RĂZBOI în Ucraina, ziua 840. Kievul schimbă tonul: ce s-ar putea întâmpla cu Rusia/Biden, anunț major făcut la reuniunea liderilor G7

RĂZBOI în Ucraina, ziua 840. Kievul schimbă tonul: ce s-ar putea întâmpla cu Rusia/Biden, anunț major făcut la reuniunea liderilor G7
RĂZBOI în Ucraina, ziua 840. Kievul schimbă tonul: ce s-ar putea întâmpla cu Rusia / Sursa FOTO: Profimedia
Publicat: 12/06/2024, 09:00

Războiul din Ucraina a intrat miercuri, 12 iunie, în a 840-a zi, iar GÂNDUL vă prezintă principalele evenimente din țara vecină.

Cu câteva zile înainte de conferinţa privind pacea în Ucraina, un dialog la care Rusia nu va fi prezentă, Kievul anunță că ia în considerare participarea Moscovei la un viitor summit.

Deocamdată, notează AFP, în Elveția se va stabili o foaie de parcurs aprobată de comunitatea internaţională pentru a pune capăt conflictului.

„Luăm în considerare…”

„Intenţionăm să pregătim împreună planul comun care va fi susţinut de toate ţările responsabile. Şi luăm în considerare posibilitatea, în cursul celui de-al doilea summit, de a invita un reprezentant al Rusiei şi de a prezenta împreună acest plan comun”, a declarat presei europene Andri Iermak, şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene.

„Pentru al doilea summit vom lucra cu toţi colegii, cu toate ţările care doresc să participe”, a subliniat Iermak prin videoconferinţă de la Berlin.

Moscova nu a fost invitată la summit-ul din acest weekend, Ucraina opunându-se oricăror încercări făcute în acest sens. Ulterior, și Federația Rusă a transmis că nu dorește să participe la o reuniune unde nu a fost invitată.

Pentru Iermak, un colaborator apropiat al preşedintelui Zelenski, „experienţa proastă” a precedentelor formate de negocieri implicând Moscova, a arătat că pentru a pune capăt războiului va fi necesar „să ne bazăm pe o largă platformă de sprijin ancorată in dreptul internaţional”.

„O perspectivă susţinută de 100 sau mai multe ţări de pe toate continentele, mai degrabă decât doar poziţia Ucrainei, va fi un plan real foarte greu de contestat”, a spus el.

Ce speră Kievul să obțină

Zeci de lideri din întreaga lume se vor întâlni sâmbătă şi duminică, 15, respectiv 16 iunie, în Elveţia cu preşedintele Zelenski pentru un summit conceput ca un „prim pas” pentru a găsi calea către pace în Ucraina. Rusia și China nu vor fi prezente, la fel și India.

Această „Conferinţă la nivel înalt privind pacea în Ucraina”, care va avea loc în complexul hotelier Burgenstock, se va desfăşura în urma reuniunii G7, cu participarea lui Zelenski la ambele reuniuni.

Liderii G7 speră să ajungă la un acord privind utilizarea dobânzilor din activele ruseşti îngheţate pentru a ajuta Ucraina, vizată din februarie 2022 de o ofensivă rusă mortală.

Aproximativ jumătate dintre lideri vor fi europeni.

Biden, anunț major la G7

Joe Biden pleacă miercuri, 12 iunie, la summitul G7 din Italia înarmat cu noi anunţuri în favoarea Ucrainei, pentru a arăta preşedintelui rus Vladimir Putin că „timpul nu este de partea lui”, a afirmat un purtător de cuvânt al Casei Albe, citat de AFP.

El a precizat că preşedintele american şi omologul său ucrainean vor avea joi o reuniune bilaterală, urmată de o conferinţă de presă comună, în luxoasa staţiune de pe litoral Borgo Egnazia, din Apulia (sud).

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a promis în special „anunţuri vizând deblocarea valorii activelor suverane ruse îngheţate”, un subiect care nu a făcut întotdeauna consens printre ţările membre ale G7.

„Va exista unanimitate la G7 când va fi vorba de a acţiona pentru a folosi aceste active îngheţate cu scopul de a ajuta Ucraina să se reconstruiască”, a spus el.

Statele Unite vor să acorde Ucrainei împrumuturi de până la 50 de miliarde de dolari garantate de dobânda la cele 300 de miliarde de euro din activele băncii centrale ruse îngheţate de Uniunea Europeană şi ţările G7.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Două surori din Italia au găsit o sumă uriașă în pivnița bunicului lor. Când au...
Ireal! Cum s-a „scuzat” un bărbat în fața soției sale, după ce a lăsat-o însărcinată...
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de...
Doliu în familia lui Edward Iordănescu! Vestea tristă vine la scurt timp după ce România...
GALERIE FOTO Doi soți britanici și-au vândut casa și au cumpărat un sat întreg în...
Rugăciunea pe care toți credincioșii trebuie să o rostească de Sfântul Petru și Pavel. Te...
Imagini mult prea INDECENTE! Cum arată actrița de 57 de ani în costum de baie....
Reacţia unui turist din Eforie, întrebat de ce intră în mare, deşi e arborat steagul...
Detalii șocante despre măcelul din camera de hotel. Ce s-a întâmplat cu Alexandra: A fost...
Cum pot beneficia românii de umbrelă și șezlong gratuit pe plajele din Thasos. Oferta de...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nemții au lansat „GARSONIERA” Dacia Duster. Pentru minimaliști – VIDEO
Peskov a dezvăluit ce făcea Putin în timpul dezbaterii Biden-Trump
S-a aflat ce s-a întâmplat cu LOCUITORII de pe INSULA PAȘTELUI! Experții au RECUNOSCUT!
Ajutor pentru românii de la BLOC. Statul plătește 750 lei. Banii până la 31 decembrie
Ce escrocherie! Infractorii au golit conturile cu un singur telefon
Anda Adam și Yosif Mohaci se căsătoresc religios. Primele imagini de la eveniment. Ce rochie...
Românii din vestul țării, în pericol! Medicii trag un semnal de alarmă. Boala care îi...
Ștefania se visează deja la cratiță, acasă la Cosmin! Ce planuri are concurenta atunci când...
Altercația violentă pe care ar fi avut-o Ștefan Bănică Jr. și Mihaela Rădulescu: "Risca să...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Bună ziua, televizoare color aveţi? Vânzătorul:- Bineînţeles!
De ce nu au mai debarcat trupele lui Hitler în Marea Britanie?
×