Statele din cadrul Alianței Nord-Atlantice se apropie de finalizarea procesului desemnării viitorului secretar general al organizației, a declarat marți actualul titular al postului, Jens Stoltenberg, după ce Ungaria și Slovacia au confirmat sprijinul pentru Mark Rutte, premierul olandez în exercițiu, acum fiind așteptat doar acordul României.
Ungaria și Slovacia au anunțat că susțin candidatura lui Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO.
Budapesta a acceptat candidatura lui Mark Rutte după ce premierul Viktor Orban a ajuns la o înțelegere prin care Ungaria nu va bloca deciziile NATO privind furnizarea de asistență militară Ucrainei, dar nu va participa la programele de susținere.
”Premierul Mark Rutte a confirmat că susține în totalitate acest acord și va continua să procedeze în acest fel dacă va deveni secretar general al NATO. În contextul acestui angajament, Ungaria este pregătită să îl susțină pe Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO”, a declarat marți Viktor Orban.
Potrivit unor surse citate de postul public olandez NOS, Mark Rutte se apropie de confirmarea în poziția de secretar general al NATO.
”Prin anunțul premierului Ungariei, Viktor Orban, cred că este evident că suntem foarte aproape de finalizarea procesului desemnării viitorului secretar general al NATO, ceea ce este o veste bună”, a declarat Jens Stoltenberg, actualul secretar general, citat de agenția Reuters.
”Cred că Mark Rutte este un candidat foarte puternic. Are multă experiență în calitatea de prim-ministru. Este un prieten și un coleg apropiat, prin urmare cred cu tărie că, foarte curând, NATO va decide succesorul meu. Va fi o veste bună pentru noi toți, pentru NATO și pentru mine”, a subliniat Stoltenberg, aflat în vizită în Statele Unite.
Alianța Nord-Atlantică ia deciziile prin consens, astfel că orice candidat are nevoie de sprijinul celor 32 de aliați. Doar România, al cărei președinte, Klaus Iohannis, este candidat pentru poziția de secretar general NATO, se opune oficial candidaturii lui Mark Rutte, notează agenția Reuters.
Foto: Profimedia
Citește și:
Uniunea Europeană amână aplicarea normelor BANCARE stricte, pe fondul disensiunilor cu Statele Unite