Operațiune-fulger a DNA și FLAGRANTUL care poate declanșa un cutremur la vârful AJFP Giurgiu. Ce promisiune ar fi fost făcută pentru 10.000 de euro

Publicat: 10/06/2024, 08:00

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au reușit să dea o lovitură de proporții printr-un flagrant realizat în urma unei operațiuni-fulger. Ramificațiile „afacerii” dubioase desființate de procurori au fost devoalate, iar o șpagă consistentă a fost, astfel, blocată înainte de a ajunge la destinatar.

Surse judiciare au spus, pentru Gândul, că „ținta” ar fi fost chiar șeful Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Giurgiu, Mihai Sebe. Acesta conduce instituția din luna mai a anului 2022, fiind considerat „un tânăr de perspectivă”, care si-a inceput cariera în cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), la Direcția Regională Antifraudă Fiscală București, încă din anul 2014.

Procurorii anticorupție, potrivit surselor Gândul, au demarat această anchetă la începutul lunii aprilie a acestui an, iar numele lui Mihai Sebe ar putea fi poziționat la capătul unei „filiere” care a pierdut deja doi „pioni” importanți.

„În acest mega-dosar, un expert contabil și o angajată a AJFP Ploiești au fost deja reținuți, în urma anchetei DNA, iar expertul contabil a fost ulterior și arestat preventiv, pentru trafic de influență.

Mai grav este că, în urma informațiilor strânse de procurorii anticorupție în timpul acestei anchete, există suspiciunea că Mihai Sebe, șeful Administrației Județene a Finanțelor Publice Giurgiu, ar fi fost destinatarul banilor interceptați, în urma flagrantului, de procurorii DNA”, au dezvăluit surse judiciare, în exclusivitate pentru Gândul.

Punct ochit, punct lovit. În urma flagrantului, expertul a fost prins cu 20.000 de euro asupra sa

În timpul acestei anchete, procurorii anticorupție au mers „din aproape în aproape”, iar flagrantul realizat a fost punctul culminant, au mai dezvăluit sursele judiciare.

Numai că tabloul general a scos la iveală și o altă surpriză de proporții, iar numele lui Mihai Sebe, șeful AJFP Giurgiu, a apărut în ecuație.

Procurorii DNA au acționat punctual, iar în scenariu era absolut necesar ca flagrantul să fie realizat cu succes. Ceea ce s-a și întâmplat. Expertul contabil a căzut în plasa întinsă, a fost găsit cu 20.000 de euro asupra sa, bani care au fost confiscați.

Numai că asta nu e totul, pentru că procurorii anticorupție ar avea în vizor și o altă sumă de bani, care ar fi fost pretinsă de Mihai Sebe, acum șeful AJFP Giurgiu”, au mai spus sursele judiciare, în exclusivitate pentru Gândul.

„Procurorii DNA au stabilit în urma anchetei că – în perioada septembrie / octombrie 2023 – un afacerist care avea mari probleme cu firmele sale, din cauza datoriilor uriașe către statul român, „ar fi mers la Mihai Sebe, șeful AJFP Giurgiu, ocazie cu care i-a relatat acestuia faptul că cele două societăți la care este administrator înregistrează datorii la bugetul de stat și că dorește să le închidă.

După ce i-a fost prezentată această situație de către omul de afaceri, Mihai Sebe l-ar fi pus pe acesta în legătură cu funcționara Nicoleta Lucia Nae, de la AJFP Ploiești – reținută acum pentru complicitate la trafic de influență – cu care s-ar fi și întâlnit a doua zi”, au mai dezvăluit aceleași surse.

Ce scenariu ar fi fost pus la punct chiar la vârful AJFP Giurgiu

Omul de afaceri era disperat, din cauza tuturor problemelor pe care le avea cu firmele sale, și i-a explicat funcționarei situația gravă a societăților comerciale. La acel moment, funcționara de la AJFP Ploiești l-a pus pe afacerist în legătură cu M.G., expert contabil, iar „problema” a fost „mutată” la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC).

Sursele Gândul au precizat că procurorii anticorupție s-ar focaliza, în cadrul cercetărilor pe care le efectuează, și pe faptul că „Mihai Sebe, șeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Giurgiu, prin intermediul funcționarei AJFP Ploiești și a expertului contabil G.M., ar fi cerut omului de afaceri cu probleme suma de 10.000 de euro”.

