Prima pagină » Actualitate » Un român dezvăluie cum este adevărata viață din Iran: „Poporul este ținut CAPTIV de o mână de turbane. Acolo nu ți-e frică de oameni, ci de stat”

Un român dezvăluie cum este adevărata viață din Iran: „Poporul este ținut CAPTIV de o mână de turbane. Acolo nu ți-e frică de oameni, ci de stat”

Un român dezvăluie cum este adevărata viață din Iran: „Poporul este ținut CAPTIV de o mână de turbane. Acolo nu ți-e frică de oameni, ci de stat”

Silviu Reuț, un cunoscut autor român de cărți de călătorie, a oferit o perspectivă inedită asupra vieții din Iran după ce a petrecut 28 de zile în Teheran și Shiraz.

Într-un mesaj publicat pe Facebook, acesta a împărtășit experiențele sale și a demontat mituri despre această țară considerată de mulți periculoasă.

„Puțini sunt cei care știu mare lucru despre Iran, în afara faptului că e o teocrație (dictatură religioasă) și că e o țară periculoasă. Prima parte e adevărată, a doua teribil de falsă”, a scris Silviu Reuț, subliniind că poporul iranian este captiv sub un regim opresiv, similar cu ce au trăit românii în trecut.

„În Iran nu ți-e frică de oameni, ci de stat”

Silviu Reuț se afla în Iran când președintele iranian Ebrahim Raisi a murit într-un accident de elicopter. El a observat că oamenii obișnuiți nu reprezintă un pericol, ci regimul iranian este sursa reală de nesiguranță.

Toți oamenii cu care am vorbit sunt împotriva regimului. Cât timp eram în Iran, elicopterul cu care președintele Raisi (supranumit Măcelarul din Teheran) se întorcea din Azerbaidjan s-a prăbușit și toți ocupanții au murit. Deși toți cei cu care am vorbit se bucurau, mi-au zis și că a fost persoana greșită în elicopter. Ar fi vrut să fi fost ayatollahul, cel care deține puterea supremă”, spune Silviu Reuț, citat de Stirile Pro Tv.

Silviu descrie o societate unde frica provine de la stat, nu de la oameni. „În Iran nu ți-e frică de oameni, ci de stat. Teocrația e nemiloasă și asasinatele celor care i se opun sunt obișnuite.”

„Factorii comuni sunt setea de putere și lipsa de libertate”

„Iranienii sunt profund dezamăgiți de felul în care sunt percepuți în afară, fiind prezentați ca niște sălbatici însetați de sânge”, când realitatea este cu totul alta. Silviu subliniază că „experiența mea a fost cea a unei țări cu o siguranță internă mai bună decât a țărilor vestice. Nu m-am simțit nicio clipă în vreun pericol din cauza oamenilor din jurul meu, iar felul de a fi al persanilor este foarte european”, declară sursa menționată anterior.

Autorul demontează mituri populare despre iranieni, subliniind că aceștia sunt persani și nu arabi, vorbind limba farsi și nu arabă.

Ospitalitatea iraniană l-a impresionat profund, fiind ajutat de multe ori de către localnici, inclusiv în situații dificile, cum a fost când i s-a stricat telefonul.

„Concluzia nu poate fi decât una: Iranul este o țară în care poporul este ținut captiv de o mână de turbane, așa cum și românii au fost, chiar dacă unii cică o fac pe motive religioase, iar ceilalți au invocat criterii ideologice. Factorii comuni sunt setea de putere și lipsa de libertate.”

Silviu Reuț / Sursa foto: Facebook

Silviu Reuț / Sursa foto: Facebook

Cine este Silviu Reuț

Silviu Reuț se află în Asia de aproape șapte luni, explorând țări precum Vietnam, Cambodgia, Laos, Thailanda, Malaezia, Indonezia, Filipine, Sri Lanka, India, Nepal și Iran.

În prezent, el se află în Uzbekistan.

Este autorul a două cărți de călătorie: „L’Chaim. 4 luni cu autostopul prin Europa și întoarcerea în România” (Editura Cartex, 2019) și „Hoinar prin America Latină. 6 luni, 12 țări, 40.141 de kilometri” (Editura Humanitas, 2023).

Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie ... vezi toate articolele

Citește și