Guvernul a aprobat negocierea unui tratat cu Republica Populară Chineză privind TRANSFERAREA persoanelor condamnate

Guvernul a aprobat negocierea unui tratat cu Republica Populară Chineză privind TRANSFERAREA persoanelor condamnate
Publicat: 13/06/2024, 18:20
Actualizat: 13/06/2024, 18:31

Guvernul României a aprobat prin memorandum, în decursul zilei de joi, negocierea unui tratat între țara noastră și Republica Chineză, ce vizează transferarea persoanelor condamnate. 

Guvernul României a aprobat joi un memorandum ce aprobă negocierea cu Republica Chineză, în privința transferării persoanelor condamnate. Această măsură de cooperare are în vedere ca persoanele condamnate pe viață să-și poată ispăși pedeapsa în țara de origine, în scopul reintegrării sociale acestora.

Memorandumul reprezintă un proiect elaborat de România, privind persoanele condamnate, ce urmează a fi transmis guvernului Chinez, în vederea formulării unui contraproiect, se arată în comunicatul de presă a Guvernului.

Proiectul formulat de România cuprinde dispoziţii referitoare la condiţiile în care se poate acorda transferarea, documentele necesare, dar şi efectele transferării atât pentru statul de condamnare, cât şi pentru statul de executare.

Prevederile tratatului respectă legislaţia în vigoare şi obligaţiile asumate de România prin instrumentele Uniunii Europene şi tratatele multilaterale la care este parte.

Cazul Alinei Apostol, condamnată la 13 ani într-un penitenciar din China: „I se rup dinții din cauza hranei proaste”

Inițiativa Guvernului României este un pas important ce ar putea aduce o schimbare importantă în celebrul caz al Alinei Apostol, (citiți întreaga poveste AICI) 34 de ani, românca condamnată în China, la 13 ani de închisoare. Tânăra a ispășit deja aproape șapte ani într-un penitenciar din Asia, în condiții extrem de grele, potrivit declarațiilor tatălui ei.

Acesta a povestit pentru Gândul că, ultima dată când a vorbit cu ea, aceasta avea o stare extrem de precară. Tânăra a mărturisit că mâncarea este puțină, deși este nevoită să lucreze 12 ore pe zi într-o fabrică. Din cauza condițiilor îngrozitoare, Alina Apostol a spus că are dureri îngrozitoare și au încceput să-i cadă dinții.

”Vorbim cu ea o dată pe lună, timp de zece minute. Nu are voie să vorbească decât în limba engleză, iar noi nu știm engleză, avem mereu nevoie de un traducător. Cu greu mai scapă câte un cuvânt în română, dar fără să lege vreo propoziție.

Ultima dată când am vorbit cu ea, a izbucnit în plâns. Mi-a spus: «Nu am de mâncare, cad din picioare, pentru că sunt nemâncată». I se rup și dinții din cauza hranei proaste. Muncește 12 ore pe zi, face mănuși la fabrica de acolo. Din cauza epuizării și a lipsei de hrană, mai avea stări de leșin, care s-au accentuat.” a declarat Laurențiu Apostol, tatăl Alinei.

Alina Apostol, absolventă a Facultății de Litere a fost condamnată la 13 ani pentru o infracțiune de fraudă cu cardul, faptă pe care românca nu a recunoscut-o, susținând că este nevinovată.

”Ea a fost manipulată, cu facultatea ei de limbi străine, nu avea nicio treabă cu infractorii ăștia, care se dădeau oameni de afaceri. Au ademenit-o că vor face o agenție de voiaj, iar ea va fi managerul acelei agenții. A crezut că realizează și ea ceva”, ne-a spus tatăl tinerei, Laurențiu Apostol.

Clujeanul Marius Balo a intrat în greva foamei în semn de protest față de situația Alinei Apostol

La începutul lunii aprilie, clujeanul Marius Balo, care a fost la rândul său închis într-un penitenciar din China, a intrat în greva foamei, pentru a sensibiliza autoritățile statului român cu privire la cazul Alinei Apostol.

„Am trecut și eu prin temnițele comuniste din China. Nu pot să rămân indiferent la durerea și la suferința ei. Nu pot. Dacă aș face acest lucru, dacă aș trece pe lângă ea ca o bestie rece căreia nu îi pasă, ar însemna că nu am învățat nimic în cei opt ani de chin.

Nu o cunosc. Nu știu cine e. Am aflat de ea în urmă cu doi ani, după ce m-am întors acasă. Nu contest decizia tribunalului chinez, 13 ani și jumătate de închisoare. Nu cer ca ea să fie eliberată, doar să fie transferată în România, pentru ca să își continue aici restul de pedeapsă. Acasă. Printre ai ei.”, a declarat Marius Balo.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Ea este românca închisă din 2017 într-o temniță din China! Profesorul clujean Marius Balo a intrat în greva foamei pentru Alina

Marius Balo, românul întemnițat 8 ani în China, după PELERINAJUL de 2.922 km: ”Nu știu cum să îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru fiecare felie de pâine”

Ruxandra Radulescu
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Cât costă, de fapt, o poșetă de lux care se vinde cu 2.600 de euro
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
Dieta cu 3 mese pe zi a Loredanei Groza. Alimentul POPULAR la care a renunțat...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro a publicat notele
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
1 din 2 teste antidrog este FALS pozitiv! Peste 10.000 de oameni au semnat o...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Citroen ar putea lansa un SUV coupe accesibil. Cum arată acesta?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
S-a impus prin lege începând cu 1 iulie. Este obligatoriu în România să declari la...
Norii Shelf-Cloud, deasupra României. Când apare acest fenomen meteo rar
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Cine este românul arestat în Grecia pentru incendierea unui teren de vegetație
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Putem să moștenim cu adevărat traumele strămoșilor?
×