Start la ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2024. Primul stat în care se votează noii membri ai Parlamentului European

Start la ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2024. Primul stat în care se votează noii membri ai Parlamentului European
Publicat: 06/06/2024, 07:10

Primii cetățeni ai Uniunii Europene care își aleg deputații din Legislativul comunitar sunt olandezii, care sunt așteptați la urne începând de joi dimineață, în timp ce majoritatea stator membre organizează scrutinul duminică. Prima estimare a componenței noului Parlament European va fi publicată duminică, după 21:00, ora României.

Alegerile europarlamentare 2024 încep joi dimineața, în Olanda, și se încheie duminică seara, la nivelul întregului bloc comunitar.

Primele estimări privind componența viitorului Parlament European vor fi anunțate după ora 21:00, ora României, iar primele rezultate provizorii sunt așteptate după ora 00.00.

România votează pentru 33 de eurodeputați, locul 6 la număr de mandate

Aproximativ 373 de milioane de cetățeni ai blocului comunitar sunt așteptați să voteze la alegerile europarlamentare, care încep joi 6 iunie, în Olanda, iar majoritatea alegătorilor din cele 27 de state membre vor merge la urne duminică 9 iunie, pentru a vota 720 de reprezentanți în Parlamentul European.

România, cu 33 de mandate, se află pe locul șase în UE, cele mai multe scaune de europarlamentar deținute de un stat membru fiind 96, iar cele mai puține, 6.

Olanda este prima țară din UE care va vota la alegerile europarlamentare 2024, în 6 iunie, fiind urmată de Irlanda, unde votul are loc vineri 7 iunie, și de Letonia, Malta și Slovacia, unde se va vota sâmbătă 8 iunie.

În două state membre, alegerile au loc în două zile, respectiv în Cehia, unde urnele vor fi deschise vineri și sâmbătă, și în Italia, unde se va vota sâmbătă și duminică.

Celelalte 20 de țări ale Uniunii Europene vor organiza alegerile europarlamentare 2024 duminică 9 iunie: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia și Ungaria.

Cine votează la alegerile europarlamentare 2024

Parlamentul este singura instituție europeană aleasă direct de cetățeni pentru a-i reprezinta pe cei aproape 450 de milioane de cetățeni din cele 27 de state membre UE.

Parlamentarii europeni aprobă bugetul UE și supraveghează cheltuirea acestuia, aleg președintele Comisiei Europene, aripa executivă a blocului comunitar, numesc comisarii și îi pot trage la răspundere.

Vârsta de vot pentru alegerile europarlamentare este stabilită de legislația fiecărui stat. În România, ca în majoritatea statelor membre, se votează începând de la 18 ani. Excepție fac Grecia, unde se poate vota de la 17 ani, Austria, Belgia, Germania și Malta, unde pot merge la urne toate persoanele care au împlinit 16 ani.

Câți deputați europeni vor fi aleși de fiecare stat la scrutinul din 9 iunie 2024

Viitorul Parlament European va avea 720 de membri, cu 15 mai mulți decât cel actual, decizie motivată de schimbările demografice care au avut loc în Uniunea Europeană după alegerile din 2019.

Cele 15 locuri suplimentare au fost repartizate între 12 țări, respectiv câte două locuri suplimentare pentru Franța, Spania, Olanda și câte un loc pentru Austria, Danemarca, Belgia, Polonia, Finlanda, Slovacia, Irlanda, Slovenia și Letonia.

Numărul deputaților aleși din fiecare stat UE este agreat înaintea alegerilor și se bazează pe principiul proporționalității degresive, conform căruia fiecare eurodeputat dintr-o țară mai mare reprezintă mai mulți cetățeni decât unul dintr-o țară mai mică.

La europarlamentarele din 2024, alegătorii din cele 27 de state membre vor vota astfel:

  • Germania: pentru 96 de reprezentanți în Parlamentul European
  • Franța: 81
  • Italia: 76
  • Spania: 61
  • Polonia: 53
  • România: 33
  • Olanda: 31
  • Belgia: 22
  • Grecia: 21
  • Cehia: 21
  • Suedia: 21
  • Portugalia: 21
  • Ungaria: 21
  • Austria: 20
  • Bulgaria: 17
  • Danemarca: 15
  • Finlanda: 15
  • Slovacia: 15
  • Irlanda: 14
  • Croația: 12
  • Lituania: 11
  • Slovenia: 9
  • Letonia: 9
  • Estonia: 7
  • Cipru: 6
  • Luxemburg: 6
  • Malta: 6

Informări periodice despre prezența la vot la alegerile europarlamentare 2024

De joi, 6 iunie, până sâmbătă, 8 iunie, vor avea loc trei sesiuni de informare (off the record) în sala de conferințe de presă Anna Politkovskaya a Parlamentului European și cu participare de la distanță.

