Vești bune pentru persoanele care au lucrat în grupa II de muncă. Cu cât cresc punctajele lunare pentru pensie și cât se reduce vârsta de pensionare

Vești bune pentru persoanele care au lucrat în grupa II de muncă. Cu cât cresc punctajele lunare pentru pensie și cât se reduce vârsta de pensionare
Publicat: 03/06/2024, 14:55

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis luni, 3 iunie 2024, că asimilarea perioadei anterioare datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi încadrate în grupa a II-a de muncă, unui stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă, produce efecte sub aspectul majorării punctajelor lunare cu 50%, dar şi în ce priveşte reducerea vârstei de pensionare.

“Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Craiova – Secţia de litigii de muncă şi asigurări sociale, în dosarul nr. 2755/95/2022, privind pronunţarea unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă, stabileşte că: În interpretarea dispoziţiilor art. 30 alin. (44) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, asimilarea perioadei anterioare datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi dintre cele prevăzute de art. 30 alin. (l) lit. i) din aceeaşi lege, în locurile de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă, unui stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă, produce efecte şi sub aspectul majorării punctajelor lunare cu 50%, conform art. 100 lit. b) din Legea nr. 263/2010, iar nu doar cu privire la determinarea stagiului de cotizare, potrivit art. 56 alin. (1) lit. d) şi la reducerea vârstei de pensionare, potrivit art. 56 din Legea nr. 263/2010. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă”, a decis, luni, completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept al ICCJ.

Curtea de Apel Craiova a sesizat ICCJ cu următoarea problemă de drept: dacă asimilarea grupei a II-a de muncă în condiţii speciale, conform articolului 30, alineatul 4 din Legea 263/2010, produce efecte şi sub aspectul majorării punctajelor lunare, conform articolului 100, litera b) din Legea 263/2010, sau doar cu privire la calculul stagiului de cotizare, prevăzut de articolul 56, alineatul (1), litera d), şi reducerea vârstei de pensionare, potrivit articolului 56 din Legea 263/2010.

Articolul 4 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede că “este asimilată stagiului de cotizare în condiţii speciale de muncă perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi dintre cele prevăzute la alin. (1) lit. i), în locurile de muncă încadrate conform legislaţiei anterioare în grupa I şi/sau grupa a II-a de muncă”.

Conform art. 56, alineatul (1),  prin excepţie de la prevederile articolului 55, alineatul (1), litera b), persoanele care au desfăşurat activităţi dintre cele prevăzute la articolul 30, alineatul (1), literele g) şi i) beneficiază de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani realizat în aceste activităţi; alineatul (2) pentru persoanele care au desfăşurat activităţile prevăzute la alineatul (1), stagiul complet de cotizare este de 25 de ani.

Dezlegarea dată problemelor de drept este obligatorie de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar pentru instanţa care a solicitat dezlegarea, de la data pronunţării deciziei.


CITEȘTE ȘI:

Ce PENSII vor primi românii care nu au îndeplinit stagiul minim de cotizare de 15 ani? Vâsta de pensionare se majorează

Ce se întâmplă cu românii care nu pot obține adeverințele de VECHIME în muncă pentru recalcularea pensiilor / Anunțul ministrului Muncii

Categoria de români care poate ieşi la PENSIE la 60 de ani. Ministrul Muncii: „Fără nicio penalitate. Este o noutate în lege”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro publică notele până în ora 12:00
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Incendiu violent seara trecută în București! Trei persoane au ajuns la spital după ce flăcările...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nou indicator RUTIER, introdus în România! Ce faci dacă-l întâlnești?
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Adio, maestre! Românii îşi iau adio de la o legendă a filmului. A murit acum
Un desert ieșit din comun. Spaghete de înghețată
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
De ce a fost amânantă înmormântarea actriței Ileana Stana Ionescu: ”Nu știm când va avea...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Motivul pentru care Rusia și-a bombardat propriul teritoriu de zeci de ori într-un singur an
×