PSD a obținut la alegerile din 9 iunie 2024 cele mai multe voturi pentru consiliile județene și este pe prima poziție atât la mandatele de consilieri în cele 41 de județe, cât și la președinții CJ. În consiliile județene pentru următorii patru ani, care vor fi constituite din octombrie, când se încheie mandatele din 2020 ale aleșilor locali, vor mai intra consilieri PNL, UDMR și AUR, care au trecut de pragul electoral cu voturile obținute de la cei care au mers la urne.
Alegerile din 2024 au schimbat configurațiile în administrațiile locale, PSD reușind să câștige fără drept de apel în majoritatea județelor, atât funcțiile de președinte de consiliu județean, cât și cele mai multe mandate de consilier județean.
În top 10 după numărul de votanți pentru membrii consiliilor județene, primele două poziții sunt ocupate de UDMR, în Harghita și Covasna, unde sunt majoritari etnicii maghiari și partidul obține la orice scrutin cele mai multe voturi.
Clasamentul este dominat de PSD, care ocupă șase poziții din top 10 cele mai multe voturi la alegerile pentru consiliile județene.
- CONSILIUL JUDEȚEAN HARGHITA: UDMR – 74,7%, 24 de mandate din 30
- CONSILIUL JUDEȚEAN COVASNA: UDMR – 66,55%
- CONSILIUL JUDEȚEAN DÂMBOVIȚA: PSD – 58,94%
- CONSILIUL JUDEȚEAN OLT: PSD – 58,75%
- CONSILIUL JUDEȚEAN ILFOV: ALIANȚA PSD-PNL – 57,7%
- CONSILIUL JUDEȚEAN MEHEDINȚI: PSD – 55,86%
- CONSILIUL JUDEȚEAN GIUGIU: PNL – 55,26%
- CONSILIUL JUDEȚEAN DOLJ: PSD – 54,89%
- CONSILIUL JUDEȚEAN BUZĂU: PSD – 54,81%
- CONSILIUL JUDEȚEAN GALAȚI: PSD – 55,30%
Din cele 30 de mandate de consilieri de la CJ Harghita, UDMR va avea 24.
În Consiliul Județean Harghita vor mai avea câte 2 mandate, PSD, PNL și Alianța Maghiară din Transilvania.
În Consiliu Județean Buzău, care are 32 de mandate, PSD va avea 21 de locuri de consilier, PNL va ocupa 7 poziții și AUR va avea 4 mandate.
PSD își păstrează, după alegerile locale din 2024, președinția în 19 din cele 20 de consilii județene câștigate în urmă cu patru ani, și anume: Argeș, Bacău, Bistrița, Brăila, Buzău, Călărași, Dâmbovița, Galați, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Mehedinți, Neamț, Olt, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vâlcea.
Social-democrații pierd însă în favoarea PNL președinția Consiliului Județean Botoșani, dar acolo vor avea majoritate în Consiliu.
Pe lângă cele 19 consilii județene, PSD a reușit să câștige încă șase, toate fiind acum conduse de președinți PNL: Timiș, Vrancea, Caraș-Severin, Maramureș, Prahova și Suceava.
În mandatul de patru ani care va începe din octombrie, PSD va avea 25 de președinți de consilii județene și cele mai multe mandate de consilieri.
În multe dintre județe, Partidul Social Democrat va avea peste 50% dintre locurile din CJ și nu va avea nevoie să facă majoritate cu celelalte partide pentru a putea adopta proiectele susținute de PSD.
Printre marile victorii ale PSD în alegerile din 2024 sunt președinția Consiliului Județean Suceava, unde Gheorghe Flutur, care candida pentru al patrulea mandat de președinte, a fost învins de social-democratul Gheorghe Șoldan, și președinția CJ Prahova, unde candidatul PSD Virgiliu Nanu a câștigat în fața liberalului Iulian Dumitrescu.
După alegerile din 9 iunie 2024, PNL a pierdut în favoarea PSD președinția consiliilor județene Caraș-Severin, Maramureș, Prahova, Suceava, Timiș și Vrancea.
PNL a câștigat însă președinția CJ Botoșani, deținută acum de PSD, și CJ Constanța, condusă de fostul liberal Mihai Lupu, care a candidat acum din partea PUSL.
În Timiș, președinția Consiliului Județean a fost câștigată de candidatul Alianței PSD PNL, social-democratul Alfred Simonis.
UDMR a obținut patru consilii județene: Covasna, Harghita, Mureș și Satu Mare.
CITEȘTE ȘI:
ANALIZĂ | PSD câștigă la vot politic alegerile locale din 2024, cu 12 consilii județene peste PNL
Rezultatele PARȚIALE la Locale, ora 20.00/ PSD are 37,63% dintre PRIMARI și 35,86% CONSILIERI locali