Rusia și Coreea de Nord vor construi ”sisteme alternative” și vor contracara ”măsurile ilegitime” ale Occidentului, a afirmat președintele Vladimir Putin, cu ocazia vizitei la Phenian, pe fondul tensiunilor extreme dintre Moscova și NATO din cauza invaziei militare ruse în Ucraina.
”Împreună cu liderul Kim Jong-Un, vom aduce cooperarea la cel mai înalt nivel. Vom construi un sistem alternativ, prin acorduri comerciale bilaterale. Ne vom opune măsurilor restrictive nelegitime”, a declarat Vladimir Putin, într-un articol publicat în cotidianul oficial nord-coreean Rodong Sinmun, conform agenției ANSA.
De altfel, Vladimir Putin a mulțumit regimului de la Phenian pentru sprijinul oferit Moscovei în războiul din Ucraina și a semnalat că Rusia va susține suveranitatea Coreei de Nord în criza cu Statele Unite, ”un inamic viclean, periculos și agresiv”.
Coreea de Sud a exprimat nemulțumire în legătură cu vizita lui Vladimir Putin în Coreea de Nord.
”Dacă vor fi progrese, Rusia pare să încerce consolidarea statutului rublei în sistemul financiar internațional bazat pe dolar”, a declarat un oficial guvernamental de la Seul, sub protecția anonimatului, conform agenției de presă Yonhap.
La rândul său, Administrația Joe Biden a exprimat preocupări în legătură cu intensificarea cooperării Rusiei cu regimul din Coreea de Nord.
”Suntem îngrijorați de aprofundarea relațiilor între aceste două țări. Și nu doar din cauza impactului pe care îl va avea asupra poporului ucrainean, știm deja că sunt folosite rachete balistice nord-coreene pentru atacarea obiectivelor ucrainene, ci pentru că ar putea exista o anumită reciprocitate care ar putea afecta securitatea în Peninsula Coreea. Nu am văzut încă parametrii acestui parteneriat, nu am observat încă o materializare, dar în mod categoric vom urmări situația foarte atent”, a declarat luni John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă.
Tensiunile dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud s-au amplificat în ultimele săptămâni. Marți, armata sud-coreeană a tras focuri de avertisment în zona demilitarizată, pentru a respinge pătrunderea neautorizată a unor militari nord-coreeni. Este al doilea incident de acest fel provocat de Phenian în ultimele săptămâni.
Rusia și Coreea de Nord ar putea semna un parteneriat bilateral, care probabil va include teme de securitate, a declarat un oficial de la Kremlin.
”Discuțiile se vor referi la starea generală a relațiilor și la perspectivele bilaterale. Acest lucru include domeniile economiei, energiei, transporturilor, agriculturii, relațiilor regionale. Sigur că este vorba și de problemele de securitate și de cooperarea internațională”, a declarat Iuri Ușakov, consilier prezidențial rus.
”Va fi acordată o atenție specială agendei internaționale. Abordările celor două țări asupra problemelor internaționale sunt foarte apropiate și coincid. Susținem împreună formarea unei lumi multipolare, pe principiile egalității, respectării suveranității și neimplicării în afacerile interne. Rusia menține dialogul și este deschisă cooperării cu toate țările, mai ales cu cele vecine, în pofida tentativelor Occidentului colectiv de a exercita presiuni asupra noastră”, a subliniat oficialul rus.
În contextul războiului din Ucraina, Moscova a intensificat parteneriatul cu Phenianul. Coreea de Nord este acuzată că furnizează Rusiei armament, iar Kim Jong-Un speră să obțină un acord cu Moscova în domeniul balistic.
Foto: Profimedia
Citește și: