Grupul națiunilor puternic industrializate a cerut, joi, armistițiu imediat în Fâșia Gaza, prin aplicarea proiectului de acord între Israel și grupul Hamas mediat de Statele Unite, dar negocierile sunt în impas în contextul în care organizația islamistă palestiniană cere garanții din partea Rusiei, Chinei și Turciei.
”Am discutat despre conflictul din Orientul Mijlociu. Confirm susținerea unanimă pentru propunerea de mediere a Statelor Unite în sensul unui armistițiu imediat în Gaza, cu scopul eliberării tuturor ostaticilor și al intensificării asistenței umanitare pentru populația civilă din Gaza”, a declarat joi seară Giorgia Meloni, premierul Italiei, care exercită Președinția Grupului G7, cu ocazia summitului din sudul Italiei.
”Grupul G7 a reiterat angajamentul de a evita escaladarea conflictului în regiune și pentru o soluție politică durabilă, prin perspectiva coexistenței a două popoare în două state”, a subliniat Giorgia Meloni.
Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a acuzat, miercuri, grupul militant Hamas că ar vrea modificarea substanțială a proiectului de acord pentru un armistițiu cu Israelul, dar organizația islamistă palestiniană a negat că ar vrea schimbări semnificative, denunțând abordarea Washingtonului.
”Hamas a propus numeroase modificări asupra proiectului aflat pe masa negocierilor. (…) Unele dintre modificări sunt realizabile, altele nu”, a afirmat Blinken.
Organizația militantă palestiniană a negat că ar fi propus schimbări substanțiale și insistă pentru garanții privind un armistițiu permanent în Fâșia Gaza.
Hamas cere retragerea trupelor israeliene din Fâșia Gaza și garanții de securitate din partea Rusiei, Chinei și Turciei, conform unor surse citate de cotidianul The Times of Israel.
Recent, președintele SUA, Joe Biden, a prezentat o propunere pentru un potențial acord între Israel și grupul militant palestinian Hamas, care prevede eliberarea ostaticilor israelieni, intensificarea asistenței umanitare în Fâșia Gaza și încetarea durabilă a confruntărilor militare.
”Propunerea are trei etape. Prima etapă ar dura șase săptămâni și ar include: un armistițiu total, retragerea forțelor israeliene din toate zonele populate ale Fâșiei Gaza. Eliberarea unui număr de ostatici, inclusiv femei, vârstnici, răniți, în schimbul a sute de prizonieri palestinieni. În cele șase săptămâni ale primei etape, Israelul și Hamas ar negocia aranjamentele necesare pentru trecerea la faza a doua, care ar fi încetarea permanentă a ostilităților. În sfârșit, în etapa a treia, va începe un plan major de reconstrucție în Fâșia Gaza”, a afirmat președintele SUA.
Grupul Hamas solicită garanții clare privind un armistițiu durabil, cerând retragerea trupelor israeliene din Fâșia Gaza. În schimb, Guvernul Benjamin Netanyahu vrea înlăturarea de la putere a organizației militante palestiniene, distrugerea infrastructurii islamiste și eliberarea celor aproximativ 100 de ostatici israelieni.
Armata israeliană a intervenit în Fâșia Gaza ca reacție la atacurile teroriste din octombrie 2023, soldate cu aproximativ 1.190 de morți și 3.400 de răniți în sudul Israelului. Bilanțul ofensivei militare israeliene este de cel puțin 37.232 morți și 85.037 de răniți în Fâșia Gaza, conform autorităților palestiniene.
Foto: Profimedia
Citește și: