Câştigul salarial mediu net a fost 5.217 lei, în luna aprilie a acestui an, în creştere cu 32 lei (+0,6%) faţă de luna martie 2024, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică.
Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net au fost înregistrate în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (11.971 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2.787 lei).
Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 14,3%.
În luna aprilie 2024, câştigul salarial mediu brut a fost 8.532 lei, cu 30 lei (+0,4%) mai mare decât în luna martie 2024.
Indicele câştigului salarial real a fost 107,9% în luna aprilie 2024 faţă de luna aprilie 2023. Indicele câştigului salarial real a fost 100,5% în aprilie 2024 faţă de luna martie 2024. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 254%, cu 1,4 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna martie 2024, scrie Agerpres.
Într-o postare pe Facebook, fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, subliniază că „obiectivul fixat de PSD în momentul intrării la guvernare privind un salariu mediu net de peste 1000 de euro s-a consolidat în acest prim-trimestru al anului 2024.”
„Un obiectiv extrem de important al PSD și al premierului Marcel Ciolacu este creșterea nivelului de trai al cetățenilor români.
În acest sens, obiectivul fixat de noi în momentul intrării la guvernare privind un salariu mediu net de peste 1000 de euro s-a consolidat în acest prim-trimestru al anului 2024. Câștigul salarial mediu net a ajuns la 1.043 de euro.
Puterea de cumpărare, adică câștigul salarial mediu net real a crescut cu aproape 8%. Subliniez că aceste creșteri s-au înregistrat în special în sectorul privat!
Reamintesc că atunci când am intrat la guvernare și am avut onoarea pentru a doua oară să fac parte dintr-un Guvern al României, am schimbat punctul de vedere al vechiului guvern (PNL-USR) asupra adoptării Directivei privind salariul minim european, iar ulterior Directiva a fost aprobată și în acest moment este pe final și Legea de transpunere a Directivei.
Fac această mențiune deoarece pe viitor creșterea salariului mediu va influența pozitiv ridicarea nivelului de jos al salariilor din România. Odată cu adoptarea salariului minim european, care va reprezenta aproximativ 50% din salariul mediu, atunci când salariul mediu va crește, va crește și baza de jos a salariilor prin creșterea automată a salariului minim”, a scris, vineri, pe Facebook, Marius Budăi.