Alianța Nord-Atlantică a plasat 500.000 de militari în stare de disponibilitate de reacție, în contextul tensiunilor cu Rusia din cauza războiului din Ucraina, afirmă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, confirmând că vor fi intensificate măsurile de protejare a infrastructurii, din cauza unor acte de sabotaj.
”Miniștrii Apărării din țările NATO au abordat campania de acte ostile pe care Rusia o efectuează împotriva aliaților. În ultimele săptămâni, am observat o intensificare a actelor de sabotaj, a atacurilor cibernetice, a migrației instrumentalizate și a altor acte ostile din partea Rusiei. Vom fi calmi și ponderați în analizarea modalităților de ripostă la provocările Rusiei. În același timp, vom condamna acțiunile Rusiei și vom impune costuri”, a afirmat Jens Stoltenberg, la finalul reuniunii de la Bruxelles.
”Miniștrii au stabilit un set de opțiuni de reacție pe care aliații le vor utiliza individual și colectiv. Aceste lucruri includ intensificarea schimburilor de informații între agenții, intensificarea apărării infrastructurii esențiale, inclusiv la nivel submarin și în spațiul cibernetic, precum și restricții suplimentare asupra agenților serviciilor ruse”, a precizat secretarul general al NATO.
Jens Stoltenberg a afirmat că, în contextul tensiunilor cu Rusia din cauza războiului din Ucraina, țările NATO au plasat 500.000 de militari în stare de disponibilitate de reacție.
”Campania Rusiei nu ne va opri să susținem Ucraina. Vom continua să ne protejăm teritoriile și populațiile de acțiuni ostile. În materie de apărare și descurajare militară, la summitul de la Vilnius, aliații au stabilit cel mai amplu plan de apărare de după Războiul Rece, detaliind modalitățile de apărare și contracarare a ameninărilor mondiale, inclusiv din partea Rusiei. În momentul de față, avem 500.000 de militari în stare de disponibilitate majoră în toate domeniile”, a subliniat Jens Stoltenberg.
În ultimele săptămâni, Administrația de la Moscova a avertizat Occidentul din cauza furnizării de armament Ucrainei cu care să comită atacuri pe teritoriul Rusiei.
Săptămâna trecută, președintele Vladimir Putin a atras atenția că Rusia analizează posibilitatea furnizării de sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune adversarilor Occidentului din întreaga lume. Putin a lansat avertismentul în contextul în care state din cadrul Uniunii Europene și NATO, printre care SUA, Marea Britanie, Franța și Germania, oferă Ucrainei armament cu care să atace teritoriul Rusiei.
Vineri, Vladimir Putin a prezentat condițiile Rusiei pentru armistițiu în Ucraina și pentru lansarea negocierilor de pace, reafirmând că trebuie respectate noile realități teritoriale, dar Administrația Volodimir Zelenski și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au respins imediat propunerea.
Foto: Profimedia
Citește și: