Ana Birchall s-a decis să candideze pentru președinția României. Anunțul l-a făcut pe Facebook.
„Am decis să candidez pentru funcția de Președinte al României! (…) Candidez pentru că iubesc această țară. Fără compromisuri. Am simțit mereu că este datoria mea să răspund nevoilor și speranțelor românilor.”, a anunțat ea.
Fostul ministru interimar al Justiției scrie că a luptat împotriva corupției, nedreptății și că a susținut legile țării.
„Am fost crescută să nu-mi plec capul și să nu-mi feresc privirea în fața nedreptății. Am fost educată și m-am pregătit profesional să fiu cinstită, responsabilă, să înțeleg legile și să le folosesc pentru binele oamenilor. Acest lucru mi l-au insuflat bunicii și părinții mei. Să am curaj să mă lupt pentru ceea ce este drept”, scrie Ana Birchall pe Facebook.
„România nu își poate descătușa potențialul, nu poate crește, atâta timp cât totul se clădește pe nisipurile mișcătoare ale corupției organizate și ale imposturii. Sunt milioane de voci de români care cer o țară în care să creadă. Sunt aici să le fac vocile să răsune clar și răspicat”, spune Ana Bichall , care promite că le va reda românilor încrederea.
Născută la 30 august 1973, în Mizil, licențiată în drept și absolventă cu magna cum laude al masterului în drept financiar internațional și dreptul falimentului la Yale Law School din SUA, Ana Birchall a urmat doctoratul în drept sub Anthony T. Kronman.
Ea a lucrat ca avocat pe Wall Street pentru firma de avocatură White & Cse, având drept clienți ENRON, MCI-Worldcom, United Airlines, US Airways și UPC. În 1998, s-a căsătorit cu omul de afaceri britanic Martyn Birchall și a născut un fiu, Andrew.
În decembrie 2023, ea a fost trimisă pentru afaceri strategice și internaționale la Nuclearelectrica.
Și-a început cariera în politică ca membru în Partidul Social Democrat, devenind consilier al ministrului Afacerilor Externe și șef al egalității de șanse în partid, șef al educației și cercetării partidului și purtător de cuvânt al aripii locale din București. În ianuarie 2017, a făcut parte din guvernul PSD-ALDE condus de premierul Sorin Grindeanu ca ministru pentru Europa, la vremea când PSD era condus de Liviu Dragnea.
A devenit ulterior ministrul interimar al Justiției în urma protestelor anti-corupție din februarie 2017, după ce Florin Iordache a demisionat din funcție în urma scandalului declanșat de Ordonanța de Urgență 13.
În ianuarie 2018, ea a fost numită vicepremier pentru a gestiona Parteneriatele strategice, iar pe 15 iunie 2018 s-a întâlnit cu secretarul de Stat al SUA, Michael Pompeo. Din 2019, ea și-a reluat postul de ministrul interimar al Justiției în urma demisiei lui Tudorel Toader și a încercat să avanseze reforma judiciară. După demiterea guvernului condus de premierul PSD Viorica Dăncilă, a continuat pe durata pandemiei de coronavirus să ghideze legislația parlamentară, abordând recuperarea bunurilor dobândite.
Citește și: Cine este Ana Birchall, vicepremier în guvernul Dăncilă