Rețele Electrice scoate la licitație lucrări de peste 45 de milioane de lei pentru modernizarea infrastructurii energetice în Cenad, județul Timiș

Rețele Electrice scoate la licitație lucrări de peste 45 de milioane de lei pentru modernizarea infrastructurii energetice în Cenad, județul Timiș
Publicat: 21/06/2024, 16:00

Compania Rețele Electrice Banat, parte a grupului PPC în România, a lansat, prin intermediul sistemului informatic de achiziții publice, o procedură de achiziție de lucrări pentru modernizarea rețelelor de medie și joasă tensiune din localitatea Cenad, județul Timiș, în beneficiul a aproximativ 1.600 de locuitori. Valoarea licitației este de 45,2 milioane de lei , fără TVA.

Nevoia de a investi în reziliența și modernizarea rețelelor electrice este un subiect actual și esențial, dar poate este cazul să explicăm și punctual ce eforturi presupune atât tehnic, cât și financiar, un singur astfel de proiect. Poate pentru un locuitor din Cenad, o localitate istorică cu câteva mii de locuitori, este suficient să aibă liniștea că nu va mai avea probleme cu întreruperile în alimentarea cu energie electrica în urma unor furtuni sau vijelii extreme, tot mai dese și intense pe parcursul anului, în contextul schimbărilor climatice. Dar pentru noi, operatorul rețelei de distribuție, această liniște a clientului înseamnă soluții de proiectare inovative care presupun ca o parte a infrastructurii energetice să fie trecută la sol, ca în cazul posturilor de transformare, iar o parte a liniilor electrice să fie mutate în subteran, dar și creșterea gradului de digitalizare a rețelei pentru intervenții mai rapide. Să digitalizăm rețeaua înseamnă atât echipamente de câmp care detectează locul unde se produc avarii, senzori în instalații care monitorizează sarcina, temperatura, ambientul, precum și aplicatii și automatizări care fac ca rețeaua să funcționeze, cel puțin parțial autonom, în sensul că manevrele pentru realimentarea clienților se fac automat. Trecerea în subteran a rețelei electrice înseamnă nu numai reziliență pentru rețea, dar și o coexistență foarte bună a rețelei cu mediul în care este instalată. Se elimină apropierile periculoase ale unor construcții de rețeaua de distribuție, se reduce la minim impactul rețelei asupra păsărilor și vegetatței și se îmbunătățește aspectului estetic al localității Cenad, care are câteva obiective istorice și este și punct de trecere a frontierei. În plus, fiind o localitate istorică, unde predomină casele, vom înlocui branșamentele electrice aeriene cu branșamente subterane și vom pozitiona grupul de măsurare în apropierea porților de acces pentru a fi mai ușor de citit de către reprezentanții companiei Rețele Electrice și a reduce deranjul clienților cu activitățile necesare asupra acestor grupuri de măsurare. Iar dacă ne referim la implicațiile financiare, pentru 1.600 de locuitori, valoarea totală a proiectului, co-finanțat și fonduri europene, ajunge la 58 de milioane de lei”, a declarat Mihai Pește,  director general al companiilor Rețele Electrice.

Lucrările din localitatea Cenad constau în modernizarea și amplificarea a opt posturi de transformare, prin trecerea din structura de post aerian pe stâlp în post în anvelopă de beton și introducerea acestora în sistemul de telecontrol, pentru ca manevrele să poată fi realizate de la distanță, din centrul de dispecerat, reducând astfel timpul necesar identificării și remedierii în cazul apariției de incidente.

De asemenea, proiectul include modernizarea rețelei de joasă tensiune, prin înlocuirea conductoarelor pe o lungime de 43 de km și reconfigurarea acestora, introducerea în subteran a unor linii de joasă tensiune pe un traseu de 2,92 km, respectiv a unei linii de medie tensiune pe o lungime de 8,65 km.

În plus, vor fi instalate linii de fibră optică pentru a asigura comunicația rapidă necesară activităților de monitorizare și control la distanță a rețelei, precum și analizoare de calitate a energiei electrice în fiecare post de transformare.

Branșamentele celor peste 1.600 de clienti vizați de aceste modernizări de rețea vor fi înlocuite; cu această ocazie se vor amplasa la limita de proprietate grupurile de măsură (contoarele).

Proiectul are o valoare totală de 58 de milioane de lei (TVA inclus), și este co-finanțat prin Fondul pentru Modernizare cu o valoarea maximă de 34,45 milioane de lei.

Termenul de depunere a ofertelor este 15 iulie 2024, iar lucrările vor avea o durată de 25 de luni de la încheierea contractului.

Companiile Rețele Electrice operează rețele cu o lungime totală de circa 134.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție, și dezvoltă un program de investiții pentru îmbunătățirea calității serviciilor, siguranța și performanța rețelelor și implementarea locală a standardelor de mediu ale grupului PPC. Rețelele electrice operate de către cele trei companii Rețele Electrice numără 289 de stații de transformare și peste 25.000 de posturi de transformare.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Alegeri Prezidențiale 2024 | Cifrele de la ora 12:00. Județele care au aruncat în aer...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
INTERDICȚIA halucinantă primită de Gabriel Cotabiță de la fiicele sale. Artistul a fost nevoit să...
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
LIVE TEXT Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Au votat peste două milioane...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Regele Charles, shimbări în Casa Regală. Prima vizată, Camilla
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
Secțiile de votare din București pentru prezidențiale și referendum 2024: Cum vezi online lista și...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
De ce azbestul încă apare în unele produse cosmetice?