Un colț de Rai așteaptă turiștii la prețuri rezonabile și condiții luxoase la doar două ore de România. Insula de la răscruce de continente, Cipru, primește anual peste patru milioane de turiști – de patru ori mai mulți decât populația sa.
Cele 77 de plaje cu steaua galbenă, mâncarea delicioasă și atmosfera atrag imediat vizitatorii. Un sat pescăresc care acum este considerat perla litoralului cipriot este cel mai vizitat loc. Micul sat pescăresc a devenit rapid un loc popular pentru turiști, în special britanici, norvegieni și greci, datorită peisajelor minunate.
Ayia Napa este renumită pentru nisipul alb și pentru culoarea turcoaz a apei. Directorul agenției de turism Daniela Theodotou explică: „Intrarea în mare este lină, ceea ce este important pentru familii, deoarece nu trebuie să fie stresați când sunt cu copiii la plajă”.
Cipru are peste 77 de plaje cu steaua galbenă, un premiu acordat plajelor din întreaga lume care au cea mai bună calitate a apei, acces ușor, siguranță și curățenie. În comparație cu litoralul românesc, avem doar șase plaje în stațiunile Năvodari, Eforie, Mamaia și Olimp.
Ghidul local Alexia Christodoulou a declarat: „Plajele populare pentru turiști sunt Nissi Beach din Ayia Napa, Fig Tree Bay din Protoras, care este în partea de est a insulei, și Mackenzie Beach în Larnaca”.
Pentru 25 de lei pe zi, putem sta la bronzat întreaga zi cu un şezlong. În plus, prețurile pentru alimente sunt rezonabile. O masă de prânz costă aproximativ 50 de lei.
În funcție de când alegem să călătorim, fie acum în iunie, fie în septembrie, sunt perioadele în care vremea este bună atât pentru plajă, cât și pentru excursii suplimentare și explorarea insulei. Managerul unei agenții de turism, Cosmin Vasile, afirmă că prețurile încep de la 400, 500 de euro pe persoană pentru un pachet de șapte nopți de cazare, zbor și mic dejun.
Dacă alegem un hotel de 5 stele cu all inclusive și acces ușor la o plajă privată, oferta poate ajunge chiar și la 1.500 de euro pe persoană pentru un sejur de o săptămână.
În fiecare an, vizitatorii se bucură de 340 de zile de soare atât în hotel, cât și în stațiune. Peste 340 de zile de soare sunt oferite pe insulă în fiecare an. Diana Lupia, o reprezentantă a hotelului de 5 stele, spune: „Avem și sauna, jacuzzi, hamam, trei restaurante în total: sala de grill cu grătar contemporană, una pescăresc și restaurantul principal unde avem bucătărie mediteraneană și un bufet”.
Au multe de făcut, nu prea multe de vizitat, dar sporturi pe apă, tavernă, cluburi care sunt deschise până la 6, 7 dimineața, cum îi place tineretului. Directorul agenției de turism Daniela Theodotou spune că mâncarea la taverne costă între 20 și 30 de euro, iar vinul costă 15 euro și berea 3 euro.
Chiar dacă Cipru are doar 1,2 milioane de oameni, anul trecut au venit aproape 4 milioane de turiști. În 2023, insula mică a câștigat 3 miliarde de euro.