James Cameron: Misiunea de salvare a pasagerilor de pe TITAN, inutilă: „Am știut cu toții că erau morți”

James Cameron: Misiunea de salvare a pasagerilor de pe TITAN, inutilă: „Am știut cu toții că erau morți”
Publicat: 15/06/2024, 19:34
Actualizat: 15/06/2024, 19:35

Regizorul și exploratorul canadian James Cameron a criticat în termeni categorici misiunea de salvare a submersibilului Titan, afirmând că toți cei implicați în căutări știau că pasagerii erau de fapt morți. Cameron a făcut comentariile într-un interviu acordat emisiunii „60 Minutes Australia” cu câteva zile înainte de împlinirea unui an de la dispariția submersibilului companiei OceanGate într-o scufundare către epava Titanicului.

Legătura cu submersibilul a fost pierdută în data de 18 iunie, duminica, însă eforturile de salvare s-au intensificat abia luni, zi în care James Cameron afirmă că deja era clar că toate cele 5 persoane de la bordul Titan își pierduseră viața.

Familiile, torturate inutil

„Am știut cu toții că ei erau morți. Ridicasem deja un pahar, un toast în cinstea camarazilor noștri, luni seara”, a povestit acum Cameron, adăugând că misiunea de salvare demarată de Paza de Coastă americană a fost ”o tortură inutilă” pentru familiile pasagerilor deoarece autoritățile fuseseră deja informate cu privire la un „eveniment de implozie” în apropierea epavei Titanicului, relatează Business Insider.

Cameron, care a vizitat de 33 de ori epava Titanicului, spune că a aflat de implozie încă de luni dimineața de la o sursă a sa care era la curent cu evenimentele și că și-a notat informația într-un carnețel cu bilete autocolante pe care îl avea în camera hotelului în care se afla la momentul respectiv.

„Chiar am notat asta în carnețel în momentul în care am primit vestea din partea sursei mele navale foarte de încredere, că ei auziseră de eveniment și că au făcut triangulația pentru loc”, a dezvăluit el.

Regizorul canadian, un pasionat al scufundărilor la mari adâncimi, a arătat bilețelul respectiv în timpul interviului (la minutul 12:00 al înregistrării).

Autoritățile nu și-au recunoscut neputința

Cameron spune însă că dezastrul a făcut „un circ mediatic frumos” și că „s-a transformat în acest lucru nebunesc”, o căutare inutilă.

„Toată lumea fugea de jur împrejur cu capul în flăcări, când se știa unde este submersibilul. Nimeni nu putea să admită că nu au mijloacele să coboare [în ocean] și să se uite. Așa că ei fugeau la suprafață, întreaga lume așteptând cu sufletul la gură”, a mai afirmat James Cameron.

Paza de Coastă a SUA și compania OceanGate au anunțat abia joi, 22 iunie, că resturile descoperite pe fundul oceanului în apropierea Titanicului provin de la submersibil și că persoanele de la bordul său au murit în urma unei implozii catastrofale.

Cameron a criticat repetat compania

Submersibilul construit din titan și fibră de carbon dispăruse de pe radar la mai puțin de două ore după ce își începuse scufundarea în duminica precedentă.

Cameron a criticat vocal OceanGate, compania care a operat submersibilul, de mai multe ori înaintea dezastrului, afirmând la un moment dat că este „doar o chestiune de timp” până când se va întâmpla ceva rău. Una dintre persoanele care au murit la bordul Titanului a fost Stockton Rush, CEO-ul și unul dintre cofondatorii OceanGate. Stockton Rush, miliardarul pakistanez Shahzada Dawood, fiul său, Suleman Dawood, și scafandrul francez Paul-Henri Nargeolet, omul de afaceri britanic Hamish Harding, un explorator și președintele companiei Action Aviation au completat numărul morților.

Ei au murit instantaneu, a nici două ore de la imersie. Tragedia s-a produs pe 18 iunie 2023.  Titan a fost reperat abia pe 22 iunie.

Contraamiralul John Mauger a anunțat că submersibilul a suferit o „implozie catastrofală”, ucigându-i pe toți cei cinci oameni aflați la bord. Submersibilul a fost localizat într-o zonă aflată la aproximativ 400 de metri de epava Titanicului.

Citiți și: Ce au văzut în ultimele clipe excursioniștii de pe Titan. Cum trebuie să te îmbraci și de ce nu este recomandat să mănânci fasole într-un submarin mic

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Două surori din Italia au găsit o sumă uriașă în pivnița bunicului lor. Când au...
Ireal! Cum s-a „scuzat” un bărbat în fața soției sale, după ce a lăsat-o însărcinată...
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de...
Doliu în familia lui Edward Iordănescu! Vestea tristă vine la scurt timp după ce România...
GALERIE FOTO Doi soți britanici și-au vândut casa și au cumpărat un sat întreg în...
Rugăciunea pe care toți credincioșii trebuie să o rostească de Sfântul Petru și Pavel. Te...
Imagini mult prea INDECENTE! Cum arată actrița de 57 de ani în costum de baie....
Reacţia unui turist din Eforie, întrebat de ce intră în mare, deşi e arborat steagul...
Detalii șocante despre măcelul din camera de hotel. Ce s-a întâmplat cu Alexandra: A fost...
Cum pot beneficia românii de umbrelă și șezlong gratuit pe plajele din Thasos. Oferta de...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nemții au lansat „GARSONIERA” Dacia Duster. Pentru minimaliști – VIDEO
Peskov a dezvăluit ce făcea Putin în timpul dezbaterii Biden-Trump
S-a aflat ce s-a întâmplat cu LOCUITORII de pe INSULA PAȘTELUI! Experții au RECUNOSCUT!
Amendă de 3.300 de lei. Se interzice montarea pe mașină. 20 de puncte-amendă
Ce escrocherie! Infractorii au golit conturile cu un singur telefon
Anda Adam și Yosif Mohaci se căsătoresc religios. Primele imagini de la eveniment. Ce rochie...
Românii din vestul țării, în pericol! Medicii trag un semnal de alarmă. Boala care îi...
Ștefania se visează deja la cratiță, acasă la Cosmin! Ce planuri are concurenta atunci când...
Altercația violentă pe care ar fi avut-o Ștefan Bănică Jr. și Mihaela Rădulescu: "Risca să...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Bună ziua, televizoare color aveţi? Vânzătorul:- Bineînţeles!
Turneul european al lui Taylor Swift, mai valoros decât Jocurile Olimpice
×