MApN dezminte informațiile conform cărora avioane F-16 pilotate de ucraineni ar fi efectuat zboruri de test de la Fetești spre Insula Șerpilor

MApN dezminte informațiile conform cărora avioane F-16 pilotate de ucraineni ar fi efectuat zboruri de test de la Fetești spre Insula Șerpilor
Publicat: 13/06/2024, 11:42

Ministerul Apărării Naționale (MApN) dezminte categoric informațiile vehiculate pe canalele de propagandă rusă, conform cărora avioanele F-16 pilotate de ucraineni instruiți la Fetești ar fi efectuat zboruri de test spre Insula Șerpilor în pregătirea unor presupuse atacuri asupra Rusiei. MApN precizează că la baza aeriană de la Fetești sunt instruiți exclusiv piloți români, iar aeronavele F-16 transferate de Olanda nu sunt utilizate pentru misiuni de luptă.

Potrivit sursei citate, informațiile false au fost răspândite de canalul de Telegram pro-Kremlin Rybar, care susține că „zboruri de probă” ar fi fost efectuate cu avioanele F-16 în direcția regiunii Odesa – Insula Șerpilor. Aceste aeronave ar fi fost, conform sursei, transferate Ucrainei de țări NATO și utilizate de la baza Fetești. MApN dezminte aceste afirmații, subliniind că „infrastructura NATO nu este folosită pentru a lovi Rusia”.

„Semnalăm o știre falsă apărută pe canalul de Telegram pro-Kremlin Rybar, conform căreia analiștii militari ruși susțin că „au fost deja efectuate de mai multe ori zboruri de probă, în direcția regiunii Odesa – Insula Șerpilor, cu aeronave F-16 transferate Ucrainei de țări din NATO, de la baza aeriană Fetești, unde piloții ucraineni sunt antrenați”. Aceeași sursă pro-Kremlin transmite „oficial” că infrastructura NATO va fi folosită de avioanele de luptă F-16 transferate Ucrainei pentru a lovi Rusia”, a transmis Ministerul Apărării Naționale într-un comunicat de presă.

MApN amintește că nu este prima dată când pe canalele de comunicare rusești sunt vehiculate informații neadevărate despre aeronavele F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române. În ianuarie, presa rusă a afirmat eronat că o aeronavă F-16C din dotarea României ar fi decolat de pe Baza 86 Aeriană din Constanța și ar fi bombardat forțe ale Federației Ruse în apropiere de Herson.

Ministerul Apărării Naționale subliniază că România, ca membru al NATO, implementează măsuri de consolidare a posturii de apărare și descurajare, în mod defensiv și conform normelor de drept internațional. După anexarea ilegală a Crimeei în 2014, aeronavele Forțelor Aeriene Române participă la misiuni de Poliție Aeriană și Poliție Aeriană întărită, exclusiv în spațiul aerian românesc, pentru întărirea capacității de reacție și descurajarea acțiunilor ostile.

Potrivit sursei menționate, NATO urmărește să garanteze securitatea celor 32 de state membre și a peste 1 miliard de cetățeni. Toate deciziile luate la nivelul Alianței sunt pur defensive, menite să protejeze teritoriul aliat. MApN va reacționa prompt pentru a combate orice încercare de dezinformare, încurajând cetățenii să se informeze din surse oficiale pentru a obține informații corecte.

„Ministerul Apărării Naționale va reacționa cu promptitudine pentru devoalarea oricărei încercări de dezinformare a publicului prin lansarea în spațiul mediatic a unor informații false. Cetățenii trebuie să aibă încredere că informațiile pe care le primesc sunt corecte, iar acest deziderat se poate obține doar prin informarea din surse oficiale”, se arată în comunicatul MApN.

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor