Numărul monedelor și bancnote care revin fiecărui român, în creștere. Câți bani cash au circulat în țară și în ce zi s-a cheltuit cel mai mult numerar

Numărul monedelor și bancnote care revin fiecărui român, în creștere. Câți bani cash au circulat în țară și în ce zi s-a cheltuit cel mai mult numerar
Publicat: 20/06/2024, 19:33

Banii cash care au circular în afara sistemului bancar în 2023 au înregistrat o creștere atât în volum, cât și în valoare, potrivit raportului anual al Băncii Naționale a României, dat publicității joi. Specialiștii băncii centrale au stabilit, în urma analizelor pieței, și zilele perioadele în care s-a cheltuit cel mai mult numerar, care sunt cupiurile cele mai folosite în țară, dar și câte monede și bancnote le-au revenit locuitorilor în cursul anului trecut.

Valoarea numerarului aflat în afara sistemului bancar s-a majorat cu 8,7% în anul 2023, ajungând la 115 miliarde de lei, arată raportul băncii centrale. Astfel, ritmul de creștere a fost peste dublu față de cel înregistrat în 2022.

Potrivit BNR, anul trecut, banii „peșin” aflați în afara sistemului bancar și-au păstrat o serie de tipare, în funcție de actorii sezonieri cu frecvență anuală.

Astfel, au fost înregistrate rate lunare ridicate de creștere luna aprilie (2,5%ă), sub influența sărbătorilor pascale, în decembrie (1,3%), pe fondul solicitărilor ridicate de numerar specifice perioadei sărbătorilor de iarnă și iulie (1%), sub impactul concediilor.

În restul lunilor, valoarea numerarului în afara sistemului bancar a consemnat creșteri de amplitudine mai mică, de sub 1%, iar în luna mai chiar a stagnat.

Valoarea maximă a numerarului aflat în afara sistemului bancar în cursul anului 2023, respectiv 117,3 miliarde de lei (+8,7% față de vârful anului 2022), a fost atinsă în data de 22 decembrie 2023, pe fondul solicitărilor ridicate de numerar specifice perioadei sărbătorilor de iarnă, potrivit BNR.

Câte bancnote și monede au circulat

La finele anului 2023, în afara sistemului bancar se aflau 1,7 miliarde de bancnote, în creștere cu 3,5% față de finalul anului 2022, și 5,6 miliarde de monede, în creștere cu 3,8% față de sfârșitul anului 2022.

Valoarea bancnotelor aflate în afara sistemului bancar la finele anului 2023 era cu 8,7% mai mare față de anul anterior, iar valoarea monedelor, cu 5,3% mai mare față de anul anterior.

Creșteri ale numărului de bancnote aflate în afara sistemului bancar s-au înregistrat la cupiurile de 5 lei (+0,1%), 10 lei (+6,7%), 50 lei (+2,4%), 100 lei (+5,9%), 200 lei (+13,4%) și 500 de lei (+9,6%). Numărul de bancnote aflate în afara sistemului bancar a înregistrat o scădere la cupiura de 1 leu (-5,1%).

Pentru cupiura de 20 de lei, pusă în circulație la data de 1 decembrie 2021, numărul de bancnote aflate în afara sistemului bancar la finele anului 2023 a fost cu 89,1% mai mare față de finele anului anterior.

Bancnota cea mai folosită

Potrivit BNR, cupiura de 100 lei a fost cel mai intens folosită, ponderea acesteia în numărul total de bancnote în afara sistemului bancar fiind de 26,9%, aceasta fiind urmată de cupiurile de 1 leu (24,3%) și de 50 de lei (13,6%). Cea mai mică pondere în numărul total de bancnote aflate în afara sistemului bancar a revenit cupiurii de 500 de lei (0,9%).

Având în vedere momentul lansării în circulație a noii bancnote cu valoarea nominală de 20 de lei, ponderea acesteia în numărul total de bancnote aflate în afara sistemului bancar, la finele anului 2023, a fost de 0,8%.

