France 24: Ce ar însemna pentru UE ascensiunea forțelor de dreapta în scrutinul EUROPARLAMENTAR /Efectele privind politica externă, mediul și migrația

France 24: Ce ar însemna pentru UE ascensiunea forțelor de dreapta în scrutinul EUROPARLAMENTAR /Efectele privind politica externă, mediul și migrația
Publicat: 05/06/2024, 07:30

Ascensiunea forțelor politice de dreapta, favorite în scrutinul europarlamentar, riscă să afecteze semnificativ dinamica politicilor Uniunii Europene, cu impact asupra abordării față de conflictul din Ucraina și față de alte crize internaționale, dar și cu potențiale modificări în privința tranziției ecologice și a gestionării imigrației, notează postul France 24.

”Sondajele de opinie arată că Europa se confruntă cu o potențială schimbare a direcției spre dreapta în scrutinul europarlamentar din 6-9 iunie, când milioane de cetățeni europeni vor vota noua componență a Parlamentului European. (…) În condițiile în care partidele de extremă-dreapta probabil vor obține influență suplimentară, votul ar putea afecta semnificativ dinamica politică din Uniunea Europeană și politica externă”, constată postul France 24.

Cei 720 de membri ai noului Parlament European vor avea puterea de a influența politicile climatice, în materie de imigrație, industrie, apărare și securitate. Dar vor stabili și prioritățile bugetului Uniunii Europene, un element esențial pentru furnizarea de asistență Ucrainei.

Cele mai mari grupuri politice din Parlamentul European sunt de obicei Partidul Popular European (PPE, centru-dreapta) și Socialiștii și Democrații (S&D, centru-stânga), iar, în contextul indiciilor privind ascensiunea forțelor de dreapta, grupul Identitate și Democrație (extremă-dreapta) ar urma să se poziționeze pe poziția a treia.

”În acest context, o coaliție de centru-dreapta a creștin-democraților, conservatorilor și forțelor de dreapta ar putea obține pentru prima dată majoritate în Parlamentul European”, subliniază France 24.

Politica externă a Uniunii Europene

Influența pe care Parlamentul European o are în materie de politică externă este eclipsată de Consiliul European, format din liderii celor 27 de state membre UE.

”Eurodeputații pot vota rezoluții, iar grupurile politice pot încerca să traseze o anumită direcție, dar nu au prea multă competență în materie de politică externă”, explică Sebastien Maillard, analist la Institutul Chatham House.

Dar acest lucru nu înseamnă că Parlamentul European este lipsit de putere în materie de politică externă. Fiind o ramură a autorității bugetare a Uniunii Europene, are un cuvânt greu asupra priorităților privind cheltuielile.

”În situația în care Parlamentul European se va orienta spre dreapta, s-ar putea atenua apelurile în sensul furnizării de sprijin militar Ucrainei sau asistenței umanitare în Fâșia Gaza. (…) Poziția fermă în favoarea Ucrainei ar putea deveni oscilantă, ținând cont de faptul că mulți politicieni de dreapta au poziții pro-ruse”, subliniază France 24.

Politica mediului

În contextul în care centrul de gravitație al Parlamentului European s-ar putea îndepărta de ecologiști, politica în domeniul mediului riscă să fie modificată.

Pentru eliminarea dioxidului de carbon din industrie, eurodeputații au stabilit oprirea fabricării de mașini dotate cu motoare pe benzină și motorină din 2035. Decizia va trebui confirmată însă în anul 2026.

”Dacă politicienii ecologiști suferă pierderi (…), conservatorii probabil vor încerca să amâne decizia privind vehiculele cu ardere internă. Întregul proces de eliminare a dioxidului de carbon din industrie va încetini”, explică Sebastien Maillard.

În plus, pe fondul protestelor fermierilor, politica agricolă va fi reconfigurată, prin ajungerea la o poziție de echilibru între doleanțele agricultorilor și protejarea mediului.

Migrație și politici de azil

Analistul Sebastien Maillard anticipează că vor fi modificate și alte politici – aplicarea normelor statului de drept, gestionarea imigrației și integrarea europeană. Ideea este împărtășită de Ségolène Barbou des Places, analist la Institutul Euro-Lab.

”Pentru multe state UE, Europa nu a mers suficient de departe în materie de securitate. Imigrația va rămâne o provocare centrală pentru următorul Parlament European, cu linii clare între stânga și dreapta. Există obsesia de a face tot posibilul pentru oprirea imigranților să ajungă în Europa”, subliniază Ségolène Barbou des Places.

Desemnarea noului președinte al Comisiei Europene

Rezultatul scrutinului europarlamentar va influența și desemnarea viitorului președinte al Comisiei Europene. Chiar dacă liderii statelor UE, reprezentați în Consiliul European, fac propunerea pentru acest post, vor fi obligați să țină cont de rezultatele electorale, iar candidatul trebuie să aibă majoritate în Parlamentul European.

Foto: Shutterstock

Citește și:

Reuniunea din Elveția deschide posibilitatea NEGOCIERILOR Ucraina-Rusia /Sunt prevăzuți „pași concreți” pentru viitoare „interacțiuni” cu Moscova

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum se calculează media finală la Bac în 2024. Ce se întâmplă cu candidații care...
A reapărut în România după ce a fost dată dispărută mai bine de 50 de...
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de...
Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare
GALERIE FOTO Doi soți britanici și-au vândut casa și au cumpărat un sat întreg în...
Scandal de proporții! Și-a desfigurat iubita lui “E diavol și bolnav psihic!” + “I-am făcut...
IREAL: cum arată Dana Roba la un an de când a fost desfigurată cu ciocanul....
Val de scumpiri de la 1 iulie. Cu cât va creşte factura la gaze la...
Detalii șocante despre măcelul din camera de hotel. Ce s-a întâmplat cu Alexandra: A fost...
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Cristian Molnar, tânărul luat de viitura din Italia. Familia...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nemții au lansat „GARSONIERA” Dacia Duster. Pentru minimaliști – VIDEO
O nouă alianţă în Parlamentul European? Viktor Orban anunţă formarea unui bloc de extrema dreaptă...
EFECTUL MIRACULOS pe care îl are CAFEAUA pentru oamenii SEDENTARI!
Gabi FIREA, în lacrimi! Primul anunț după tragedie: A plecat spre o lume poate mai...
Uniforma școlară, obligatorie. Cu bani de la stat
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Polițistă din penitenciar, filmată în timp ce se iubește cu un deținut periculos, în celula...
Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge...
A murit Ileana Stana Ionescu: "Cu adâncă durere anunţăm stingerea din viaţă celei care a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Bună ziua, televizoare color aveţi? Vânzătorul:- Bineînţeles!
O placă bizantină rară sculptată în os, descoperită într-un oraș din Rusia
×