OMV a finalizat achiziția celei mai extinse rețele de mobilitate electrică din România. Câte stații vrea să aibă până la finalul anului

OMV a finalizat achiziția celei mai extinse rețele de mobilitate electrică din România. Câte stații vrea să aibă până la finalul anului
Publicat: 31/05/2024, 18:00

OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, a finalizat achiziția Renovatio Asset Management, proprietarul celei mai mari rețele de încărcare pentru vehicule electrice din România, cu peste 400 de puncte de încărcare și perspective de creștere la aproximativ 650 până în 2026, a anunțat, vineri, compania.

Tranzacția prin care OMV Petrom a preluat Renovatio Asset Management a fost aprobată de Consiliul Concurenței și Comisia pentru Examinarea Investițiilor Străine Directe.

La sfârșitul primului trimestru din 2024 existau circa 300 de puncte de încărcare în rețelele OMV și Petrom, iar OMV Petrom țintește 1.000 de puncte de încărcare pentru vehicule electrice în regiune, până la sfârșitul anului 2024

OMV Petrom anunțase, pe 3 ianuarie, că va achiziționa integral Renovatio Asset Management, proprietarul celei mai mari rețele de încărcare pentru vehicule electrice din România,

Prin acest parteneriat nou format, OMV Petrom împreună cu Renovatio spunea că planifică să investească, până în 2027, circa 1,3 miliarde euro, inclusiv finanțare bancară, în surse regenerabile în România. Contribuția OMV Petrom pentru achiziția și construcția acestor proiecte este estimată la până la 350 de milioane euro, potrivit companiei.

„Prin finalizarea acestei achiziții, OMV Petrom devine cel mai mare jucător în domeniul mobilității electrice din România. Ambiția noastră este ca până la sfârșitul acestui an să avem instalate 1.000 de puncte de încărcare în România, Bulgaria, Serbia și Moldova. Ne dorim sa rămânem prima opțiune pentru clienții noștri si sa ne consolidam poziția de lider in Romania pe segmentul de mobilitate”, a declarat Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru rafinare și marketing:

Evoluția pieței

Piața autoturismelor electrice și full hibrid este în creștete, conform Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România (APIA) pe anul trecut.

Autoturismele “electrificate“, respectiv cele electrice (100% și hibride plugin), precum și cele full hybrid (care dispun şi de propulsie electrică fără încărcare din sursă externă), ajung să dețină, după 12 luni din 2023, o cotă de piață de 24,4%, care depăşeşte cu 11,5% cota deţinută de motoarele diesel.

Autoturismele full electrice dețin o cotă de 10,7% din piață în cele 12 luni ale anului 2023 față de anul 2022 când reprezentau 9,1%.

Ca și în anul 2022, când, deși s-a înregistrat o scădere a achizițiilor de autoturisme în general, autoturismele electrificate au performat, în anul 2023. Achizițiile din această categorie au crescut considerabil (+25,9%) comparativ cu perioada similară a anului trecut. In acest context, este de remarcat creșterea importantă a autoturismelor 100% Electrice (+31,9%) şi a celor plug-in hybrid (+45,2%) din totalul autoturismelor electrificate.

În luna decembrie 2023, autoturismele 100% electrice înregistrau o scădere de 43,8% față de luna similară a anului trecut, iar la nivelul celor 12 luni din anul 2023 o creștere de 31,9% față de anul precedent.

Cota de piața a mașinilor electrice a ajuns la 11,4% din total piață pe luna decembrie 2023 si la 10,7% in cele 12 luni ale anului 2023.

Și cele plug-in urmează o curbă crescătoare, cumulând și acestea volume semnificative, cu o creștere de 50,4% față de luna similară a anului trecut și una de 45,2% față de cele 12 luni din anul 2022.

Autoturismele Full Hybrid prezintă o creștere de 40,5% față de luna decembrie 2022 și o creștere de 14,2% față de cele 12 luni ale anului anterior.

Cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est

OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane bep în 2023. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri – OMV și Petrom.

OMV Petrom este o companie în care, la sfârșitul anului 2023, acționarii români dețin peste 43% din acțiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,7%, iar 22,5% sunt deținute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali și alte entități românești). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51,2% din acțiunile OMV Petrom, iar restul de 5,6% sunt deținute de alți investitori străini. Din totalul acțiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București.

OMV Petrom este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu circa 42 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 – 2023. În aceeași perioadă, compania a investit aproximativ 18 miliarde de euro.

Sursa foto: OMV Petrom

Citiți:

OMV Petrom cumpără cea mai mare rețea de încărcare pentru vehicule electrice din țară și jumătate din dintr-un proiect de energie verde de 1 GW

Conducta de transport al gazelor naturale Țărmul Mării Negre-PODIȘOR a fost lansată oficial. Ce înseamnă proiectul strategic pentru România

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat care a jucat toată noaptea la cazinou a făcut infarct când a auzit...
Gabi Bădălău a spus tot! Cum a prins-o pe Bianca Drăguşanu cu altul: 'Mi-a recunoscut'
GALERIE FOTO. Mihaela Borcea, imagini îndrăznețe: și-a etalat bustul generos în costum de baie!
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a...
O dronă a surprins momentul în care un soldat rus își omoară camaradul rănit pe...
La asta nu se aștepta nimeni! Alex Bodi și Bianca Drăgușanu, din nou, împreună! Ce...
Dieta drastică a Annei Lesko | Așa se menține în formă la 45 de ani....
O farsă la 112 putea duce la moartea unei femei din Suceava. Sindicaliştii cer pedepse...
Schimbări drastice pentru proprietarii de apartamente! Oricine se opune riscă să intre la închisoare
Vecinii Anei Maria Gherman fac dezvăluiri uluitoare, după ce și-a pus capăt zilelor într-o pădure...
Anamaria Prodan arată la 51 de ani ca la 20! Impresara şi-a pus fanii pe...
În sensul giratoriu se acordă prioritate de stânga sau de dreapta? Mulți șoferi fac această...
Elena Lasconi este noul preşedinte al USR şi vrea să candideze la alegerile prezidenţiale
Structură monumentală URIAȘĂ, găsită aproape de România
Ungurii CUCERESC Transilvania. Ungaria dă lovitura chiar în inima României
Fermierii din România sunt în alertă. Situația devine dramatică de la an la an
Din 15 iulie, 10 ispite feminine aşteaptă să demaşte cele mai ascunse trăiri ale concurenţilor...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Alexandra din Casa Iubirii, deschisă spre Gagea și Patrick. Pentru cine are bruneta mai multă...
Mario Iorgulescu ar putea scăpa și de dosarul în care este cercetat pentru sechestrarea de...
BANCUL ZILEI. Făt-Frumos îi zice calului său: - Măi, calule, tu stai aici, chiar pe...
(P) Care este cel mai potrivit mobilier pentru o locuință de mici dimensiuni?
×