Bancnotele utilizate preponderent la alimentarea ATM au continuat să fie dominante în valoarea totală a bancnotelor aflate în afara sistemului bancar: cupiura de 100 lei a avut o pondere de 40,4%, fiind urmată de cea de 200 de lei (39,4%) și de cea de 50 de lei (10,2%).

Numărul de monede a crescut față de 2022 la toate cupiurile, procentele fiind cuprinse între 1,5% în cazul monedei de 1 ban și 6,6% în cel al monedei de 50 de bani. Cele mai mari ponderi în numărul total de monede aflate în afara sistemului bancar au revenit și în anul 2023 monedei de 10 bani (42,6%) și celei de 5 bani (26,1%).

Din punct de vedere valoric, cupiurile de 50 de bani și 10 bani acopereau 88,5% din valoarea monedelor în afara sistemului bancar, ponderea dominantă revenind monedei de 50 de bani.

Astfel, potrivit analiștilor BNR, în anul 2023, fiecărui locuitor îi reveneau 90 de bancnote și 297 de monede din cele aflate în afara sistemului bancar, cu 3 bancnote, respectiv cu 11 monede mai mult față de sfârșitul anului 2022.

Valoarea bancnotelor false capturate de polițiști sau descoperite în circulație în 2023 este de aproape 600.000 de lei, iar numărul lor a crescut cu peste 30% față de anul precedent, potrivit raportului anual al BNR.

Citiți și:

Topul băncilor din România. Cota de piață a creditorii cu capital autohton, în creștere. Ce profit au înregistrat bancherii, inclusiv BNR, în 2023

Numărul de bancnote falsificate depistate de BNR a crescut cu aproape o treime în 2023. Luna și cupiura cu cele mai multe contrafaceri

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Două surori din Italia au găsit o sumă uriașă în pivnița bunicului lor. Când au...
Ireal! Cum s-a „scuzat” un bărbat în fața soției sale, după ce a lăsat-o însărcinată...
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de...
Doliu în familia lui Edward Iordănescu! Vestea tristă vine la scurt timp după ce România...
GALERIE FOTO Doi soți britanici și-au vândut casa și au cumpărat un sat întreg în...
Rugăciunea pe care toți credincioșii trebuie să o rostească de Sfântul Petru și Pavel. Te...
Imagini mult prea INDECENTE! Cum arată actrița de 57 de ani în costum de baie....
Reacţia unui turist din Eforie, întrebat de ce intră în mare, deşi e arborat steagul...
Detalii șocante despre măcelul din camera de hotel. Ce s-a întâmplat cu Alexandra: A fost...
Cum pot beneficia românii de umbrelă și șezlong gratuit pe plajele din Thasos. Oferta de...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nemții au lansat „GARSONIERA” Dacia Duster. Pentru minimaliști – VIDEO
Peskov a dezvăluit ce făcea Putin în timpul dezbaterii Biden-Trump
S-a aflat ce s-a întâmplat cu LOCUITORII de pe INSULA PAȘTELUI! Experții au RECUNOSCUT!
Ajutor pentru românii de la BLOC. Statul plătește 750 lei. Banii până la 31 decembrie
Ce escrocherie! Infractorii au golit conturile cu un singur telefon
Anda Adam și Yosif Mohaci se căsătoresc religios. Primele imagini de la eveniment. Ce rochie...
Românii din vestul țării, în pericol! Medicii trag un semnal de alarmă. Boala care îi...
Ștefania se visează deja la cratiță, acasă la Cosmin! Ce planuri are concurenta atunci când...
Altercația violentă pe care ar fi avut-o Ștefan Bănică Jr. și Mihaela Rădulescu: "Risca să...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Bună ziua, televizoare color aveţi? Vânzătorul:- Bineînţeles!
De ce nu au mai debarcat trupele lui Hitler în Marea Britanie?
×