Administrația de la Minsk a anunțat, luni, că participă la a doua etapă a exercițiilor ordonate de președintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru mobilizarea armelor nucleare tactice, în contextul în care Moscova staționează bombe atomice în Belarus pe fondul tensiunilor cu NATO.
Prima etapă a exercițiilor s-a derulat în luna mai, în sudul Rusiei, iar analiștii militari consideră că Vladimir Putin încearcă să transmită un avertisment Occidentului pentru a nu ajuta Ucraina să lanseze atacuri pe teritoriul Rusiei.
Ministrul Apărării din Belarus, generalul Viktor Hrenin, a declarat luni că manevrele cu bombe atomice tactice sunt o măsură proactivă de ”intensificare a disponibilității folosirii armamentului de ripostă”.
”În acest moment, mai mult ca niciodată, suntem determinați să răspundem oricăror amenințări la adresa țării noastre și a Uniunii Rusia-Belarus”, a avertizat Viktor Hrenin, citat de agenția de presă Reuters.
Ministrul belarus al Apărării nu a specificat unde au loc exercițiile și cel fel de arme sunt implicate. Belarusul are frontiere cu trei țări NATO – Polonia, Lituania și Letonia.
”Nu avem obiectivul de a crea tensiuni în materie de securitate. Nu proferăm amenințări militare asupra țărilor terțe sau a oricui altcuiva. Suntem un stat pașnic, nu amenințăm și nu vrem confruntări cu nimeni, dar ne vom menține capabilitățile”, a subliniat Viktor Hrenin.
Președinții Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko au anunțat anul trecut că în Belarus vor fi staționate bombe nucleare tactice ale Rusiei. Acest tip de armament are rolul de a fi utilizat în confruntări militare, spre deosebire de armele nucleare strategice, care pot distruge orașe întregi.
Săptămâna trecută, președintele Vladimir Putin a avertizat că ar putea poziționa rachete convenționale în apropierea Statelor Unite și a aliaților europeni, dar a semnalat că nu intenționează să folosească arme nucleare în Ucraina. Liderul de la Kremlin a anunțat că Rusia analizează posibilitatea furnizării de sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune adversarilor Occidentului din întreaga lume. Putin a lansat avertismentul în contextul în care state din cadrul Uniunii Europene și NATO, printre care SUA, Marea Britanie, Franța și Germania, oferă Ucrainei armament cu care să atace teritoriul Rusiei.
”Folosirea armelor nucleare este posibilă în cazuri excepționale, în situația unei amenințări la adresa suveranității și integrității teritoriale. Nu cred că a venit un astfel de moment. Nu este nevoie”, a declarat Putin.
În același timp, Administrația SUA a semnalat că, în următorii ani, ar putea fi reconfigura poziționarea armelor nucleare strategice pentru a contracara amenințările tot mai mari din partea adversarilor, în contextul tensiunilor cu Rusia și China.
Foto: Profimedia
Citește și: