Uniți în IZOLARE, Putin și Kim Jong Un vor să „fenteze” sancțiunile. „Un risc pentru ordinea mondială, acrobațiile retorice nu justifică acțiunile”

Uniți în IZOLARE, Putin și Kim Jong Un vor să „fenteze” sancțiunile. „Un risc pentru ordinea mondială, acrobațiile retorice nu justifică acțiunile”

La aproape un sfert de secol de la ultima sa vizită la Phenian, Vladimir Putin s-a întors în capitala nord-coreeană. Vizita nu s-a desfășurat atât de bine pe cât se sperase – timpul a fost scurtat, unele aspecte ale protocolului au fost prost coordonate -, dar a pregătit terenul pentru o relație din ce în ce mai strânsă între Rusia și Coreea de Nord, în eforturile lor de a ocoli dreptul internațional.

Anthony V. Rinna, senior redactor la grupul de cercetare Sino-NK și un analist cu expertiză în sfera afacerilor geopolitice coreene, susține că reînvierea unui acord de apărare reciprocă între Coreea de Nord (RPDC) și Rusia este, fără îndoială, cea mai remarcabilă realizare de la acest summit.

Dar totul a decurs „oarecum stânjenitor”, afirmă analistul, deoarece președintele Kim Jong Un s-a referit la acord ca fiind stabilirea unei „alianțe”, un termen pe care Vladimir Putin nu l-a folosit.

Cu toate acestea, analiștii și factorii de decizie politică urmăresc și ce implicații va avea acest parteneriat dintre Moscova și Phenian pentru actualul regim de sancțiuni împotriva Coreei de Nord.

Printre preocupările principale din Occident este aceea că la Kremlin se urmărește, în cele din urmă, să se răstoarne regimul de sancțiuni internaționale împotriva RPDC, ca parte a eforturilor Rusiei de a revizui ordinea globală pe placul său.

Cu toate acestea, o astfel de revizuire poate că nu este elementul central care îl motivează pe Putin. Mai degrabă, ceea ce putem vedea este reluarea unei traiectorii pre-pandemice de urmărire a cooperării economice cu Coreea de Nord, una în care Kremlinul va fi mai puțin înclinat să adere la dreptul internațional în ceea ce privește RPDC.

Indiferent de intențiile Moscovei, urmărirea cooperării economice cu Coreea de Nord – care a făcut parte din primul summit al lui Kim Jong Un cu Putin din 2019 – reprezintă un risc grav pentru ordinea globală actuală.

Ea semnalează potențialul pas în dezlegarea pe scară largă a măsurilor economice punitive menite să limiteze programele nucleare și de rachete ale Coreei de Nord”, afirmă Anthony V. Rinna, în analiza publicată de The Moscow Times.

„Importanța Coreei de Nord pentru Putin este direct legată de dezvoltarea economică a Orientului Îndepărtat al Rusiei”

Acest summit, de la care Phenianul speră că va conduce la relații economice și comerciale mai profunde cu Rusia, semnalează că Moscova continuă cu politicile de lungă durată care vizează urmărirea cooperării economice cu Coreea de Nord, punctează Anthony V. Rinna.

Înainte de anul 2020, perspectivele de colaborare economică RPDC – Rusia erau în creștere, inclusiv ca parte a unui potențial acord trilateral cu Coreea de Sud, înainte ca izolarea autoimpusă a Coreei de Nord în timpul pandemiei să stopeze totul.

Înaintea vizitei sale în RPDC, Putin a anunțat că Rusia și Coreea de Nord se vor opune împreună sancțiunilor unilaterale și ilegale impuse lor. Un astfel de limbaj este o abatere marcantă de la poziția anterioară a Moscovei, conform căreia sancțiunile ONU erau legitime, dar sancțiunile unilaterale impuse de Departamentul de Trezorerie al SUA nu au fost.

Konstantin Asmalov, de la Academia Rusă de Științe, afirmă că, în timp ce Rusia a aprobat sancțiunile ONU împotriva RPDC ca răspuns la testele sale nucleare repetate în 2016-2017, Moscova consideră acum că totul a fost o greșeală, dat fiind că SUA nu au permis reducerea sancțiunilor, în ciuda Moratoriul Coreei de Nord asupra testelor nucleare.

Importanța Coreei de Nord pentru Putin este direct legată de dezvoltarea economică a Orientului Îndepărtat al Rusiei, de la importul de forță de muncă nord-coreeană până la utilizarea portului cu apă caldă de la Rason, aproape de granița RPDC-Rusia.

Chiar și pe fondul eforturilor Rusiei de a consolida legăturile economice cu țările din Asia-Pacific, Rusia a aprobat sancțiuni (deși fără tragere de inimă ) împotriva Coreei de Nord, ca răspuns la testele sale nucleare repetate. Aceste restricții au impus limite puternice cooperării economice, subminând dorința Moscovei de a îmbunătăți relația economică cu Phenianul”, amintește analistul.

„Moscova este dispusă să permită Coreei de Nord să încalce mai ușor sancțiunile”

Astăzi, însă, Rusia este cea mai aspru sancționată țară din lume. În astfel de condiții, Moscova are mai puține stimulente să adere la măsurile economice pe care le-a aprobat în cadrul Consiliului de Securitate al ONU.

Aderarea Rusiei la sancțiunile împotriva RPDC a fost neregulată chiar înainte de anul 2022. Cu toate acestea, chiar și în fața dovezilor  care arată clar că Rusia încalcă aceste sancțiuni, Kremlinul rămâne neclintit că le-ar fi rămas fidel.

