După ce liberalul Ilie-Marian Necșuțu a câștigat – potrivit rezultatelor preliminare înregistrate la alegerile locale din data de 9 iunie 2024 – Primăria din comuna Orbeasca, județul Teleorman, social-democratul Gheorghe Budică, edil aflat încă în funcție, lansează acuzații grave la adresa adversarului politic.
Alianța PSD-PNL a repurtat un succes major la alegerile locale din data de 9 iunie, însă iată că au apărut și unele situații în care partenerii politici se poziționează diametral opus, iar lupta pentru Primăria Orbeasca este unul dintre exemple.
În luna ianuarie a acestui an Ilie Marian Necșuțu – om de afaceri din zonă – a fost anunțat de PNL drept candidat la Primăria Orbeasca, insistând asupra nevoii de a avea în administrația locală „oameni serioși, cărora le pasă de toți cetățenii și care au demonstrat că pot face performanță.”
Liberalul Ilie Marian Necșuțu s-a luptat în campania electorală cu social-democratul Gheorghe Budică, iar după anunțarea rezultatelor preliminare a izbucnit scandalul.
Victoria liberalului Marian Necșuțu – zis Broscoiul – este contestată vehement de edilul social-democrat Gheorghe Budică, iar acuzațiile prezentate de acesta, în exclusivitate pentru Gândul, sunt foarte grave.
În același timp, social-democratul Gheorghe Budică – care ocupă, încă, funcția de primar în Orbeasca – a spus și că va depune toate probele necesare pentru a demonstra autorităților competente că victoria liberalului Necșuțu nu este ceea ce pare la o primă vedere, ci un „furt”.
Social-democratul Gheorghe Budică a declarat, în exclusivitate pentru Gândul, că alegerile din Orbeasca au fost „fraudate” prin intermediul a două „componente” esențiale.
Mai mult, susține Gheorghe Budică, adversarul său de la PNL, Marian Necșuțu, ar face parte de mai mult timp dintr-o „rețea infracțională” locală care, acum, are și toate pârghiile la primărie, în urma alegerilor care ar fi fost fraudate.
„Rezultatele la alegerile locale din comuna Orbeasca au fost fraudate masiv prin două componente.
Sunt introduse în aceste secții de votare, discreționar, persoane de la nivelul structurii AEP Teleorman. Dacă nu le-au convenit operatorii sau un președinte de secție de vot, adică nu erau siguri pe ei, i-au schimbat așa cum și-au dorit.
Eu le spun «o grupare infracțională”, faptul că au avut și un candidat PNL… Asta aduce o altă greutate…
Acum, pentru a-și extinde aria infracțională, probabil vor reuși să câștige, asta dacă instituțiile statului nu vor ajunge la o concluzie după ce vor verifica probele pe care le voi depune. Urmează să depun o plângere către toate organele competente”, a declarat social-democratul Gheorghe Budică, în exclusivitate pentru Gândul.
Primarul în funcție din Orbeasca a mai precizat că „gruparea infracțională” la care face referire ar putea fi „dovedită” foarte ușor, dar numai la nivel central, nu în Teleorman.
Pe de altă parte, acesta a dezvăluit că a fost și ținta unor amenințări și diversiuni în această perioadă, iar Marian Necșuțu a câștigat cele 55% din voturi prin „fraudă”.
„Este o grupare infracțională care poate fi dovedită fără doar și poate. Numai că ea nu poate fi dovedită la Teleorman, ea poate fi dovedită doar de autoritățile competente de la nivel central. La Teleorman, nu ai la cine să te mai adresezi, și nu mă refer aici la factorii politici, mă refer la instituțiile statului.
În cazul de față, beneficiarul acestei grupări infracțională este primarul ales la acest scrutin, Marian Necșuțu, zis Broscoiul.
A câștigat cu aproximativ 55%, dar toate voturi cumpărate sau fraudate. Cumpărate și fraudate în secțiile de votare, cu ajutorul unora dintre președinții secțiilor de votare, se poate verifica în conținutul tabletelor. Dacă se vrea, e ușor…
Ei fac și diversiuni precum că eu sunt internat în spital… Sunt sănătos, sunt bine, n-am avut nevoie nici măcar de glucoză. Merg la serviciu, pentru că mandatul meu se încheie undeva pe 9 octombrie.
Am fost amenințat de anumite persoane din această grupare infracțională, dar am respect față de lege și față de instituțiile statului.
Din păcate, aceste instituții ajung, uneori, pe mâna unor indivizi care și le transformă în propria prăvălie, parcă ar fi o societate comercială, se consideră patroni”, a mai spus Gheorghe Budică.
Social-democratul a mai dezvăluit că încă din anul 2022 există probleme la Orbeasca, iar în centrul scenariului s-ar afla chiar Marian Necșuțu.
Gheorghe Budică spune că ar fi funcționat principiul „serviciu contra serviciu”, iar o mașină funerară aparținând unei firme care este administrată de fosta soție a liberalului ar fi fost element-cheie.
„Oamenii aceștia cumpără comuna asta din anul 2022. În 2022, Marian Necșuțu, care a câștigat alegerile locale prin fraudă, a achiziționat o autoutilitară pentru servicii funerare.
Ea este înmatriculată pe o firmă agricolă, administrată de fosta soție a lui Marian Necșuțu. Ei sunt despărțiți juridic, în acte, tot pentru anumite probleme pe care le-a avut anterior, dar locuiesc împreună.
Mașina asta a fost oferită tuturor familiilor care au avut un deces, fără niciun ban, gratis, le-au mai dat și câte 500-1000 de lei, pentru că ar fi oameni nevoiași și ar fi vrut să îi ajute.
Și, când a venit momentul, le-au cerut să îi voteze, contra serviciilor pe care ei le-au făcut. Le-au cumpărat voturile… Bani au oferit cât cuprinde, în secțiile de votare au votat oamenii lor în locul altor cetățeni, pe tabele introduceau CNP-urile manual, pentru cei care nu s-au prezentat la vot, dar să apară ca prezenți”, a încheiat Gheorghe Budică, în exclusivitate pentru Gândul.
Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului a sesizat Biroul Electoral Central cu privire la „suspiciuni de fraudare a alegerilor” în satul Lăceni din comuna Orbeasca.
Este vorba despre două secții de votare – 225 și 226 – unde ar fi fost sesizate nereguli legate de operatorii de pe tablete, care ar fi înregistrat voturi pentru „persoane care nu s-au prezentat fizic la procesul de votare”.
Liberalul Marian Necșuțu apare în prim-planul acestei sesizări, fiind menționată autoutilitara la care făcea referire și edilul în funcție, Gheorghe Budică.
Organizația pentru Apărarea Drepturilor Omului – prin președintele Florentin Scalețchi – solicită Biroului Electoral Central o „atenție imediată” și o „investigație riguroasă pentru a asigura integritatea procesului electoral și pentru a menține încrederea publicului în sistemul democratic al țării noastre”.
Citește și: