Poliția de asigurare obligatorie RCA pentru autoturisme ar urma să crească începând cu 1 iulie, afectând astfel peste 8 milioane de șoferi români care deja pătesc prețuri enorme pentru asigurări, în cazul în care guvernul nu prelungește actuala plafonare a tarifelor.
Mai puțin de două săptămâni rămân până la expirarea actualei plafonări a prețurilor RCA, iar guvernul încă nu a decis dacă va prelungi această măsură, la fel cum a făcut în trecut. Brokerii susțin că aceste creșteri ar fi artificiale, deoarece prețurile RCA au crescut chiar și sub plafonare.
Astfel, prețurile RCA ar urma să fie majorate cu 25-30% din 1 iulie 2024, potrivit Antena 3.
Ultima plafonare a tarifelor RCA a fost stabilită la sfârșitul lunii martie și este valabilă până la 30 iunie.
Din 11 aprilie 2023, prețul maxim pentru RCA a fost fixat la nivelul din 28 februarie 2023, pentru fiecare companie de asigurări și segment de șoferi.
Măsura a fost luată în baza Legii Concurenței și se aplică pe perioade de câte trei luni, fără limită la numărul de prelungiri, ceea ce înseamnă că o nouă plafonare este posibilă.
În prezent, pentru un șofer de 30 de ani care conduce o mașină de până la 1.500 cmc, costul RCA a crescut semnificativ. Dacă în 2023 plătea 1.400 de lei, acum cea mai ieftină ofertă este de 1.700 de lei, iar cea mai scumpă ajunge la peste 3.000 de lei.
„Am plătit săptămâna trecută 2.300 de lei pentru cea mai ieftină poliță RCA pentru un autoturism cu motor de 2.000 cmc… și am peste 35 de ani și dețin permis de conducere de peste 15 ani. Dacă mai stăteam câteva zile, probabil că plăteam mult peste 3.000 de lei pentru aceeași poliță RCA. E anormal de scump”, spune un român pentru Gândul.ro.
Citește și:
Activitate profitabilă, pe piața RCA. ASF a publicat cifrele pentru anul trecut