„Un haos absolut!”. O jurnalistă din Germania, pentru prima dată în vizită la București: „De ce este poliția acolo? Am fost JEFUITĂ?”

„Un haos absolut!”. O jurnalistă din Germania, pentru prima dată în vizită la București: „De ce este poliția acolo? Am fost JEFUITĂ?”
Publicat: 03/06/2024, 10:01

Jurnalista germană Greta Taubert de la Der Spiegel a petrecut câteva zile în capitala României, descoperind o metropolă despre care „afară”, în Occident, nu se știe aproape nimic. Vizita ei nu a fost lipsită de experiențe bizare.

„În viața mea de călătoare cu rucsacul în spate, am călătorit în aproape toate capitalele din Europa de Est. Clădirile de cuburi gri și fețele gri nu mă sperie. Dimpotrivă: Îmi place onestitatea brutală a metropolelor din Est,” a scris Taubert într-un articol publicat de Der Spiegel. Ea descrie Bucureștiul ca fiind un oraș necunoscut pentru mulți, întrebându-se inițial dacă există ceva de descoperit acolo.

Lipsa informațiilor disponibile despre București a fost prima provocare întâmpinată de jurnalistă. „Nu exista niciun ghid despre oraș în secțiunea de călătorii bine aprovizionată a librăriei din gara din Leipzig”, a remarcat ea. Recomandările de pe Instagram s-au rezumat la „mănâncă creier de miel”.

Capitala României, un „haos absolut”

Totuși, Taubert a descoperit treptat locuri memorabile în București. Pasajul Macca-Villacrosse a fost unul dintre acestea, descris ca o stradă acoperită cu sticlă galbenă, unde mirosul dulce și kitsch-ul florilor artificiale contrastează cu betonul gri de afară, conform Hotnews.

Un alt loc notabil a fost Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC), situat în aripa vitrată a Palatului Parlamentului, construit de dictatorul Nicolae Ceaușescu. „Mă plimb prin complexul bine securizat în ploaie și blestem megalomania dictatorului,” a scris Taubert, reflectând asupra traficului bucureștean haotic.

Mănăstirea Mihai Vodă, una dintre cele mai vechi clădiri din București, a captivat-o prin povestea sa fascinantă de relocare, iar cartierul din jurul acesteia a fost descris ca fiind pitoresc chiar și în ploaie.

Jurnalista a avut și ocazia de a discuta cu arhitectul român Tudor Vlăsceanu, care a caracterizat orașul drept un „haos absolut”. Acesta a dus-o la Obor, unde a experimentat atmosfera vibrantă a pieței și a gustat micii, bucurându-se de experiența autentică.

„De ce este poliția acolo? Am fost jefuită?”

Vizita s-a încheiat cu un moment bizar, când Taubert a găsit poliția la apartamentul unde era cazată.

„În timp ce mă grăbesc să mă întorc la apartamentul meu pe furtună, frica se strecoară în mine. De ce este poliția acolo? Am fost jefuită? Am lăsat robinetul deschis? Un caz de crimă? Mă grăbesc să trec pe lângă fațada clădirii cu reclama la Fanta pe mai multe etaje, introduc codul numeric pentru ușa de la intrare și iau liftul care zumzăie până la etajul patru. Acolo văd doi polițiști, proprietarul și un vecin în vârstă în halat matlasat, în fața camerei mele, cu ușa larg deschisă. Nimeni nu știe de ce.

„Lipsește ceva?” întreb și toți ridică din umeri. După câteva replici, mi se permite în sfârșit să intru – apartamentul este intact, iar lucrurile mele sunt neatinse. „Când am văzut ușa atât de deschisă, am vrut doar să știu dacă nu s-a întâmplat nimic cu oaspetele”, spune doamna în halat. Ea sunase la poliție”.

Greta Taubert conchide că, deși Bucureștiul nu este frumos în sensul clasic, este plin de surprize și contraste care îi conferă un farmec unic.

„Tocmai pentru că Bucureștiul nu reprezintă nimic, nu și-a construit un clișeu și nu este cunoscut pentru nimic clasic de frumos, poți fi totuși surprins de orașul eclectic.”

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Nuntă transformată în tragedie, în Botoșani. O femeie a decedat după ce fiica ei a...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
Mașinile interzise pe șosele. Ordinul UE pentru cei care alimentează cu motorină. Când devine lege
Schimbări în supermarketuri. Noi obligații pentru producători
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Oana Moșneagu și Vlad Gherman, regrete după nunta de vis. Ce ar schimba dacă ar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
FACULTATE ÎN ȚARĂ SAU ÎN STRĂINĂTATE? ECATERINA ANDRONESCU LĂMUREȘTE TOȚI ELEVII LA PODCAST „ALTCEVA CU...