Dintre toate regiunile României, Transilvania este locul de basm pe care îl preferă turiștii din lumea întreagă atunci când optează pentru o vacanță în țara noastră. Au ce vizita aici, iar ceea ce dă cu adevărat valoare zonei este povestea impresionantă din spatele fiecărui loc.
În Ardeal sunt munți apărați de brazi, dealuri înverzite și izvoare limpezi. Peste tot te cuprinde o liniște de nedescris, natura oferind șansa de a vedea peisaje cu adevărat unice.
Dar frumusețe se găsește și în acele locuri modelate de acțiunile oamenilor și consecințele acestora.
Satul scufundat Geamăna, din județul Alba, este un astfel de exemplu, după cum scriu cei de la stiridecluj.ro. În ultimii ani, acest loc s-a transformat într-o atracție turistică, mii de români, dar și foarte mulți străini arătându-se interesați de zonă. Oamenii vin aici după aventură, fac poze inedite și caută să afle misterele locului.
În 1978, lucrările de cercetare au dus la descoperirea unui uriaș zăcământ de cupru în Munții Apuseni – cel mai mare din țară și al doilea din Europa. La ordinul autorităților, în zonă s-a deschis mina Roșia Poieni, activă și astăzi, pentru exploatarea zăcămintelor subterane.
Și așa au apărut evenimentele cunoscute drept „dezastrul natural de la Geamăna”.
Zdrobite în bucăți cât mai mici, minereul și cuprul extrase din Mina Roșia Poieni formează o pulbere fină care, amestecată cu apă, dă naștere unui noroi destul de dens. La acest proces se adaugă cianură și alte substanțe care „dizolvă” roca și separă cuprul. Într-un final, cuprul ajunge să fie extras din lichidul rezultat prin electroliză.
Trebuie spus că metalele obținute sunt extrem de importante în prezent, fiind utilizate în industria producătoare de smartphone-uri, computere, motoare electrice etc.
Lichidul rezidual obținut a fost deversat într-o vale din vecinătate, unde era, de fapt, satul Geamăna. Practic, localitate a fost tranformată într-un uriaș lac de decantare și acoperită de steril.
Undeva la 1000 de locuitori din zonă s-au mutat. În câțiva ani, satul a fost scufundat complet și azi doar turla bisericii mai poate fi văzută. Casele, cimitirul și grădinile țăranilor au fost acoperite de depuneri toxice.
Pe dealurile din jurul iazului mai trăiesc doar câțiva locuitori, în câteva case răsfirate.
Chiar dacă este un lac toxic, la Geamăna vin turiști care vor să vadă cu ochii lor povestea turlei bisericii îngropate de halda de steril.
CITEȘTE ȘI:
Singurul sat circular din România. Este de o frumusețe unică, dar puțini turiști au auzit de el