritoriul egiptean și au fost folosite pentru introducerea ilegală de muniții și materiale pentru producerea de arme.

Aproximativ 82 de puțuri au fost săpate, iar IDF estimează că erau conectate la tuneluri de contrabandă care puteau fi controlate de la distanță. Forțele Diviziei 162 au transmis informații, săptămâna trecută, despre stocurile uriașe de arme Hamas din zona Rafah.

IDF a confirmat, de asemenea, că informațiile despre utilizarea acestor tuneluri transfrontaliere de către Hamas au fost transmise Egiptului, provocând astfel reacții critice în cadrul instituției de securitate, notează The Jerusalem Post.

Hamas a operat tuneluri transfrontaliere pentru a introduce arme pe sub nasul armatei și poliției egiptene din Sinai

În practică, de ani de zile, oficialii de securitate au avertizat că Hamas a operat tuneluri transfrontaliere pentru a introduce arme, care ar fi fost introduse ilegal pe sub nasul armatei și poliției egiptene din Sinai direct din depozitele de arme din Iran, Siria și Liban, ajungând în depozitele de arme ale grupării islamiste Hamas din Gaza.

În urmă cu câțiva ani, egiptenii, sub presiunea SUA, au lansat o operațiune în care au îndepărtat toți locuitorii din Rafahul egiptean din zona coridorului Philadelphi pe o distanță de câțiva kilometri, au distrus toate clădirile adiacente graniței, au săpat zeci de metri și au localizat tuneluri.

IDF a lăudat, la momentul respectiv, această operațiune realizată cu asistența armatei egiptene. Totuși, acum este clar – spun oficialii IDF – că pe sub nasul egiptenilor – și poate cu sprijinul, cunoștințele sau acceptarea tacită a acestora – gruparea islamistă Hamas a construit o rețea de tuneluri „de contrabandă” și a continuat să-și consolideze capacitățile, în ciuda angajamentului Egiptului de a lupta împotriva terorismului în zona Sinai.

IDF și armata egipteană, de la cooperare la acuzații

Oficialii militari israelieni au declarat recent, potrivit sursei citate, că IDF și armata egipteană cooperează strâns, inclusiv în problema tunelurilor. Cu toate acestea, oficialii au susținut că Egiptul datorează explicații pentru ceea ce Divizia 162 a descoperit pe teren.

Prin urmare, sunt necesare acțiuni mai strânse și un mecanism mult mai bine „uns” pentru a preveni săparea tunelurilor în viitor.

Trebuie menționat că operațiunea de descoperire a tunelurilor din coridorul Philadelphi este abia la început. Există încă o secțiune îngustă în apropierea mării de care IDF a decis să nu se ocupe în această etapă a operațiunii.

În viitorul apropiat va începe faza de cartografiere și distrugere a tunelurilor.

Sursa foto – IDF


Citește și:

The Jerusalem Post: „Un adevăr simplu, dar dureros. Pentru a rămâne la putere, Netanyahu dorește o grupare Hamas slăbită în Gaza, dar nu DISTRUSĂ”

Oficial ONU: „O operațiune a Israelului în Rafah s-ar putea transforma într-un MĂCEL” / OMS a pregătit un „plan de urgență”

Aaron David Miller, expert în Orientul Mijlociu, despre relația Israel – SUA: „Netanyahu, DISPERAT să rămână la putere, Biden este îngrijorat”

O tânără israeliană, luată ostatică de HAMAS, cerută în căsătorie de un terorist: „A adus un inel, m-am prefăcut că râd, ca să nu mă împuște în cap”

Inelul de Foc și scopul principal al Iranului. Neville Teller (Eurasia Review): „DISTRUGEREA democrației occidentale și impunerea islamului șiit”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat care a jucat toată noaptea la cazinou a făcut infarct când a auzit...
Gabi Bădălău a spus tot! Cum a prins-o pe Bianca Drăguşanu cu altul: 'Mi-a recunoscut'
GALERIE FOTO. Mihaela Borcea, imagini îndrăznețe: și-a etalat bustul generos în costum de baie!
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a...
O dronă a surprins momentul în care un soldat rus își omoară camaradul rănit pe...
La asta nu se aștepta nimeni! Alex Bodi și Bianca Drăgușanu, din nou, împreună! Ce...
Dieta drastică a Annei Lesko | Așa se menține în formă la 45 de ani....
O farsă la 112 putea duce la moartea unei femei din Suceava. Sindicaliştii cer pedepse...
Schimbări drastice pentru proprietarii de apartamente! Oricine se opune riscă să intre la închisoare
Vecinii Anei Maria Gherman fac dezvăluiri uluitoare, după ce și-a pus capăt zilelor într-o pădure...
Anamaria Prodan arată la 51 de ani ca la 20! Impresara şi-a pus fanii pe...
În sensul giratoriu se acordă prioritate de stânga sau de dreapta? Mulți șoferi fac această...
Elena Lasconi este noul preşedinte al USR şi vrea să candideze la alegerile prezidenţiale
Structură monumentală URIAȘĂ, găsită aproape de România
Decizie azi, 26 iunie, pentru românii cu telefoane mobile. Nu mai scapă nimeni
S-a dat lege! Ce se întâmplă cu românii decedați în străinătate
Din 15 iulie, 10 ispite feminine aşteaptă să demaşte cele mai ascunse trăiri ale concurenţilor...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Alexandra din Casa Iubirii, deschisă spre Gagea și Patrick. Pentru cine are bruneta mai multă...
Mario Iorgulescu ar putea scăpa și de dosarul în care este cercetat pentru sechestrarea de...
BANCUL ZILEI. Făt-Frumos îi zice calului său: - Măi, calule, tu stai aici, chiar pe...
(P) Care este cel mai potrivit mobilier pentru o locuință de mici dimensiuni?
×