Nicușor Dan a recunoscut public că Primăria Municipiului București este parte în aproximativ 5.000 de litigii noi pe an, fiind reprezentată în instanță de șase case de avocatură. Procesele „curg” pe bandă rulantă, iar edilului Capitalei i se spune deja, de mult timp, „primarul procesoman”.
Dincolo de sumele exorbitante care sunt cheltuite din bani publici pentru aceste procese, tergiversarea soluționării litigiilor a devenit punctul de reper al acțiunilor întreprinse de Nicușor Dan.
UPDATE – 06.06.2024 – ora 13:45 – În exclusivitate pentru Gândul, avocata Adriana Dobre a declarat că „Tribunalul București a respins cererea de recuzare a completului de judecată – «ca neîntemeiată, cale de atac odată cu fondul cauzei» -, formulată de primarul general Nicușor Dan. A fost fixat un nou termen, pentru data de 17 iunie, atunci când instanța de judecată va decide dacă primarul general Nicușor Dan va fi amendat în acest caz, așa cum am solicitat”.
Știrea inițială
Edilul Capitalei apelează, astfel, la toate mijloacele care îi stau la dispoziție pentru a obține amânări ale soluționării acestor litigii, iar totul se traduce prin timp pierdut de toate părțile implicate și, foarte important, printr-un blocaj urbanistic fără precedent la nivelul Bucureștiului.
În exclusivitate pentru Gândul, Adriana Dobre, avocat partener la Casa de avocatură „Stratulat Albulescu” și coordonator al Departamentului de Litigii, a explicat metoda prin care, în speța ”Autorizații de construire Sector 2”, primarul general Nicușor Dan încearcă – și până acum a reușit – să tergiverseze soluționarea litigiilor.
Avocata Adriana Dobre a prezentat, punctual, unul dintre litigiile aflate în curs de soluționare, Nicușor Dan încercând și reușind, încă, să obțină amânare după amânare.
Avocata Adriana Dobre a precizat, pentru Gândul, că în acest dosar s-a cerut nu doar respingerea acțiunii care a fost deschisă de primarul general Nicușor Dan și de Municipiul București, ci și amendarea edilului Capitalei, pentru ”abuz de drept procesual”.
Nicușor Dan, spune avocata Adriana Dobre, a chemat în judecată „părți care nu au calitate”, iar la ultimul termen, a „plusat” și „a formulat o cerere de recuzare a completului”.
„În dosarul acesta, am cerut – pe lângă respingerea acțiunii – și amendarea primarului general Nicușor Dan, pentru abuz de drept procesual (n.red. – exercitarea cu rea-credinţă a drepturilor procesuale, prin deturnarea acestora de la scopul pentru care au fost recunoscute de lege sau prin încălcarea drepturilor procesuale ale altei părţi).
După trei termene în care primarul general nu a fost în măsură să stabilească un cadru procesual corect, chemând în judecată părți care nu au calitate, la ultimul termen de judecată a formulat o cerere de recuzare a completului, sub pretextul că instanța s-a pronunțat deja într-o cauză similară.
Problema este că au depus atât de multe acțiuni cu același obiect, încât este posibil să nu fie judecători suficienți la Tribunalul București, Secția de Contencios Administrativ, cât să se poată asigura că niciunul dintre judecători nu se pronunță de două ori.
Ca să tergiverseze lucrurile, primarul general Nicușor Dan a depus cererea de recuzare scrisă la aproximativ două săptămâni de la termenul la care s-au pus concluzii pe fondul cauzei și cu doua zile înaintea pronunțării, stabilită pentru 31 mai 2024.
Față de formularea în scris a cererii de recuzare, completul de judecată a fost nevoit să amâne pronunțarea încă o dată, pentru a se soluționa mai înainte cererea de recuzare”, a explicat avocata Adriana Dobre, coordonator al Departamentului de Litigii la Casa de avocatură „Stratulat Albulescu”, în exclusivitate pentru Gândul.
Grav este, consideră avocata Adriana Dobre, că primarul general Nicușor Dan „pune presiune pe complet”, încercând să scape de amenda pentru abuz de drept procesual.
Din punct de vedere strict tehnic, sunt 32 de judecători la Secția de Contencios de la Tribunalul București, asta în vreme ce există 43 de dosare pe rol. „Va fi imposibil ca niciunul dintre judecători să nu se pronunțe de două ori”, atrage atenția avocata Adriana Dobre.
„Am verificat și am aflat că, la secția de contencios de la Tribunalul București, sunt 32 de judecători, iar noi avem 43 de dosare. Va fi imposibil ca niciunul dintre judecători să nu se pronunțe de două ori.
Pe de altă parte, Nicușor Dan pune și presiune pe completul de judecată, ca să nu îl amendeze pentru abuz de drept procesual. Eu am și spus la termen că primarul general al Capitalei dă dovadă de bipolaritate în această speță.
Clientul nostru este disperat, pentru că i se cauzează amânări și nu închide procesul. Are clădirea în lucru. Am spus în ședință că în speță este vorba despre o autorizație pentru un proiect cu șapte apartamente de lux, foarte spațioase, un proiect cu un POT și CUT mult sub limite și multe spații verzi. Deci nici nu ar avea de ce să se plângă primarul Nicușor Dan, așa-zis ecologist”, a mai spus avocata Adriana Dobre.
CITEȘTE ȘI: