Parlamentul European, în noua configurație, nu se schimbă, ci doar suferă mici modificări, consideră președintele României, Klaus Iohannis. Acesta a declarat, în cadrul unei conferințe de presă organizată la Riga-Letonia, cu ocazia summit-ului organizat în onoarea celor 75 de ani de NATO. Iohannis consideră că este prea devreme să discutăm despre desemnarea unui comisar în cadrul Parlamentului European, deși prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat recent că negocierile au început de acum 6 luni.
Aflat la summit-ul de de la Riga, Capitala Letoniei, președintele Klaus Iohannis spune că alegerile pentru Parlamentul European na-u adus nimic deosebit, ci doar un număr mai mare de parlamentari pentru anumite partide, în timp ce s-a micșorat pentru altele. În ceea ce privește numirea comisarului european, din partea României, ca stat membru U.E, este cam devreme, consideră președintele Iohannis.
Dați-mi voie să încep cu ultima parte! Știți că în Executivul european fiecare stat membru are un membru care se numește comisar european. Acesta este stabilit de guvern. Și atunci să lăsăm guvernul să ajungă în faza în care nominalizează o persoană și după aceea sigur o să și negocieze poziția pe care această persoană poate să ocupe. Deci e un pic devreme pentru a discuta aceste spețe, care oricum sunt ale, repet, ale guvernului. Parlamentul European s-a făcut multă vorbire de felul în care sunt reprezentate familiile politice. În realitate, nu cred că putem să vorbim de o schimbare majoră. Sunt mici mișcări, de exemplu la Partidul Popular European, care este în continuare grupare cea mai semnificativă, s-a mărit puțin numărul de parlamentari, la alții s-a micșorat puțin. În esență, partidele numite de Centru reprezintă în continuare grosul Parlamentului European. Dar, sigur, în funcție de specificul national, au apărut, spre exemplu în cazul Franței, au apărut modificări semnificative. Dar pentru Parlamentul European, în ansamblu, nu putem să vorbim de o schimbare radicală. Sunt schimbări, sigur, care vor influența felul în care se votează, care vor influența lobby-ul în parlament pentru anumite părți, spre legislație, dar sunt convins că Uniunea va merge înainte și Parlamentul European va fi un partener și o instituție care rămâne constructivă, a declarat președintele României.
În cadrul întâlnirii de la Riga, au fost prezenți șefii de stat și de guvern din Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Republica Slovacă. Aceștia s-au reunit ca să salute participarea Secretarului General al NATO, precum și a noilor aliați, Finlanda și Suedia, la această întâlnire. Întâlnirea a avut loc în contextul celei de-a 75-a aniversări a celei mai „puternice, trainice și de succes Alianțe din istorie și în anul unor aniversari importante privind aderarea țărilor noastre la NATO”, după cum reiese din informarea dată publicității de Președinția României.
Citește și:
Klaus Iohannis convoacă CSAT pentru joia viitoare / „PROBLEMA este de actualitate, cu siguranță”