RĂZBOI în Ucraina, ziua 842. Zelenski îndeamnă puterile G7 să aprobe un „Plan Marshall” pentru reconstrucția Ucrainei

RĂZBOI în Ucraina, ziua 842. Zelenski îndeamnă puterile G7 să aprobe un Plan Marshall pentru reconstrucția Ucrainei
Sursa foto: Facebook/Volodimir Zelenski
Publicat: 14/06/2024, 10:07
Actualizat: 14/06/2024, 10:51
10:07

România testează al doilea sistem Patriot. Utimele teste, înainte de a deveni operațional, au loc la Marea Neagră

În această săptămână, România a finalizat testele pentru al doilea sistem Patriot pe care l-a achiziționat, acesta urmând să devină complet operațional în perioada imediat următoare.

Testele au avut loc în zona Mării Negre, în cadrul unui exercițiu amplu de apărare aeriană la care participă forțe NATO.

Împreună cu implementarea sistemului Patriot, Armata Română a primit primele șase drone Bayraktar, un model turcesc folosit cu succes de către forțele ucrainene împotriva vehiculelor blindate rusești imediat după începerea invaziei.

Poligonul de la Capul Midia a fost locul de desfășurare pentru pregătirea și testarea celei de-a doua baterii Patriot, care va fi amplasată pentru a proteja flancul estic al NATO.

Acest sistem este capabil să neutralizeze rachete balistice, de croazieră, drone și aeronave, fiind esențial în strategia de apărare.

Sistemul Patriot este compus din mai multe componente integrate: radarul detectează și urmărește țintele, oferind date precise pentru interceptare, în timp ce stația de control coordonează lansarea interceptoarelor.

Lansatorul M901 poate răspunde rapid și precis la amenințări, fiind ușor de deplasat pentru a asigura o acoperire eficientă în fața atacurilor.

„Finalizarea testelor reprezintă o etapă crucială în operaționalizarea sistemului Patriot în România.

Certificarea aceasta atestă că atât personalul cât și tehnica sunt pregătite pentru acțiuni de luptă reale”, a subliniat Virgil Toșa, comandantul sistemului Patriot.

România a achiziționat în total șapte sisteme Patriot, din care patru au fost livrate până în prezent, iar doar unul este complet operațional.

Testarea celei de-a doua baterii vine în contextul în care Ucraina solicită susținere pentru a face față amenințărilor aeriene rusești, inclusiv prin livrarea de arme de înaltă precizie.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a salutat eforturile aliaților pentru a spori capabilitățile de apărare, menționând că mai multe țări, printre care și Germania, au anunțat livrarea de sisteme Patriot suplimentare în sprijinul eforturilor de securitate ale aliaților.

09:52

Acord bilateral de securitate, semnat între SUA și Ucraina. Zelenski: „Deschide calea pentru integrarea Ucrainei în NATO”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat joi că acordul bilateral de securitate semnat în marja summitului G7 între Statele Unite și Ucraina deschide calea pentru integrarea Ucrainei în NATO.

Zelenski a declarat într-o conferință de presă comună cu președintele Joe Biden că acordul „prevede că Statele Unite susțin viitoarea integrare a Ucrainei în NATO și recunosc că acordul nostru de securitate deschide calea pentru integrarea Ucrainei în NATO”.

În plus, președintele chinez Xi Jinping i-a asigurat pe Zelenski că Beijingul nu va vinde arme Rusiei.

„Am avut o convorbire telefonică cu liderul Chinei. El mi-a spus că nu va vinde arme Rusiei. Vom vedea. Mi-a dat cuvântul”, a spus Zelenski.

Acordul semnat între președinții Biden și Zelenski în cadrul summitului G7 din Italia este menit să întărească apărarea Ucrainei în fața invaziei ruse, potrivit Reuters.

Ce înseamnă acest acord pentru Ucraina?

Documentul stipulează că în cazul unui atac armat sau al unei amenințări cu un astfel de atac împotriva Ucrainei, oficialii americani și ucraineni se vor întâlni în maximum 24 de ore pentru a evalua necesitatea de mijloace suplimentare de apărare.

Statele Unite reafirmă prin acest acord sprijinul lor pentru apărarea, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.

Zelenski a semnat și un acord bilateral de securitate cu Japonia în cadrul aceluiași summit, insistând de multă vreme ca Ucraina să fie primită în NATO, deși aliații occidentali nu au avansat până acum în acest sens.

Articolul 5 al tratatului nord-atlantic prevede că un atac asupra unui stat membru este considerat un atac împotriva tuturor.

Zelenski îndeamnă puterile G7 să aprobe un „Plan Marshall” pentru reconstrucția Ucrainei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a solicitat joi liderilor din țările G7 să aprobe un „Plan Marshall” pentru reconstrucția Ucrainei, devastată de invazia Rusiei.

„Avem nevoie de un plan clar pentru redresarea Ucrainei. Asemănător cu ceea ce a fost Planul Marshall pentru Europa după război”, a declarat Zelenski într-un discurs postat pe site-ul președinției.

Planul Marshall a fost un program de ajutor economic de miliarde de dolari acordat de Statele Unite aliaților săi europeni după cel de-al Doilea Război Mondial.

Conform estimărilor Băncii Mondiale, costul reconstrucției Ucrainei se ridică la aproape 500 de miliarde de dolari.

Războiul a început acum aproape 28 de luni, când Moscova a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina, iar perspectivele de încheiere a acestuia nu sunt optimiste, Rusia înregistrând câștiguri teritoriale ușoare în acest an.

În plus, Zelenski a subliniat că ridicarea recentă a restricțiilor privind utilizarea de arme occidentale împotriva unor ținte din interiorul Rusiei a oferit Ucrainei o protecție suplimentară împotriva atacurilor aeriene, în special în orașul Harkov din estul Ucrainei.

„Cu toate acestea, suntem încă în căutarea unui număr suplimentar de sisteme de apărare aeriană Patriot și avem nevoie de pași puternici pentru a-și îmbunătăți capacitățile noastre de lovire la distanțe lungi”, a adăugat președintele ucrainean, potrivit Reuters.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Estimări ale votului la prezidențiale, până la ora 18.00. Tensiune înainte de închiderea urnelor
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Live pe TikTok cu Simion și Becali, cu remarci sexiste la adresa lui Lasconi: e...
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Rezultate exit-poll alegeri prezidențiale 2024: Marcel Ciolacu - 25%, Elena Lasconi - 18.1%, Călin Georgescu...
Chinuri groaznice pentru Cotabiță în ultimele zile de viață! Dezvăluiri ȘOCANTE
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat. Pentru...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Bomba din sondajele exit-poll, ora 21.00. Clasament surprinzător
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Rezultate parțiale prezidențiale 2024: Unde și când se pot vedea online, în timp real, datele...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online