„Aceasta arată că Moscova înțelege care ar fi implicațiile dacă ar respinge în mod explicit aceste sancțiuni. Konstantin Asmalov – universitar care studiază Coreea de Nord la Academia Rusă de Științe – a susținut recent că, deși nu poate fi exclusă posibilitatea ca Phenianul și Moscova să își unească forțele pentru a anula sancțiunile ONU, Kremlinul este conștient că acest lucru ar risca privilegiile de la Națiunile Unite.

Ca atare, în opinia lui Asmalov, RPDC și Rusia pot doar să coopereze în domenii perfect legale sau poate chiar în așa-zisele zone gri.

Într-adevăr, chiar și în fața acuzațiilor bine întemeiate de încălcare a regulilor în ceea ce privește sancțiunile pentru Coreea de Nord, guvernul rus a efectuat acrobații retorice pentru a-și justifica acțiunile. Acestea au variat de la negare totală până la afirmarea că desfășurarea muncitorilor nord-coreeni în estul Ucrainei ocupate de ruși a fost acceptabilă, deoarece Rusia a considerat regiunile state independente, deși nu membre ale ONU.

În plus, decizia Rusiei de a desființa Grupul de experți al ONU pentru Coreea de Nord, în anul 2024, indică faptul că Moscova este dispusă să permită Coreei de Nord să încalce mai ușor sancțiunile”, mai scrie Anthony V. Rinna.

Cât de departe sunt dispuși să meargă Kim și Putin pentru a eluda dreptul internațional?

Astfel, continuă analistul, cel mai important lucru pe care specialiștii trebuie să-l facă după summitul de miercuri este să urmărească viteza și amploarea cu care Rusia decide să neglijeze deschis măsurile economice punitive ale ONU.

Înainte de anul 2020, Rusia a urmărit cooperarea economică cu Coreea de Nord în mare măsură (dar nu în totalitate) în domeniul de aplicare al sancțiunilor ONU.

Viteza și măsura în care Rusia ignoră sancțiunile împotriva RPDC, în urma summitului Kim-Putin din 2004, vor servi drept indicator pentru cât de multă importanță acordă Kremlinul acestei relații.

  • Cu cât Moscova este mai dispusă să acționeze împotriva consensului global împotriva Phenianului, cu atât alianța va deveni mai importantă.
  • Pe lângă interesul Rusiei pentru armamentul și muncitorii nord-coreeni, Kremlinul va aprofunda, de asemenea, relațiile prin exportul de combustibil în RPDC și importul cărbunelui nord-coreean .

Este în interesul Rusiei să consolideze cât mai mult posibil legăturile economice cu Coreea de Nord. Moscova are oportunitatea de a construi o pârghie economică asupra Phenianului în detrimentul Chinei, de a preveni prăbușirea regimului nord-coreean și, desigur, de a avea acces la armamentul nord-coreean.

Întrucât Kim Jong Un și Vladimir Putin au stabilit o relație de lucru clară, cei doi lideri vor lucra probabil îndeaproape pentru a determina cât de departe sunt dispuși să meargă pentru a eluda dreptul internațional”, încheie Anthony V. Rinna.

Foto – Profimedia Images


CITEȘTE ȘI:

Război și pace. Alegerile imposibile ale Ucrainei, „săgețile” lui Putin și PERICOLUL politic care îl pândește pe Zelenski

FSB, marele câștigător al RĂZBOIULUI pentru putere din Rusia lui Putin: „Noua «nobilime» a Țarului, dictatura serviciilor de securitate”

Regimul Putin și cercul vicios al istoriei Rusiei. „MESIANISMUL IDEOLOGIC a devenit un regim politic semi-totalitar, cu ambiții expansioniste”

Războiul din Ucraina, ambițiile economice ale Chinei și Coridorul Mijlociu: „Drumul Mătăsii, reinventat la Beijing”

Ce mai scoate Putin din joben pentru a-și finanța RĂZBOIUL cu Ucraina: „Atârnă morcovii la vedere, încă nu le arată rușilor bățul”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum se calculează media finală la Bac în 2024. Ce se întâmplă cu candidații care...
A reapărut în România după ce a fost dată dispărută mai bine de 50 de...
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de...
Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare
GALERIE FOTO Doi soți britanici și-au vândut casa și au cumpărat un sat întreg în...
Scandal de proporții! Și-a desfigurat iubita lui “E diavol și bolnav psihic!” + “I-am făcut...
IREAL: cum arată Dana Roba la un an de când a fost desfigurată cu ciocanul....
Val de scumpiri de la 1 iulie. Cu cât va creşte factura la gaze la...
Detalii șocante despre măcelul din camera de hotel. Ce s-a întâmplat cu Alexandra: A fost...
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Cristian Molnar, tânărul luat de viitura din Italia. Familia...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nemții au lansat „GARSONIERA” Dacia Duster. Pentru minimaliști – VIDEO
O nouă alianţă în Parlamentul European? Viktor Orban anunţă formarea unui bloc de extrema dreaptă...
EFECTUL MIRACULOS pe care îl are CAFEAUA pentru oamenii SEDENTARI!
Gabi FIREA, în lacrimi! Primul anunț după tragedie: A plecat spre o lume poate mai...
Documente obligatorii. Fără ele nu poți ieși din țară cu mașina
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Polițistă din penitenciar, filmată în timp ce se iubește cu un deținut periculos, în celula...
Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge...
A murit Ileana Stana Ionescu: "Cu adâncă durere anunţăm stingerea din viaţă celei care a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Bună ziua, televizoare color aveţi? Vânzătorul:- Bineînţeles!
O placă bizantină rară sculptată în os, descoperită într-un oraș din Rusia
×