Înainte de seara alegerilor de duminică 9 iunie, vor avea loc două sesiuni de informare, în hemiciclul Parlamentului, care pot fi accesate pe internet și de publicul larg.

Duminică, 9 iunie, ora 11.00 CEST (12.00 ora României): Tot ce trebuie să știți despre Parlament și despre seara alegerilor (on the record, cu prezență fizică și transmisie în direct pe internet; interpretare în limbile engleză și franceză)

Duminică, 9 iunie, ora 17.30 CEST (18.30 ora României): informare de ultim moment despre seara alegerilor (on the record, cu prezență fizică, transmisie în direct pe pagina Parlamentului și EbS; interpretare în 24 de limbi)

Luni, 10 iunie, la ora 11.00 CEST (12.00 ora României), va avea loc o sesiune de informare privind rezultatele provizorii ale alegerilor și etapele următoare, în hemiciclul Parlamentului (on the record, cu prezență fizică și transmisie în direct pe internet), urmată de conferințe de presă susținute de purtătorii de cuvânt ai grupurilor politice. Interpretarea va fi asigurată în limbile engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă și poloneză.

Când se publică rezultatele provizorii ale alegerilor europarlamentare 2024

Rezultatele provizorii ale alegerilor europarlamentare 2024 pot fi publicate numai după ora 23.00 CEST (miezul nopții de duminică spre luni în România), după închiderea ultimelor urne de vot din Italia. Până atunci, Parlamentul va emite estimări, pe baza exit-poll-urilor.

În seara alegerilor, va exista un program special pe EbS, precum și transmisie în direct pe Centrul multimedia al Parlamentului, începând cu ora 17.30 CEST (18.30 ora României). Programul planificat include:

  • un prim set de estimări naționale disponibile, care urmează să fie publicate în jurul orei 18.15 CEST (19.15 ora României);
  • prima proiecție a noului Parlament, preconizată în jurul orei 20.15-20.30 CEST (ora orientativă – 21.15-21.30 ora României), bazată, de asemenea, pe estimări naționale;
  • primele rezultatele provizorii din unele state membre și estimări disponibile pentru restul, inclusiv o a doua proiecție a noului Parlament, vor fi publicate în jurul orei 23.15-23.30 CEST (ora orientativă – 00.15-00.30 ora României).

După această oră, vor urma proiecții actualizate, pe măsură ce serviciile Parlamentului primesc informații de la autoritățile naționale.

Ultima proiecție actualizată este așteptată luni, 10 iunie, în jurul orei 01.00 CEST (02.00 ora României).

Toate datele vor fi disponibile pe pagina oficială a rezultatelor alegerilor europarlamentare.


CITEȘTE ȘI:

Cum pot vota românii din DIASPORA la alegerile EUROPARLAMENTARE 2024. Peste 900 de secții de votare, cele mai multe în Italia, Spania, Marea Britanie

STARTUL campaniei electorale pentru alegeri comasate, EUROPARLAMENTARE și LOCALE / 2 tipuri de alegeri, 5 buletine, 16 opțiuni pentru PE

Ce, când, cum și unde votăm pentru reprezentanții din Parlamentul European

Aproape 12.500 de români de peste 100 DE ANI sunt pe listele electorale la alegerile din 9 iunie. Peste 200.000 de tineri pot vota pentru prima dată

ALEGERI LOCALE ȘI EUROPARLAMENTARE | În ce condiții se poate cere urna mobilă pentru votul din 9 iunie. Procedura și formularul special

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro publică notele până în ora 12:00
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nou indicator RUTIER, introdus în România! Ce faci dacă-l întâlnești?
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Nu te vom uita! România a pierdut o stea. A fost cea mai adorată actriță
Pensionarii, în depresie. Bani mai puțini după recalculare
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Posibila revenire a lui Trump la Casa Albă face ca dolarul să crească
×