RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 253: Violențele escaladează. Israel bombardează Gaza / Înfruntările continuă la frontiera cu Libanul și Yemen

RĂZBOI Israel-Hamas, ziua 253: Violențele escaladează. Israel bombardează Gaza / Înfruntările continuă la frontiera cu Libanul și Yemen
Război Israel-Hamas / Sursa foto: Profimedia
Publicat: 15/06/2024, 08:52
Actualizat: 15/06/2024, 08:53

Armata israeliană a efectuat noi bombardamente asupra Fâșiei Gaza, sâmbătă, fără semne tangibile de încetare a focului pe termen scurt în conflictul prelungit dintre Israel și Hamas. În contextul tensionat al războiului, care a intrat în a noua lună, violențele au crescut și la frontiera nordică a Israelului, cu Libanul, și în Yemen.

Frontul nordic al Israelului a cunoscut o intensificare a violențelor, cu schimburi intense de focuri transfrontaliere între Hezbollah, aliat al Hamas, și armata israeliană. Situația de la granița israeliano-libaneză rămâne tensionată, în ciuda eforturilor diplomatice de a calma conflictul, relatează AFP.

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat joi că Franța, Statele Unite și Israelul vor colabora în format „trilateral” pentru a dezvolta o foaie de parcurs menită să limiteze tensiunile la această frontieră. Totuși, inițiativa a fost respinsă de ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, care a acuzat Parisul de „ostilitate” față de Israel, o declarație care a generat critici chiar în cadrul diplomației israeliene.

În paralel, rebelii yemeniți Houthi, aliați ai Hamas, au revendicat recent o serie de atacuri asupra unor nave în Marea Roșie. Ca răspuns, Washingtonul a „distrus” șapte radare din Yemen, esențiale pentru desfășurarea acestor operațiuni maritime, scrie News.ro.

Criză umanitară în Gaza

În primele ore ale zilei de sâmbătă, martorii au raportat noi lovituri aeriene israeliene asupra teritoriului palestinian. Gaza se confruntă cu o criză umanitară gravă, cu o amenințare acută de foamete. Potrivit ONU, 75% din cei aproximativ 2,4 milioane de locuitori au fost strămutați.

Brigăzile al-Qassam, aripa armată a Hamas, au revendicat tiruri de rachete asupra teritoriului israelian, situat în apropierea Fâșiei Gaza. Anwar Harz, un localnic, a descris scena devastatoare: „Stăteam acasă și mâncam. Dintr-o dată, casa s-a prăbușit peste noi. Ajunge, ajunge cu războiul și distrugerile,” a spus el.

La Spitalul Martirilor Al-Aqsa din Deir al-Balah, familia Hegazi a deplâns pierderea lui Eyad, un băiat de 10 ani care a murit din cauza malnutriției. Sora sa, vizibil îndurerată, ținea în brațe trupul său emaciat.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a raportat că peste 8.000 de copii sub cinci ani au fost tratați pentru malnutriție acută în Gaza. „Au fost deja înregistrate 32 de decese atribuite malnutriției, dintre care 28 în rândul copiilor cu vârsta sub cinci ani,” a declarat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Îngrijorări cu privire la criza sanitară în Cisiordania

OMS și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea față de agravarea crizei sanitare din Cisiordania ocupată, unde restricțiile și atacurile asupra infrastructurii medicale complică accesul la îngrijiri.

Debarcaderul american temporar utilizat pentru livrarea ajutoarelor umanitare către Gaza va fi retras din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

Comandamentul american pentru Orientul Mijlociu (Centcom) a anunțat că acesta va fi mutat în portul israelian Ashdod, subliniind că relocarea este necesară pentru a continua livrarea de ajutoare.

Nouă luni de război Israel-Gaza. Bilanțul Conflictului

Războiul, declanșat la 7 octombrie de un atac al Hamas din Gaza asupra sudului Israelului, a dus la moartea a 1.194 de persoane, majoritatea civili, conform datelor oficiale israeliene. Dintre cele 251 de persoane răpite, 116 sunt încă ostatice în Gaza, dintre care 41 au murit, conform armatei israeliene.

Ca răspuns, Israelul a lansat o ofensivă pe scară largă în Gaza, soldată cu 37.266 de morți, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătății al guvernului din Gaza condus de Hamas.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro publică notele până în ora 12:00
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nou indicator RUTIER, introdus în România! Ce faci dacă-l întâlnești?
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Nu te vom uita! România a pierdut o stea. A fost cea mai adorată actriță
Pensionarii, în depresie. Bani mai puțini după recalculare
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Posibila revenire a lui Trump la Casa Albă face ca dolarul să crească
×