PSD vrea să continue PLAFONAREA tarifelor RCA pentru încă 3 luni, până la introducerea prețurilor de referință pentru service-uri

PSD vrea să continue PLAFONAREA tarifelor RCA pentru încă 3 luni, până la introducerea prețurilor de referință pentru service-uri
Publicat: 19/06/2024, 20:26
Actualizat: 19/06/2024, 20:43

Guvernul PSD și-a propus ca plafonarea prețurilor RCA să continue încă trei luni, pentru a proteja puterea de cumpărare a românilor și a stabiliza prețurilor. Inițiativa a fost demarată având în vedere că mai mulți cetățeni și-au exprimat nemulțumirea, în ultimele zile, față de scumpirilor pieselor și serviciilor auto, ce afectează și asigurările RCA.

Guvernul condus de Marcel Ciolacu propune plafonarea tarifelor pentru asigurările RCA, în contextul nemulțumirii cetățenilor cu privire la creșterea prețurilor la piesele de schimb și la serviciile auto.

În scopul creării unei stabilități, în ceea ce privește tarifele, dar și puterea de cumpărarea a românilor, Guvernul PSD a decis plafonarea prețurilor la asigurările RCA pentru încă trei luni.

Motivul de bază pentru demararea acestei inițiative este scumpirea excesivă a pieselor de schimb, dar și a manoperei service-urilor din 2020 până în prezent. Majorările duc la o creștere excesivă a tarifelor RCA, peste 50% dintre mașini fiind reparate în baza decontului făcut de asigurători.

Conform statisticilor ASF, plata daunelor este principala cheltuială a firmelor de asigurare. În primele nouă luni din 2023, rata daunei a fost de 74,4%, iar în 2022 de aproape 80%.

Piesele auto s-au scumpit cu 24% în 3 ani

Prețurile pieselor, înlocuite la reparațiile decontate de asigurările RCA, au suferit o majorare de 34% în perioada 2020-2023. Astfel, costul mediu total al pieselor schimbate a crescut de la 4.830 lei în 2020, la 6.492 lei în 2023, conform unei analize a Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), citați de Profit.ro.

În privința mărcilor auto cu cel mai mare cost mediu total al pieselor înlocuite, în top sunt Audi, cu 9.298 lei, BMW – 8.983 lei și Mercedes Benz – 8.842 lei, urmate de Volvo și Honda.

Informațiile BAAR arată faptul că 50% dintre mașinile cu dosare de daună RCA în 2023 erau mai vechi de zece ani, numărul cel mai mare fiind reprezentat de autovehicule cu o vechime între 11 și 15 ani.
Aceeași sursă indică faptul că media creșterii între 2020 și 2023 la tarifele de manoperă, practicate de service-uri pentru reparațiile decontate RCA, este de 36%.

PSD dorește stabilizarea pieței prin introducerea unor prețuri de referință

Guvernul PSD reacționat la explozia tarifelor asigurărilor RCA, prin depunerea unor amendamente la legea ce reglementează acest domeniu pentru a introduce plafonarea tarifelor maximale per ora de manoperă ale service-urilor auto care fac reparații pe RCA.

Parlamentarii PSD doresc introducerea, prin lege, a unui preț de referință la ora de manoperă pentru astfel de reparații. Astfel, clienții nu vor mai fi vulnerabili în fața scumpirilor excesive și a prețurilor pur speculative, service-urile știind că vor lua acești bani de la asigurator.

Guvernul condus de Marcel Ciolacu dorește continuarea plafonării tarifelor pentru încă trei luni, până la rezolvarea întregii probleme generate de scumpirea pieselor și a manoperei.

În ordonanța de proiect este prevăzut că nici un asigurător să nu poată avea un tarif mai mare al polițelor RCA decât cel pe care l-a practicat la data de 28 februarie 2023, cu o ajustare maximă de +6,8%, cât a fost rata anuală a inflației din 2023. Măsura a fost introdusă în aprilie 2023, iar ultima extindere dată de Guvernul PSD acestei plafonări ar urma sa expire pe 30 iunie. Noua prelungire ar menține valabilă plafonarea până la sfârșitul lunii septembrie.

CITEȘTE ȘI: 

Începe ședința coaliției PSD-PNL pentru stabilirea datei alegerilor/Remanierea miniștrilor liberali pe masa coaliției, dacă refuză să-și dea avizul

Investițiile RECORD ale Cabinetului Ciolacu în infrastructura mare / În 2023, absorbția fondurilor europene pentru infrastructură a sărit de 114%

Șoferii PLĂTESC mai mult ca să își repare mașinile. Costurile cu ora de manoperă au crescut și cu peste 20%, într-un singur an / Care sunt motivele

Ruxandra Radulescu
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum se calculează media finală la Bac în 2024. Ce se întâmplă cu candidații care...
A reapărut în România după ce a fost dată dispărută mai bine de 50 de...
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de...
Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare
GALERIE FOTO Doi soți britanici și-au vândut casa și au cumpărat un sat întreg în...
Scandal de proporții! Și-a desfigurat iubita lui “E diavol și bolnav psihic!” + “I-am făcut...
IREAL: cum arată Dana Roba la un an de când a fost desfigurată cu ciocanul....
Val de scumpiri de la 1 iulie. Cu cât va creşte factura la gaze la...
Detalii șocante despre măcelul din camera de hotel. Ce s-a întâmplat cu Alexandra: A fost...
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Cristian Molnar, tânărul luat de viitura din Italia. Familia...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nemții au lansat „GARSONIERA” Dacia Duster. Pentru minimaliști – VIDEO
O nouă alianţă în Parlamentul European? Viktor Orban anunţă formarea unui bloc de extrema dreaptă...
EFECTUL MIRACULOS pe care îl are CAFEAUA pentru oamenii SEDENTARI!
Gabi FIREA, în lacrimi! Primul anunț după tragedie: A plecat spre o lume poate mai...
Documente obligatorii. Fără ele nu poți ieși din țară cu mașina
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Polițistă din penitenciar, filmată în timp ce se iubește cu un deținut periculos, în celula...
Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge...
A murit Ileana Stana Ionescu: "Cu adâncă durere anunţăm stingerea din viaţă celei care a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Bună ziua, televizoare color aveţi? Vânzătorul:- Bineînţeles!
O placă bizantină rară sculptată în os, descoperită într-un oraș din Rusia
×