Recent, România a fost declarată, potrivit datelor EUROSTAT, țara cu cea mai ridicată inflație din blocul comunitar. Țara noastră se situează pe locul al treilea cu cel mai mare deficit bugetar din UE, în 2023. La nivelul Uniunii Europene, ponderea acestuia în PIB a crescut de la 3.4% în 2002 la 3,5 %, în 2023. În România, a crescut de șa 6,3% la 6,6%. Premierul Marcel Ciolacu spune că aceste cifre se vor schimba în funcție de cine va fi viitorul comisar european pe Buget-Finanțe.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu spune că, la nivelul Comisiei Europene, se va schimba sistemul de calcul al deficitului bugetar.
Sunt alte discuții în ceea ce privește calcularea deficitului la nivelul Comisiei Europene. Lucrul acesta, când se termină atribuțiile unei comisii, ei vor face anumite propuneri viitoare și un raport viitoarei comisii. N-am ajuns acolo. Sistemul de calcul al deficitului se va schimba. Asta ține de cine va fi comisar. Actualul comisar pe Buget- Finanțe al comisiei a venit cu anumite modificări. Sunt ferm convins, de exemplu, cum e și logic, actualul comisar o să ne trimită și nouă scrisoare să ne spună că nu ne-am încadrat în acordul semnat de domnul Cîțu(n.r Florin Cîțu, fost ministru de Finanțe) de a respecta deficitul pe 3 ani și că se impune un nou acord. Deja, ministrul Finanțelor s-a dus și a negociat să fie un nou acord pe 7 ani, ceea ce mi se pare cât se poate de plauzibil, astfel încât să ajungem la 3% , în acordul de la Maastricht, a declarat premierul Ciolacu.
La nivelul anuluji 2023, toate statele-membre UE au declarat deficit bugetar, cu excepția Ciprului și Danemarcei, Irlanda și Portugaliei. Cele mai mari deficite au fost înregistrate în Italia (-7,4 %), Ungaria (-6,7 %) și România (-6,6 %), alături de Franța, Polonia, Malta, Slovacia, Belgia, Cehia, Spania și Estonia.
Citește și:
Marcel CIOLACU despre alegerile prezidențiale: Trebuie să ne ASUMĂM deciziile pe care le-am luat