Parlamentul elvețian ar putea respinge o decizie a CEDO referitoare la schimbările climatice. Acest lucru ar putea avea efect la nivel european

Parlamentul elvețian ar putea respinge o decizie a CEDO referitoare la schimbările climatice. Acest lucru ar putea avea efect la nivel european
Publicat: 12/06/2024, 13:54

Camera inferioară a Parlamentului elvețian votează miercuri o moțiune de respingere a unei hotărâri a CEDO prin care Elveția este obligată să ia măsuri suplimentare pentru combaterea schimbărilor climatice.

O decizie favorabilă respingerii ar putea încuraja alte mișcări de opoziție față de instanțele internaționale, notează Reuters.

Totul a pornit în aprilie, când Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunțat o hotărâre fără precedent în care transmitea că Berna a încălcat drepturile omului în legătură cu un grup de femei elvețiene în vârstă, KlimaSeniorinnen, deoarece autoritățile elvețiene nu au reușit să combată schimbările climatice.

Parlamentul nu este de acord cu decizia

Cu toate acestea, Camera superioară a Parlamentului elvețian a adoptat luna aceasta o moțiune care condamnă „activismul judiciar” al instanței europene și care susține că nu există niciun motiv pentru a lua măsuri suplimentare, deoarece Elveția a luat deja suficiente măsuri pentru a limita efectele încălzirii globale.

În timp ce Guvernul este liber să nu ia în considerare o eventuală decizie a Parlamentului, ministrul Mediului se opune deciziei CEDO.

Isabela Keuschnigg, cercetător la London School of Economics, spune, dacă Guvernul ar refuza să pună în aplicare hotărârea, ar putea „să creeze un precedent îngrijorător, subminând rolul supravegherii sistemului judiciar în guvernarea democratică”.

O asemenea decizie ar fi una fără precedent în Consiliul Europei, dar ar fi, de asemenea, o dovadă a respingerii la nivel politic față de inițiativele luate la nivel internațional împotriva schimbărilor climatice. Acest lucru este cu atât mai periculos, notează sursa citată, în contextul în care extrema dreapta a câștigat un număr important de mandate în urma alegerilor pentru Parlamentul European.

CEDO este prima instanță regională care a pronunțat o hotărâre privind schimbările climatice, în acest caz creând un precedent major pentru toți cei 46 de semnatari ai Convenției Europene a Drepturilor Omului.

Berna trebuie să transmită Consiliului Europei, de care aparține instanța, până în octombrie, cum va pune în aplicare decizia instanței.

Niciun stat membru nu a refuzat vreodată să pună în aplicare o hotărâre a CEDO, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Europei, Andrew Cutting.

Ce a decis CEDO

Cea mai înaltă instanță europeană pentru drepturile omului a decis recent că Elveția nu face suficiente eforturi pentru a combate schimbările climatice. Este prima decizie de acest fel împotriva unui stat în această privință, iar acest precedent poate avea urmări greu de estimat.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis decizia sa după ce o asociație elvețiană a femeilor în vârstă preocupate de consecințele încălzirii globale a susținut că autoritățile elvețiene nu iau suficiente măsuri pentru a atenua schimbările climatice.

Hotărârea este obligatorie și poate influența legislația din 46 de țări europene, inclusiv Regatul Unit.

În contextul în care luna martie a înregistrat un nou record mondial de căldură, decizia Curții a fost așteptată cu nerăbdare: CEDO nu s-a pronunțase niciodată până acum cu privire la responsabilitatea statelor de a lua măsuri împotriva schimbărilor climatice. Citește mai mult…

Sursa foto: Envato Elements

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Două surori din Italia au găsit o sumă uriașă în pivnița bunicului lor. Când au...
Decizie luată la comun pentru clienții de la ING, Raiffeissen, BRD și Banca Transilvania. Ce...
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de...
Doliu în familia lui Edward Iordănescu! Vestea tristă vine la scurt timp după ce România...
GALERIE FOTO Doi soți britanici și-au vândut casa și au cumpărat un sat întreg în...
Atâta perversiune e inimaginabilă! Andreea Raicu – ce i-a făcut în crucea nopții lui Virgil...
Imagini mult prea INDECENTE! Cum arată actrița de 57 de ani în costum de baie....
Au găsit o avere în pivniţa bunicului, însă bucuria lor a fost curmată brusc. Cea...
Detalii șocante despre măcelul din camera de hotel. Ce s-a întâmplat cu Alexandra: A fost...
Cum pot beneficia românii de umbrelă și șezlong gratuit pe plajele din Thasos. Oferta de...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nemții au lansat „GARSONIERA” Dacia Duster. Pentru minimaliști – VIDEO
Kelemen: Varianta corectă ar fi ca primul tur al alegerilor prezidenţiale să fie pe 30...
S-a aflat ce s-a întâmplat cu LOCUITORII de pe INSULA PAȘTELUI! Experții au RECUNOSCUT!
Devine interzis pentru proprietarii de terenuri. Legea îi obligă. Va intra în curând în vigoare
Ce tragedie. Marele actor a plecat. Toată planeta îl plânge
Mesaje de Sf. Petru și Pavel 2024. Urări și felicitări pentru cei care își serbează...
Românii din vestul țării, în pericol! Medicii trag un semnal de alarmă. Boala care îi...
Ștefania se visează deja la cratiță, acasă la Cosmin! Ce planuri are concurenta atunci când...
Altercația violentă pe care ar fi avut-o Ștefan Bănică Jr. și Mihaela Rădulescu: "Risca să...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Bună ziua, televizoare color aveţi? Vânzătorul:- Bineînţeles!
Rechinii din Golful Mexic au învățat „să fure” din plasele de pescuit
×