Rezervația naturală „Râpa Roșie” este renumită pentru relieful spectaculos, similar cu cel din statul american Utah.
Dar este cunoscută și pentru că aici au fost descoperite fosile de dinozauri care datează de milioane de ani.
Versanții alcătuiți din coloane și creste evocă, la fiecare pas, o colosală orgă de stâncă. Găsești o pădure împietrită, zidurile unei cetăți fantastice, cu contraforturi ciclopice. Trandafirie în lumina tare a soarelui de la miezul zilei, capătă la asfințit o caldă nuanță de roșu-cărămiziu intens, care i-a adus și numele: Râpa Roșie.
Este o bogăție de forme care fac din Râpa Roșie o priveliște rară, la fel de spectaculoasă ca Marele Canion al Americii de Nord.
De altfel, Râpa Roșie este ea însăși o formațiune de tip „badlands”, spun geologii, care așa numesc aceste structuri rezultate prin eroziune. Este un microrelief de piramide și turnuri, separate prin ravene. Alternanța de roci și procesele de șiroire sunt aici factorii determinanți ai formării spectaculosului relief al Râpei Roșii.
Potrivit Adevărul, rezervația Râpa Roșie se află la 3 km de Sebeș din județul Alba. Râpa s-a format prin eroziunea apei asupra solului și alunecărilor de teren, lăsând în urmă formațiuni slab cimentate și argile roșii cu gresii cenușii, plus coloane și piramide etajate. Făuritoarea acestui straniu edificiu natural din piatră este apa. Ea a săpat, în feluritele roci. De la marne și argile la gresii. De la coloane și piramide, șanțuri la tuneluri și văgăuni.
În acest loc, paleontologii au descoperit oase ale dinozaurilor pitici erbivori care au populat teritoriul de azi al României, specii precum Magyarosaurus dacus, Zamolxes sp., pterozaurul Hatzegopteryx sp. și rămășițe ale unei broaște testoase Kallokibotion bajazidi.
În toamna anului 2009, au fost descoperite fosilele „balaurului bondoc”, o specie înrudită cu velociloraptor care a trăit acum 80 milioane de ani.
Citește și: Geoparcul Dinozaurilor din Țara Hațegului, revalidat pentru încă patru ani în Rețeaua UNESCO