O țară europeană a descoperit un ZĂCĂMÂNT mai important decât petrolul și gazul. Astfel, monopolul deținut de China este amenințat

O țară europeană a descoperit un ZĂCĂMÂNT mai important decât petrolul și gazul. Astfel, monopolul deținut de China este amenințat
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 13/06/2024, 17:30

O țară europeană a descoperit un ZĂCĂMÂNT mai important decât petrolul și gazul. Astfel, monopolul deținut de China este amenințat.

Este o descoperire uriașă pentru Europa, făcută recent. Compania minieră Rare Earths Norway a anunțat descoperirea celui mai mare zăcământ dovedit de pământuri rare din Europa continentală, situat la Fen Carbonatite Complex din sud-estul țării.

Acest moment marchează un punct de cotitură semnificativ, reducând dependența Europei de China pentru aceste elemente esențiale. Zăcământul descperit în Norvegia are rezerve estimate de 8,8 milioane de tone de oxizi de pământuri rare (TREO), incluzând 1,5 milioane de tone de pământuri rare legate de magneți, cruciale pentru fabricarea vehiculelor electrice și turbinelor eoliene, potrivit CNBC.com.

Descoperirea eclipsează un depozit similar găsit, anul trecut, în Suedia și plasează Norvegia ca un jucător important pe piața globală a pământurilor rare.

CEO-ul Rare Earths Norway, Alf Reistad, a declarat că această realizare „reprezintă o piatră de hotar” pentru companie și pentru Europa în ansamblu.

Importanța strategică a pământurilor rare este subliniată de Agenția Internațională pentru Energie, care avertizează că oferta actuală nu este suficientă pentru a satisface cererea generată de tranziția către energia verde. China deține o poziție dominantă în producția și prelucrarea pământurilor rare, controlând aproximativ 70% din extracția globală și 90% din procesare.

Descoperirea din Norvegia contribuie la obiectivul Uniunii Europene (UE) de a extrage cel puțin 10% din cererea anuală de pământuri rare până în 2030. Rare Earths Norway își propune să înceapă prima etapă de exploatare până în 2030.

Deși nu depășește valoarea livrărilor de petrol și gaze ale Norvegiei, Reistad subliniază importanța strategică a pământurilor rare.

„Litiul și elementele de pământuri rare vor deveni în curând mai importante decât petrolul și gazul”, a declarat el, citând președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de CNBC.

Descoperirea din Norvegia este un pas semnificativ spre diversificarea lanțului de aprovizionare cu pământuri rare și reducerea dependenței de China, consolidând poziția Europei în cursa sa către o economie verde.

Cererea de pământuri rare şi minerale critice este aşteptată să crească exponenţial în următorii ani, pe măsură ce tranziţia către energie curată se accelerează.

Alf Reistad, CEO al Rare Earths Norway, a declarat pentru sursa citată că descoperirea de la Fen reprezintă „o mare piatră de hotar” pentru companie.

„Este important să menţionăm că astăzi nu există absolut nicio extracţie de elemente de pământuri rare în Europa”, a spus Reistad, luni, prin intermediul unei videoconferinţe.

Întrebat dacă el crede că resursele descoperite ar putea fi considerate de mai multă valoare decât livrările de petrol şi gaze ale Norvegiei, Reistad a răspuns: ”Nu au mai multă valoare, dar Ursula von der Leyen (preşedintele Comisiei Europene-n.r.) a declarat că litiul şi elementele de pământuri rare vor în curând va fi mai importante decât petrolul şi gazul”.

„Deci, va fi mai important, dar nu va avea aceeaşi valoare, desigur”, a adăugat el.

FOTO – Caracter ilustrativ: Shutterstock

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer....
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Vedeta, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi RAPID. Face furori cu noua...
Staţiunile în care Marea Neagră s-a făcut verde. Turiştii evită să facă baie, dar experţii...
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
Ordinul UE, lege și în România. Se montează obligatoriu pe mașină de la 1 iulie...
Suntem spionați tot timpul. Oamenii care văd tot ce facem
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Jamaica ar putea fi puternic afectată de uraganul Beryl. Ce prevăd experții?
×