Temperaturile ridicate au un impact negativ asupra întregului organism. Conform cercetătorilor, căldura afectează și creierul. Astfel, oamenii nu se mai pot concentra la capacitate maximă pentru a procesa informațiile pe care le primesc.
Printre semnele date de creier că este afectat de căldură se numără durerile de cap, amețelile și confuzia, pierderea poftei de mâncare, senzațiile de rău și de letargie.
Pentru a minimiza pericolele căldurii pentru creier, medicii recomandă să bem aproximativ doi litri de apă pe zi.
În anul 2016, după un val de căldură în Boston, care a durat aproape o săptămână, un cercetător de la Harvard, Jose Guillermo Cedeño Laurent, a vrut să afle cum afectează căldura, în special pe timp de noapte, performanțele cognitive ale studenților, capacitatea acestora de a efectua diverse activități mentale legate de procesarea informațiilor, testându-le inclusiv abilități precum: memoria, atenția, rezolvarea problemelor, gândirea critică și luarea deciziilor.
Experimentul a demonstrat că studenții au avut performanțe semnificativ mai slabe.
Meteorologii au emis o avertizare Cod roșu de caniculă, care vizează sâmbătă cinci județe, iar duminică opt județe și Capitala.
Astfel, sâmbătă, 22 iunie, în județele Dolj, Olt, Teleorman și sudul județelor Vâlcea și Argeș, valul de căldură va fi intens și persistent, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate, pentru a patra zi consecutiv.
CITEȘTE ȘI:
COD ROȘU de caniculă în SUDUL ROMÂNIEI/ANM, prognoză specială pentru București, de Rusalii!