Marcel Ciolacu a discutat cu omologul său din BAVARIA despre finalizarea procesului de aderare a României la spaţiul Schengen

Publicat: 18/06/2024, 14:28
Actualizat: 18/06/2024, 14:50

Premierul Marcel Ciolacu a transmis, marţi, în cadrul declaraţiilor comune de presă susţinute cu premierul Statului Liber Bavaria, Markus Söder, că discuţiile au vizat finalizarea procesului de aderare a României la spaţiul Schengen. 

Prezenţa mea aici este dovada relaţiilor excelente de cooperare dintre România şi Bavaria şi vine în continuarea vizitei Prim-ministrului Markus Söder la Bucureşti, în luna februarie a anului trecut, când declaraţia noastră guvernamentală comună a fost adaptată la contextul actual. Prin aceasta s-a impulsionat inclusiv reluarea lucrărilor Comisiei mixte guvernamentale România-Bavaria. Împreună cu miniştri români şi deputatul minorităţii germane, am luat parte la prima şedinţă comună de guvern dintre România şi Bavaria, în care am abordat o gamă largă de subiecte, de la dosare de politică externă şi europeană, la agenda de securitate, cooperare economică, cooperare pe linie de afaceri interne, afaceri sociale şi muncă”, a transmis Marcel Ciolacu.

În cadrul primei ședințe comune de guvern dintre România și Bavaria, oficialii au discutat o gamă largă de subiecte, inclusiv politică externă și europeană, securitate, cooperare economică și socială. Ciolacu a felicitat Germania și România pentru stoparea ascensiunii partidelor extremiste la alegerile europene și a reafirmat necesitatea cooperării continue între forțele pro-europene.

De asemenea, premierul român a abordat tema extinderii Uniunii Europene, reiterând sprijinul ferm pentru partenerii din Balcanii de Vest, Republica Moldova și Ucraina, pe baza meritelor proprii în procesele de reformă. Ciolacu a apreciat eforturile autorităților de la Chișinău în implementarea reformelor necesare și a subliniat sprijinul constant al României pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

Un alt subiect important a fost finalizarea procesului de aderare a României la spațiul Schengen, cu ridicarea controalelor la frontierele terestre.

Vă mulțumesc, domnule Prim-ministru, pentru sprijinul constant, atât al dumneavoastră personal, cât și al Bavariei și al Germaniei, pentru acest deziderat al României. Ne bazăm în continuare pe susținerea dumneavoastră,” a spus Ciolacu.

Premierul a discutat și despre situația de securitate din regiunea Mării Negre, marcată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Am reafirmat solidaritatea României cu Ucraina și poporul ucrainean în fața războiului ilegal și nejustificat al Rusiei și am reiterat angajamentul României de sprijin multidimensional pentru Ucraina și cooperarea strânsă cu Germania în acest sens,” a declarat Ciolacu.

Discuțiile au inclus și subiecte legate de comunitatea românească din Bavaria și etnicii germani originari din România.

Românii reprezintă cea mai numeroasă comunitate străină din Bavaria, respectată pentru modul în care a reușit să se integreze și să se implice în viața socială, economică și culturală a întregului land,” a subliniat premierul român, mulțumind guvernului bavarez pentru sprijinul oferit.

Un alt pilon important al colaborării a fost dimensiunea economică. „Bavaria reprezintă cel mai important investitor și partener comercial al României dintre landurile germane, cu un volum al schimburilor comerciale de 8,3 miliarde de euro la finele anului trecut,” a menționat Ciolacu. El a subliniat potențialul ridicat de creștere și a încurajat marile companii bavareze să investească în România.

În final, premierul a evidențiat semnarea unui Memorandum de Înțelegere între miniștrii economiei din România și Bavaria pentru promovarea spiritului antreprenorial și sprijinirea IMM-urilor, menționând că aceasta va aduce mai mult dinamism cooperării bilaterale.

Complexitatea discuțiilor, precum și multiplele linii de acțiune pe care se bazează și se vor consolida în continuare relațiile noastre bilaterale, ne îndeamnă să asigurăm o ritmicitate a dialogului nostru la nivelul celor două guverne,” a concluzionat premierul Ciolacu.

CITEȘTE ȘI:

Marcel Ciolacu participă la semnarea MEMORANDUMULUI pe tema antreprenoriatului, IMM-urilor și Start-Ups, în Landul Bavaria

Prim-ministrul Marcel Ciolacu, primit cu onoruri militare de premierul bavarez Markus Söder

Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce ar face Ungaria dacă ar fi atacată de Rusia. Răspunsul șocant dat de un...
Ciclonul va face prăpăd în România! Va ploua cu 100 l/mp, comandamentul pentru Situații de...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Israelul monitorizează o uriașă armată masată la graniță, care așteaptă ordinele Hezbollah
Scene cumplite în pușcărie, după ce Gabriel de la "Puterea Dragostei" și-a înmormântat soția ucisă...
O femeie din India a cerut divorțul la 40 de zile după nuntă pentru că...
Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, consideră un păcat cununiile oficiate sâmbăta. „Cei care fac rămân mereu...
Vedeta pe care fanii abia o mai recunosc. Ar fi ajuns așa din cauza fostei...
O femeie din Bacău și-a revenit inexplicabil din comă și a început să cânte. Cum...
Casa Verde 2024. Reacţia lui Răzvan, care n-a apucat să prindă fonduri, deşi avea totul...
"I-a murit creierul" Cel mai monstruos culturist din lume a decedat. Ilia avea 36 de...
Băiatul care a înjunghiat doi tineri în Grădina Botanică din Craiova a fost condamnat definitiv....
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Luminile de zi sau faza scurta? Ce trebuie să aprinzi când circuli pe șoselele din...
România se pregăteşte de ploile masive din weekend. Coduri emise de ANM şi INHGA. A...
Obiect CIUDAT, detectat pe radare în timp ce trecea pe lângă Pământ
Decizie pentru românii cu permis auto categoria B. Cine e obligat să facă iar ore...
Plata pensiilor pe luna octombrie. Pensionarii care vor primi mai mulți bani
Moment emoționant pe scena iUmor. Cătălin Bordea: „Ăsta este un moment pentru care ești recunoscător...
"Ea era rece, moartă, iar el abia respira" Ana Maria a murit în beci, lângă...
Mihai Albu, despre discuțiile de după despărțirea de Iulia Albu. Designerul mărturisește că el a...
Cine este Ruxandra și cu ce se ocupă nora foștilor soți, Alin Oprea și Larisa...
BANCUL ZILEI. Bulă, în pat cu fata unui fermier din Vaslui: - Bulă, încetează sau...
Un mare producător auto a rechemat în service peste 42.000 de mașini