Războiul din Ucraina a intrat duminică, 9 iunie, în a 837-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.
Ucraina se află la originea atacului cu drone care a avut loc sâmbătă împotriva unui aerodrom militar din regiunea rusă Osetia de Nord, informează AFP, care citează o sursă din cadrul serviciilor de informaţii ucrainene.
„Atacul de astăzi asupra aerodromului din Osetia de Nord este o operaţiune specială a GUR”, a afirmat această sursă, cu referire la Serviciul de Informaţii al Ministerului Apărării ucrainean.
Înainte de aceasta, Rusia a anunțat respingerea unui atac cu drone ce a vizat un aerodrom militar din Osetia de Nord, în Caucazul rus. „Trei drone aeriene au fost doborâte de sisteme de apărare antiaeriene la Mozdok”, oraş important din Osetia de Nord, a anunţat pe Telegram guvernatorului regiunii, Serghei Meniailo.
Acesta este primul atac cu drone ce a vizat Osetia de Nord, situată la circa 1.500 de km de frontiera ucraineană, de la declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei în februarie 2022.
SUA sunt în mod ferm alături de Ucraina şi nu vor ezita să îşi susţină aliaţii, a dat asigurări preşedintele american Joe Biden.
„Suntem în mod ferm alături de aliaţii noştri, de Franţa. Repet, nu vom ezita să-i susţinem!”, a declarat Biden în timpul unei conferinţe de presă la Paris, susținută alături de preşedintele francez Emmanuel Macron.
Și liderul de la Elysee a salutat „loialitatea” lui Biden, în care a spus că vede „un partener care iubește și respectă europenii”.
În timpul conferinţei, Macron şi Biden au afişat unitatea lor în faţa provocărilor transatlantice, începând cu războiul din Ucraina şi terminând cu spectrul unei posibile reveniri a lui Donald Trump la Casa Albă. Fostul preşedinte american are o viziune diferită în ceea ce privește angajamentul SUA în cadrul NATO.
De asemenea, remarcă AFP, Washingtonul se abţine în a urma toate îndemnurile lansate cu mult elan de președintele francez, de exemplu cel privind trimitere unor militari NATO în Ucraina.
Pe de altă parte, afirmațiile celor doi vin în contextul în care, cu o zi înainte, Vladimir Putin a pus la îndoială angajamentul Americii față de securitatea Europei, afirmând că nu crede că SUA vor interveni, la nevoie, să apere statele europene aflate într-un conflict armat.