Sindicaliștii de la Metrorex acuză conducerea executivă a companiei de metrou că ar fi aprobat desființarea a peste 700 de posturi din subteran. Marian Artimon, liderul Unitatea – Sindicatul Liber din Metrou (USLM), a spus, pentru Gândul, că 700 de angajați care au ieșit la pensie nu vor fi înlocuiți. Asta înseamnă, potrivit lui Artimon, că atribuțiile celor care pleacă din companie vor fi preluate de actualii angajați, pe același salariu. Liderul de sindicat spune că un conflict de muncă – cu protest sau chiar grevă – poate fi declanșat la toamnă.
„Pur și simplu, dintr-un pix, s-au desființat 700 de posturi, prin Legea 296 (Legea privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung – n.r.). Este vorba de cei care au ieșit la pensie. Fie că au fost ingineri, fie mecanici. Efectiv, nu vor să pună nimic în schimb. Îi obligă pe cei care au rămas să facă aceeași activitate. În același timp și pe același salariu”, a declarat Marian Artimon, pentru Gândul.
Liderul de sindicat de la Metrorex mai spune că are speranțe că situația de la metrou se va rezolva cu sprijinul ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu.
„Așteptăm să vină ministrul Sorin Grindeanu din delegație, să purtăm o discuție. Nu cred că va fi de acord cu aceste desființări de posturi de la metrou”, mai susține Marian Artimon.
Liderul de sindicat USLM spune că de la 1 august încep negocierile pentru un nou Contract Colectiv de Muncă.
De la 1 august, potrivit legii, trebuie să demarăm negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă. Dar trebuie să se găsească soluții pentru angajații noștri. Doamne ferește să mai vină un incident precum cel de la Timpuri Noi și să fie mai grav. Dacă va veni un moment nefericit, poate grav, principalul vinovat cine va fi? Subfinanțarea. Și faptul că oamenii sunt epuizați. Peste 6.000 de zile de concediu sunt neacordate în prezent, susține Marian Artimon.
Sindicalistul mai spune că un conflict de muncă ar putea fi declanșat după vacanța de vară.
„Eu cred că un conflict de muncă ar putea fi declanșat chiar în preajma alegerilor, în toamnă. Pe la sfârșitul lunii octombrie, înainte de campania pentru parlamentare. Eu nu-mi doresc. Îmi doresc să discut cu oameni care înțeleg gravitatea situației de la metrou”, a precizat liderul USLM.
Marian Artimon susținea recent, într-o declarație pentru Gândul, că angajații Metrorex au probleme grave de sănătate.
„Din cauza condițiilor grele din subteran, majoritatea colegilor au probleme cardio-respiratorii, mai ales din cauza proastei ventilații. Sunt probleme de sănătate și din cauza iluminatului artificial, nu există lumină naturală. Sunt probleme mari cu oasele, din cauza faptului că zidurile produc radiații. Sunt și câmpuri electromagnetice. Undeva la 70% dintre colegi au probleme cardio-vasculare și de respirație”, spunea liderul sindicatului de la metrou.
Sindicalistul Metrorex preciza că o angajată de la metrou a murit, zilele trecute, la doar 49 de ani.
Sindicaliștii de la metrou au protestat și în 2023, în fața Guvernului, fiind nemulțumiți de prevederile Legii 296 / 2023, intrată în vigoare la 1 noiembrie 2023.
Revendicările de anul trecut ale angajaților Metrorex:
Ultima grevă generală la Metrorex a avut loc în martie 2021 și a creat un scandal imens, care a condus la excluderea lui Ion Rădoi din cadrul Sindicatului Liber din Metrou.
CITEȘTE ȘI: