Odată cu scumpirea boabelor de cacao, producătorii caută soluții ca să țină costurile sub control. Au creat sortimente în care au înlocuit o parte din pudra și untul de cacao cu creme, biscuiți și fructe.
Totuși, o mare parte dintre români rămân fideli ciocolatei simple, cu lapte. Boabele de cacao au început să se scumpească încă de anul trecut și au ajuns, pentru prima dată în istorie, să depășească 12.000 dolari tona în luna aprilie. În 2023, în aceeași perioadă, tona de cacao costa de patru ori mai puțin. De vină este în principal seceta din Africa. În aceste condiții, producătorii de dulciuri au fost nevoiți să își regândească strategiile ca să reziste pe piață. Vor încerca să pună în rețete mai mai puțină ciocolată, să înlocuiască cu altceva. Tendința se vede deja la companiile mari din străinătate, care folosesc mai ales fructe, potrivit stirileprotv.ro
Sunt branduri care au înlocuit practic pura de cacao cu pudră de zmeură cu pudră de portocale, cu pudre de roșcovă. Oricum, piața de ciocolată este invadată de sortimente la care nu ne-am fi gândit niciodată. Unii consumatori apreciază noile tendințe. Totuși, totdeauna preferința consumatorului a fost către lapte, fiind oarecum în mix între ciocolata albă și ciocolata amăruie. Așadar, vom găsi în continuare ciocolată pură la rafturi, doar că în cantități mai mici. O să încercăm să vindem, să producem mai puțin, dar să păstrăm aceeași calitate. Românii consumă anual în jur de 5.000 de tone de ciocolată, din care 3.000 de tone este ciocolată produsă în cofetării și ateliere. Restul este acoperit de ciocolată produsă industrial.
Cu cât cantitatea de zahăr este mai mare, cu atât stimulăm eliberarea mai multor hormoni ai fericirii dopamină și astfel ne simțim mai bine. Trebuie să fim însă atenți la cantitate. Medicii ne atenționează că excesul de zahăr duce foarte ușor la obezitate și diabet.