„Pentru acești bani, șeful finanțelor din Giurgiu ar fi promis că poate muta sediul social al uneia dintre societățile cu probleme ale afaceristului pe raza Sectorului 1 București, urmată de radierea acestei societăți”, au spus sursele Gândul, în exclusivitate.

În ceea ce privește banii, aceleași surse afirmă că Mihai Sebe, care conduce AJFP Giurgiu, „ar fi primit deja o parte, respectiv 5.000 de euro, adică jumătate, iar cealaltă jumătate ar fi urmat să fie remisă după efectuarea mutării firmei cu probleme în București și după radierea sa”.

După ce procurorii anticorupție au intrat pe firul acestei „afaceri”, l-au prins pe expertul contabil G.M. în flagrant, exact atunci când încasa o sumă generoasă de bani, numai că banii făceau parte din „recuzita” Direcției Naționale Anticorupție.

Sursele Gândul au mai dezvăluit, de altfel, și o altă informație-bombă din acest dosar.

„În luna ianuarie, după ce Mihai Sebe a contactat-o pe Nicoleta Nae , s-ar fi stabilit și «onorariul» expertului contabil G.M., respectiv un comision de 15% din valoarea datoriilor firmelor omului de afaceri, care se ridicau la aproape două milioane de euro”, au precizat sursele judiciare.

DNA: „Inculpatul G.M. ar fi primit de la martor suma de 20.000 euro, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”

Potrivit comunicatului transmis de DNA, în perioada ianuarie – iunie 2024, „inculpatul G.M., direct sau prin intermediul inculpatei Nae Nicoleta Lucia, ar fi pretins de la un om de afaceri suma totală de 60.000 euro, din care a primit inițial 5.000 euro, pentru a-și trafica presupusa influență pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra unor funcționari publici din cadrul Oficiului Registrului Comerțului București”.

„Un consilier din cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Ploiești, reținut pentru 24 de ore de DNA într-un dosar de corupție. Procurorii din cadrul Direcției Naționale au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 05 iunie 2024, a inculpaților:

  • G.M., pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență;
  • NAE NICOLETA LUCIA, consilier superior în cadrul Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Ploiești, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la trafic de influență.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada ianuarie – iunie 2024, inculpatul G.M., direct sau prin intermediul inculpatei Nae Nicoleta Lucia, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) suma totală de 60.000 euro din care a primit inițial 5.000 euro, pentru a-și trafica presupusa influență pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra unor funcționarii publici din cadrul Oficiului Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul București și că-i va determina pe aceștia să dispună, cu încălcarea normelor legale în vigoare, radierea a două societăți comerciale ce aparțineau martorului și care înregistrau datorii la bugetul de stat.

În contextul menționat mai sus, la data de 4 iunie 2024, inculpatul G.M. ar fi primit de la martor suma de 20.000 euro, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. La data de 05 iunie 2024, cei doi inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, a transmis DNA prin intermediul unui comunicat.


CITEȘTE ȘI:

Judecătorii decid DEFINITIV că Nicușor Dan a greșit când a refuzat autorizația pentru Sanador. Edilul procesoman va plăti despăgubiri din salariul lui

Prefectul de Bihor, omul lui Bolojan, era în tinerețe FALSIFICATOR de legitimații de student, pentru decontări la transport. Instanța l-a condamnat

De la „mătușa Tamara” și „mama mea sunt eu” s-a ajuns la „nepotul Ciprian”. DONAȚIE controversată pentru city managerul liberal al orașului Sinaia

Birlic, prietenul și partenerul de afaceri al lui Alin Nica, șeful CJ Timiș, dat în urmărire internațională! Afacerea RATATĂ care i-a făcut „celebri”

Cine este ”săgeata” prin care firma din Italia, BLOCATĂ pentru „conexiuni” cu Cosa Nostra, încearcă să acapareze licitațiile din România

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Nuntă transformată în tragedie, în Botoșani. O femeie a decedat după ce fiica ei a...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite...
Propunerea care-l scoate pe Geoană din turul II. Putere absolută pentru funcționarii ANAF
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Oana Moșneagu și Vlad Gherman, regrete după nunta de vis. Ce ar schimba dacă ar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
FACULTATE ÎN ȚARĂ SAU ÎN STRĂINĂTATE? ECATERINA ANDRONESCU LĂMUREȘTE TOȚI ELEVII LA PODCAST „ALTCEVA CU...