Numărul cererilor pentru despăgubiri după furtunile de joia trecută este aproape jumătate din toate dosarele achitate în 2023. Cât costă o asigurare

Numărul cererilor pentru despăgubiri după furtunile de joia trecută este aproape jumătate din toate dosarele achitate în 2023. Cât costă o asigurare
Foto caracter ilustrativ. Sursa: Shutterstock
Publicat: 19/06/2024, 18:06

Peste 2.000 de clienți ai companiilor de asigurări din țară care au fost afectați de evenimentele meteo de săptămâna trecută au deschis dosare de daună, arată centralizarea la nivel național printre membrii Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR). Statisticile asigurătorilor arată că cea mai mare despăgubire plătită anul trecut a fost de câteva sute de mii de lei, bani pe care proprietarul nu îi putea încasa dacă nu își cumpăra o asigurare facultativă.

Românii care au o asigurare facultativă a locuinței au început să întocmească dosarul de daună, din informațiile Gândul la nivelul UNSAR, organizație care reprezintă 21 de companii de profil, care dețin o pondere de peste 90% din piața locală de asigurări.

Ca urmare a furtunilor din 13-14 iunie, au fost notificate până în prezent peste 2.000 de daune în baza asigurărilor de locuințe și a celor pentru companii.

„În contextul în care anul trecut au fost achitate 4.614 dosare de daună, reprezentând despăgubiri de peste 25,5 milioane lei, pentru locuințele afectate de furtuni – este mai mult decât evident că vorbim de o manifestare mult mai severă a acestui fenomen de la un an la altul”, a declarat Alexandru Ciuncan, președinte și director general al UNSAR.

Autoritățile raportaseră sute de incidente la nivel național după fenomenele meteo de joi noapte. Numai în zona București, unde a fost emis cod roșu, până în această dimineață, ora 10:30, pompierii ISU B-IF au gestionat 504 intervenții  la incidente care au afectat 127 de străzi, 229 de locuințe, gospodării și subsoluri și 97 de autoturisme.

Al treilea cel mai mare risc

Cea mai mare despăgubire plătită de o companie membră UNSAR în baza unei asigurări facultative de locuință pentru acoperirea pagubelor generate de o furtună produsă anul trecut a depășit 400.000 lei. Suma este de patru ori mai mare față de valorile din anii trecuți. Mai mult, este prima daună achitată de acest nivel pentru riscul de furtună din ultimii 5 ani – severitatea în creștere a acestui fenomen fiind mai mult decât evidentă.

Potrivit oficialilor UNSAR, este pentru prima oară când riscul de furtună ajunge pe locul trei în topul riscurilor care au generat cele mai mari pagube locuințelor, după riscurile de incendiu și explozie.

În ultimii 10 ani (2014-2023), companiile de asigurări membre ale UNSAR au achitat despăgubiri de 102 milioane lei în baza asigurărilor facultative de locuințe – pentru acoperirea prejudiciilor cauzate de furtuni. 25% din această valoare a fost achitată chiar anul trecut.

Cum te asiguri pentru inundații

Pagubele produse de inundații locuințelor și bunurilor pot fi acoperite de o asigurare facultativă de locuință. Acest tip de poliță poate fi emis pentru imobilele care sunt deja protejate printr-o asigurare obligatorie PAD și poate oferi un nivel de protecție extins, la valoarea reală a clădirii și/sau a bunurilor deținute.

În prezent, prima de asigurare PAD este, pentru o locuință tip A, având o sumă asigurată de 100.000 lei, de 130 de lei/an.

O locuință de tip A este o construcție cu structură de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic.

Pentru locuința tip B, având o sumă asigurată de 50.000 de lei, prima de asigurare este de 50 de lei/an.

O locuință de tip B este o construcție cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic (ex. chirpici).

Conform statisticilor PAID În prezent, doar 2.146.587 de locuințe au încheiate polițe de asigurare obligatorie, 95,7% fiind de tipul A, iar 74,9%, fiind din mediul urban, potrivit celor mai recente statistici, de la 30 aprilie, ale Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăților de asigurare pentru încheierea de asigurări obligatorii de locuință, în conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008.

Astfel, printr-o asigurare facultativă pot fi acoperite o serie de fenomene naturale, dar și alte tipuri de riscuri precum: cutremure, alunecări de teren, incendii, explozii, căderi de corpuri, inundații produse de avarii ale instalațiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, defecțiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice etc.

De asemenea, o asigurare facultativă poate fi personalizată prin clauze speciale, în funcție de specificul fiecărei locuințe și de nevoile individuale ale clienților. Spre exemplu, se pot acoperi inclusiv prejudiciile produse vecinilor, avariile panourilor fotovoltaice sau chiar se pot oferi soluții în cazul unor urgențe – prin intervenția unor specialiști atunci când situația o impune (avarii instalații de apă / gaze / încălzire, pene de curent, avarii ale acoperișului, sistemelor/elementelor de acces în locuință etc.).

Cât au încasat și cât au plătit asiguratorii anul trecut

Potrivit raportului anual al ASF, subscrierile aferente asigurărilor facultative de locuințe, în anul 2023, au înregistrat o valoare mai mare cu aproximativ 24% comparativ cu anul precedent, situându-se la circa 572 milioane lei, în timp ce indemnizațiile brute plătite au crescut cu circa 44% până la valoarea de 145 milioane lei.

Numărul de contracte noi, încheiate în perioada de raportare, a fost de circa 1,7 milioane, în creștere cu 18,5% față de anul 2022, iar la finalul lui 2023 erau în vigoare 1,68 de milioane.

Pe ansamblul pieței asigurărilor de locuințe (obligatorii și facultative), în anul 2023, s-a înregistrat o creștere a primelor brute subscrise cu aproximativ 22% comparativ cu anul precedent, până la 777,5 milioane de lei, iar numărul contractelor noi încheiate în 2023 a crescut cu 14%, până la 3,7 milioane.

UNSAR reprezintă 21 de companii de profil, cu o pondere de peste 90% din piața locală de asigurări. Asigurătorii membri ai UNSAR plătesc despăgubiri de 5,2 milioane de euro în fiecare zi calendaristică, potrivit organizației.

Sursa foto: Shutterstock – caracter ilustrativ

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi...
Ultima romanță din Bucureştiul boem. Românii încă plâng în hohote când o ascultă. Video
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Controversa din jurul asasinării lui Kennedy. Cine l-a vrut mort şi ce rol are teoria...