RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 252. Gruparea Hezbollah a lansat atacuri masive asupra pozițiilor Israeliene după uciderea unui comandant

RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 252. Gruparea Hezbollah a lansat atacuri masive asupra pozițiilor Israeliene după uciderea unui comandant
RĂZBOI Israel-Hamas / Sursa FOTO: Shutterstock
Publicat: 14/06/2024, 09:44
Actualizat: 14/06/2024, 10:51
09:44

Iranul continuă să-şi dezvolte capacităţile nucleare

Iranul continuă să-şi dezvolte capacităţile nucleare, a transmis joi Agenţia Internaţională pentru Energie Nucleară (AIEA), la o săptămână după ce consiliul guvernatorilor agenţiei a adoptat o rezoluţie prin care critică lipsa de cooperare cu Teheranul.

AIEA a informat joi ţările membre că Teheranul i-a comunicat că a instalat mai multe cascade la facilităţile de îmbogăţire a uraniului de la Natanz şi Fordow, potrivit unui comunicat transmis agenţiei franceze de presă.

O sursă diplomatică consideră această evoluţie drept „moderată”.

„Iranul trebuie să coopereze cu AIEA fără întârziere”, au îndemnat joi SUA, Departamentul de Stat american avertizând într-un comunicat că Washingtonul „va răspunde” la orice escaladare a programului nuclear iranian.

Moţiunea prezentată de Marea Britanie, Franţa şi Germania, dar căreia i s-au opus China şi Rusia, în cadrul reuniunii Consiliului AIEA, care numără 35 de ţări, este prima de acest gen din noiembrie 2022.

Rezoluţia, pe care Teheranul a calificat-o drept „pripită şi imprudentă”, survine pe fondul unui impas legat de escaladarea activităţilor nucleare ale Iranului, în timp ce puterile occidentale exprimă temeri că Teheranul caută să dezvolte o armă nucleară, lucru pe care Iranul îl neagă.

Deşi de natură simbolică în acest stadiu, moţiunea de cenzură are ca scop creşterea presiunii diplomatice asupra Iranului, cu posibilitatea de a sesiza Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

În trecut, rezoluţii similare au incitat Teheranul să riposteze prin eliminarea camerelor de supraveghere şi a altor echipamente la facilităţile sale nucleare şi să-şi intensifice activităţile de îmbogăţire a uraniului.

Potrivit AIEA, Iranul este singurul stat fără arme nucleare, dar care a îmbogăţit uraniu până la un nivel ridicat de 60% – foarte aproape de calitatea militară – în timp ce continuă să acumuleze importante stocuri de uraniu.

AIEA a declarat că Teheranul şi-a accelerat în mod considerabil programul nuclear şi că ar dispune de acum de suficient material pentru fabricarea mai multor bombe atomice.

09:37

Biden acuză Hamas că blochează acordul pentru un armistițiu cu Israel

Președintele american Joe Biden a acuzat joi seara mișcarea islamistă palestiniană Hamas că reprezintă „principalul obstacol în această etapă” pentru încheierea unui acord privind un armistițiu cu Israelul și eliberarea ostaticilor, relatează AFP.

„Am înaintat o propunere aprobată de Consiliul de Securitate, de G7, de israelieni, iar principalul obstacol în această etapă este Hamas care refuză să semneze, deși au propus ceva similar”, a declarat Biden în marja summitului G7 din Italia.

Hamas a solicitat joi într-un comunicat Statelor Unite să exercite „presiune” asupra Israelului pentru obținerea unui armistițiu permanent în Fâșia Gaza.

„Secretarul de stat al SUA Antony Blinken continuă să vorbească despre faptul că Israelul este de acord cu cea mai recentă propunere (de încetare a focului), dar nu am auzit afirmații de la niciun oficial israelian pe acest subiect”, a indicat Hamas.

„În acest context, facem apel la Antony Blinken și administrația Biden să exercite presiune direct asupra Israelului”, a adăugat mișcarea islamistă palestiniană.

Gruparea Hezbollah a lansat atacuri masive asupra pozițiilor Israeliene după uciderea unui comandant

Gruparea islamistă libaneză Hezbollah a lansat joi atacuri masive cu rachete și drone asupra unor baze și poziții ale armatei israeliene, ca răspuns la uciderea unuia dintre comandanții săi într-un atac israelian.

Aceste atacuri reprezintă cele mai ample acțiuni simultane întreprinse de Hezbollah împotriva unor poziții militare israeliene de la începutul schimburilor de focuri transfrontaliere, în urmă cu peste opt luni.

Hezbollah a declarat că aceste atacuri sunt efectuate în sprijinul aliatului său palestinian Hamas, care se află în conflict cu armata israeliană în Fâșia Gaza.

Acțiunile fac parte din răspunsul la asasinarea comandantului Taleb Sami Abdallah, ucis marți într-un atac în sudul Libanului, la granița de nord a Israelului. Armata israeliană a confirmat că l-a eliminat pe Abdallah, despre care susține că a „plănuit și executat atentate” anti-israeliene.

Schimburile de focuri între armata israeliană și Hezbollah au escaladat în ultimele zile, pe fondul războiului în Fâșia Gaza între Israel și Hamas.

În urma a peste opt luni de violențe, au murit cel puțin 458 de persoane în Liban, dintre care aproximativ 90 de civili și aproape 300 de luptători Hezbollah, conform unui bilanț AFP. De partea israeliană, cel puțin 15 soldați și 11 civili au fost uciși, potrivit autorităților.

De ambele părți ale frontierei, zeci de mii de locuitori au fost strămutați din cauza luptelor, notează AFP.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro publică notele până în ora 12:00
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nou indicator RUTIER, introdus în România! Ce faci dacă-l întâlnești?
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Nu te vom uita! România a pierdut o stea. A fost cea mai adorată actriță
Pensionarii, în depresie. Bani mai puțini după recalculare
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Posibila revenire a lui Trump la Casa Albă face ca dolarul să crească
×